„Mergi, arată-te preotului”… Curajul celui care se „spurcă” făcând binele


„Da, suntem cu Cristos, dar nu cu preotul, nu cu Biserica”…

Puține „personaje” sunt astăzi mai contestate și contrastante decât slujitorii altarelor, slujitorii Domnului, fie ei preoți, pastori, imami, rabini etc. Pentru mulți aceștia sunt doar niște „meseriași”, oameni pricepuți (sau mai puțin pricepuți!) într-o anumită meserie, într-un anumit domeniu. Parcă prea des se întâmplă ca din preot să se vadă doar suprafața, doar ceea ce este uman, doar greșelile pe care le face cot la cot cu ceilalți oameni.

Tocmai în acest context răsună și astăzi îndemnul Domnului: „Mergi și arată-te preotului”. Mergi și vorbește cu un preot, mergi și descoperă-te unui preot, mergi cu acea convingere că dincolo de ceea ce se vede, dincolo de cel care îți vorbește, la sfârșit vei simți că e însuși Domnul care te cuprinde într-o suavă îmbrățișare. Mergi și arată-te preotului e mai mult decât a întâlni un alt om, e mai mult decât a face o ședință terapeutică. Mergi și arată-te preotului înseamnă să-ți lași sufletul atins de harul păcii și al iertării, înseamnă să te spovedești, dar să te spovedești cu acea convingere că însuși Tatăl milostiv te îmbrățișează ca pe fiul risipitor și face sărbătoarea în cinstea regăsirii tale (cf. Lc 15,11-32).

Prea târziu te-am iubit...

Preot„Mergi, arată-te preotului”, i-a spus Isus celui vindecat. Așa cum unii spun că „Dumnezeu iartă pentru că asta este meseria lui”, la fel alții consideră că „Domnul face minuni pentru că aceasta este meseria lui”. Cu aceasta se ocupă Cristos: să facă binele, să vindece, să elibereze. Nu ne miră că vindecă un lepros. Nu ne miră nici măcar că îl atinge, deși știm că în acele timpuri cine se atingea de un bolnav de lepră devenea necurat, se spurca. Și atunci, ca și astăzi, erau foarte puțini cei care îndrăzneau să se „spurce” făcând binele, alinând suferințele, atingând, îmbrățișând, vindecând nu atât trupuri, cât suflete, inimi rănite.

Uimirea în fața evangheliei nu vine atât din vindecarea pe care Cristos o săvârșește, cât din îndemnul pe care îl dă celui vindecat: „Mergi, arată-te preotului”. Oare cum sună îndemnul acesta în ochii „creștinilor” de astăzi, în urechile celor care spun cu…

Vezi articolul original 822 de cuvinte mai mult

Categorii:Predici si meditatii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: