Suntem visători! Ne zbatem între fericirea perfecțiunii și amarul descurajării…


Descurajare visare meditatie fericireCristos spre care mergem și „în care trăim, ne mișcăm și suntem” ne privește astăzi și ne vorbește: „Fericiţi ochii care văd ceea ce vedeţi voi, căci vă spun: mulţi profeţi şi regi au voit să vadă ceea ce vedeţi voi, şi n-au văzut, şi să audă ceea ce auziţi voi, şi n-au auzit” (cf. Fap 17,28; Lc 10,23-24). Fericiți suntem! Fiecare om ar trebui să fie fericit și să alerge cu bucurie spre Cristos care vine atunci când citește din Cartea profetului Isaia și vede câtă pace, câtă armonie aduce Cristos în lume (cf. Is 11,1-10)!

Și cu toate acestea nu puțini sunt cei care continuă să spună și astăzi: „Cristos se naște pentru mine, dar mie nu-mi pasă”! Iar nouă ne trebuie mult curaj pentru a nu cădea în indiferență, pentru a nu părăsi hotărârile bune cu care am început acest Advent. Ca să gustăm pacea adusă de Cristos, avem nevoie de statornicie! Ca să ajungem la fericirea celor care îl văd pe Mesia, avem nevoie de curaj și lumină. Avem nevoie de curaj pentru a învinge ispita abandonului. Fără curajul de a ne trăi credința, prin ceea ce suntem și avem, nu vom reuși să ne bucurăm de această așteptare a Crăciunului și cu atât mai puțin de prezența Mântuitorului.

Avem nevoie de curaj și lumină pentru a învinge pericolul nostru cel de toate zilele: zbuciumul între fericirea perfecțiunii și amarul descurajării. Suntem visători. Vrem perfecțiunea. Nu o atingem, insistăm o dată, poate chiar de două, trei ori. Apoi ne descurajăm și cădem în indiferență sau răutate. Devenim exigenți cu ceilalți. Vrem să găsim în ceilalți „realizările” cu care să umplem lipsurile noastre. Aruncăm asupra lor umbrele noastre, lipsurile și limitele noastre, pentru că vrem două lucruri: fie să ajungă la perfecțiune, dar cu noi agățați de ei; fie să nu ajungă nici ei la perfecțiunea a cărei neatingere ne-a furat liniștea și pacea și somnul și zâmbetul nevinovat. Fără armonia adusă de Cristos devenim răi, foarte răi!

Într-un timp deja încercat din toate părțile, ne descoperim răi, nemulțumiți de ceea ce putem realiza cu proprii talanți. Este adevărat că dorința de mai mult, de mai bine, chiar de perfecțiune, nu este rea în sine. Dimpotrivă, de cele mai multe ori este bună și ne poate purta spre mari realizări. Însă devine un mare rău atunci când nu mai vedem nimic bun în noi și în jurul nostru.

Să profităm de acest timp de har și să ne purificăm inima. Să cerem iertare pentru greșelile noastre față de cei din jur. Să regretăm că nu am văzut binele și să implorăm armonia pe care o aduce Mesia. Să ne bucurăm de darurile pe care Cristos le pune în noi și în cei din jurul nostru. Să ne bucurăm că Isus se naște pentru noi, vine să ne mântuiască. Să ne rugăm mult, plini de recunoștință și fericire. Să ne rugăm și mai mult când vrem să ne apropiem de oameni și de Dumnezeu prin gesturi concrete.


Domnul este aproape
și rămâne mereu aproape de noi
pentru că ne vrea fericiți!


5 decembrie 2017 

Marţi din săptămâna 1 din Advent
Sf. Sava, abate
Is 11,1-10; Ps 71; Lc 10,21-24

LECTURA I
Se va odihni peste el Duhul Domnului.
Citire din cartea profetului Isaia 11,1-10
În ziua aceea va ieşi o mlădiţă din trunchiul lui Iese şi un vlăstar se va ridica din rădăcinile lui. 2 Se va odihni peste el Duhul Domnului: duhul înţelepciunii şi al înţelegerii, duhul sfatului şi al tăriei, duhul ştiinţei şi al fricii de Domnul. 3 Îşi va găsi bucuria în teama de Domnul; nu va judeca după aparenţa ochilor şi nu va lua hotărâri după cele auzite cu urechea. 4 Îi va judeca pe cei săraci cu dreptate şi va lua hotărâri cu nepărtinire pentru cei nevoiaşi ai ţării. Va lovi pământul cu toiagul gurii sale şi îl va ucide pe cel nelegiuit cu suflarea buzelor sale. 5 Dreptatea va fi cingătoarea coapselor sale şi fidelitatea, cingătoarea mijlocului său. 6 Atunci, lupul va sta cu mielul şi leopardul se va culca împreună cu iedul; viţelul, puiul de leu şi animalele îngrăşate vor fi împreună şi un copilaş le va călăuzi. 7 Vaca şi ursoaica vor paşte împreună şi puii lor se vor culca la un loc. Leul va mânca paie ca boul. 8 Copilul alăptat se va juca la gaura viperei şi cel înţărcat îşi va întinde mâna în vizuina năpârcii. 9 Nu vor face rău şi nicio pagubă pe tot muntele meu cel sfânt; căci pământul va fi plin de cunoştinţa Domnului, aşa cum apele acoperă fundul mării. 10 În ziua aceea, rădăcina lui Iese va fi ca un steag pentru popoare; pe el îl vor căuta neamurile şi locuinţa lui va fi glorioasă.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 71(72),1-2.7-8.12-13.17 (R.: cf. 7)
R.: În zilele lui, va înflori dreptatea şi multă pace.

1 Dumnezeule, dăruieşte-i regelui judecăţile tale
şi înzestrează-l pe fiul regelui cu dreptatea ta!
2 Şi el va judeca poporul tău cu dreptate
şi pe săracii tăi, cu judecată. R.

7 În zilele lui, va înflori dreptatea şi multă pace,
până când va fi luna.
8 El va domni de la o mare la alta
şi de la Râu până la marginile pământului. R.

12 El îl va elibera pe săracul care strigă
şi pe sărmanul care este lipsit de ocrotire.
13 Va avea milă de cel sărac şi de cel sărman
şi va mântui sufletele sărmanilor. R.

17 Numele lui să fie binecuvântat în veci,
cât va fi soarele să dăinuiască numele lui.
În el vor fi binecuvântate toate neamurile pământului
şi toate neamurile îl vor preamări. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE
(Aleluia) Iată, Domnul nostru vine cu putere, el va lumina ochii slujitorilor săi. (Aleluia)

EVANGHELIA
Isus a tresăltat de bucurie în Duhul Sfânt.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 10,21-24
În ceasul acela, Isus a tresăltat de bucurie în Duhul Sfânt şi a spus: „Te preamăresc pe tine, Tată, Domn al cerului şi al pământului, pentru că ai ascuns acestea celor înţelepţi şi pricepuţi şi le-ai descoperit celor mici. Da, Tată, pentru că aceasta a fost plăcerea ta. 22 Toate mi-au fost date de Tatăl meu şi nimeni nu ştie cine este Fiul, decât Tatăl, nici cine este Tatăl, decât Fiul şi acela căruia Fiul vrea să-i reveleze”. 23 Apoi, întorcându-se către discipoli, le-a spus aparte: „Fericiţi ochii care văd ceea ce vedeţi voi, 24 căci vă spun: mulţi profeţi şi regi au voit să vadă ceea ce vedeţi voi, şi n-au văzut, şi să audă ceea ce auziţi voi, şi n-au auzit”.

Cuvântul Domnului

Categorii:Predici si meditatiiEtichete:, , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: