Un grăunte de muștar și o bucată de drojdie… conforme cu originalul


SAMSUNG CSCUn grăunte de muștar și o bucată de drojdie ascund în ele un „univers”. Văzându-le atât de mici nu poți intui forța pe care o ascund, nu-ți poți imagina felul în care (se) pot transforma. Trecerea răbdătoare și roditoare a timpului te ajută să descoperi plin de admirație puterea cu care împing spre „odrăslire” pământul sau făina în care sunt „îngropate”.

Și totuși… nu e mereu așa. Uneori nu rodesc, nu cresc, nu se întâmplă nimic.

Astăzi sunt mulți lucrători pe ogorul Domnului, preoți, persoane consacrate și laici.
Clar că este mereu loc pentru și mai mulți! Mulți, dar buni!!!

Fiecare „lucrător”, în felul său, pune în câte o grădină un grăunte de muștar: în familie, la școală, la serviciu, în biserică etc. Terenul este imens. După cum este din belșug și făină care are nevoie de drojdie. Lumea întreagă e terenul/făina celor care vor să cunoască splendoarea și forța grăuntelui de muștar sau a plămadei. Însă de multe ori ni se întâmplă ca nici grăuntele de muștar, nici drojdia pusă de noi să nu crească, să nu aducă rod. Uneori, încă având de unde alege, alergăm de la un ogor la altul, de la „o măsură de făină” la alta, sperând mai mult rod în celălalt teren, în cealaltă făină. Însă… nimic și iarăși nimic pentru mult timp. Oare de ce?

Oare nu cumva și pentru că suntem prea concentrați pe imensitatea ogorului și nu pe calitatea seminței pe care o oferim? Oare nu se risipește atât de multă făină (bună!) tocmai pentru că drojdia pe care o folosim noi este de proastă calitate și nu are nimic în comnun cu Evanghelia lui Isus din Nazaret, cu Vestea cea bună?

Un examen de conștiință asupra calității ne-ar prinde bine, mai ales astăzi, în vremurile obsedate de cantitate, de numere! Poate ar trebuie să verificăm mai des dacă pe evanghelia pe care o predicăm noi (adică pe gruntele de muștar sau pe drojdia pe care le folosim) scrie: „Conform cu originalul”!

Iar primul loc în care trebuie să găsim aceste cuvinte – Conform cu originalul! – este viața noastră, inima noastră. Noi înșine trebuie să devenim grăunte de muștar și plămădeală, mereu „conformi cu originalul”.

Dacă drojdia e bună deja poți simți miros de pâine proaspătă, mirosul ospățului din împărăția lui Dumnezeu!


30 octombrie 2018 

Marţi din săptămâna a 30-a de peste an
Sf. Gerard de Potenza, ep.
Ef 5,21-33; Ps 127; Lc 13,18-21

LECTURA I
Misterul acesta este mare: eu o spun cu privire la Cristos şi la Biserică.
Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Efeseni 5,21-33
Fraţilor, fiţi supuşi unii altora în frica lui Cristos! Femeile să se supună bărbaţilor lor ca Domnului, 23 pentru că bărbatul este capul femeii aşa cum şi Cristos este capul Bisericii, trupul său, al cărui mântuitor şi este! 24 Şi cum Biserica se supune lui Cristos, tot aşa şi femeile să fie supuse bărbaţilor lor în toate! 25 Bărbaţilor, iubiţi-vă soţiile aşa cum Cristos a iubit Biserica şi s-a dat pe sine pentru ea 26 pentru a o sfinţi, purificând-o prin baia apei în cuvânt, 27 ca să şi-o prezinte sieşi ca o Biserică glorioasă, fără să aibă vreo pată sau rid sau ceva asemănător, ci să fie sfântă şi neprihănită! 28 Tot aşa şi bărbaţii au datoria să-şi iubească soţiile ca pe trupul propriu. Cine îşi iubeşte soţia se iubeşte pe sine. 29 Căci nimeni nu şi-a urât vreodată propriul trup, dimpotrivă, îl hrăneşte şi îl îngrijeşte aşa cum face Cristos pentru Biserică. 30 Căci toţi suntem membre ale trupului său. 31 De aceea îşi va lăsa omul tatăl şi mama şi se va uni cu soţia sa şi cei doi vor fi un singur trup. 32 Misterul acesta este mare: eu o spun cu privire la Cristos şi la Biserică, 33 dar şi cu privire la voi: fiecare în parte să-şi iubească soţia ca pe sine însuşi, iar soţia să aibă respect faţă de bărbat!

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 127(128),1-2.3.4-5 (R.: 1a)
R.: Fericiţi sunt toţi aceia care se tem de Domnul.

1 Fericiţi toţi cei care se tem de Domnul
şi umblă pe căile sale!
2 Atunci te vei hrăni din munca mâinilor tale;
vei fi fericit şi toate îţi vor merge bine. R.

3 Soţia ta va fi ca o viţă roditoare înăuntrul casei tale;
copiii tăi vor fi ca vlăstarele măslinului
împrejurul mesei tale. R.

4 Iată, aşa va fi binecuvântat omul
care se teme de Domnul!
5 Să te binecuvânteze Domnul din Sion,
ca să vezi fericirea Ierusalimului în toate zilele vieţii tale! R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE cf. Mt 11,25
(Aleluia) Te preamăresc, Tată, Domn al cerului şi al pământului, pentru că ai descoperit celor mici misterele împărăţiei. (Aleluia)

EVANGHELIA
Grăuntele creşte şi devine copac.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 13,18-21
În acel timp, Isus a spus: „Cu ce este asemănătoare împărăţia lui Dumnezeu şi cu ce o voi compara? 19 Este asemănătoare cu un grăunte de muştar pe care un om, luându-l, îl seamănă în grădina lui; acesta creşte şi devine copac, iar păsările cerului îşi fac cuiburi între ramurile lui”. 20 Şi a mai spus: „Cu ce voi asemăna împărăţia lui Dumnezeu? 21 Este asemenea cu plămada pe care o femeie, luând-o, o ascunde în trei măsuri de făină până când dospeşte totul”.

Cuvântul Domnului

Categorii:Predici si meditatiiEtichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: