Libertatea cuviincioasă din timpul zilei: o viața trăită în logica lui „ca și cum”


Ești doar un om! 
Nu te mai lua la trântă cu Diavolul, 
ci ține-te de mână cu Dumnezeu!

Un ingredient esențial pentru a ne construi viitorul este libertatea. Calitatea viitorului nostru este direct proporțională cu gradul de libertate de care se bucură acum ființa noastră, trup și suflet. Timpul s-a scurtat, iar viața noastră este atât de aglomerată încât viitorul începe astăzi: prin ceea ce facem chiar acum. Mâine este doar o amânare, o scuză, o pierdere. Cine știe ale cui vor fi cele pe care le adunăm sau le plănuim pentru mâine (Lc 12,13-21). De aceea astăzi trebuie să ne trăim viața însușindu-ne logica lui „ca și cum”: „cei care au femeie să fie ca şi cum nu ar avea, cei care plâng ca şi cum nu ar plânge, cei care se bucură, ca şi cum nu s-ar bucura, cei care cumpără, ca şi cum nu ar poseda, cei care se folosesc de lumea aceasta, ca şi cum nu s-ar folosi! Căci figura acestei lumi trece” (1Cor 7,29-31).

Printre ceea ce se opune libertății și voinței de a îmbrățișa logica lui „ca și cum” este lăcomia. Rapacitatea dăunează grav orientării în timp și în spațiu: nu mai știi cum și încotro să mergi. Omul hulpav se agită să facă rezerve pentru un viitor de care nu se va putea bucura, tocmai pentru că lăcomia – în toate formele ei: mâncare, băutură, bani etc. – este începutul tuturor relelor trupești și sufletești. Cei lacomi se rătăcesc, pierd Calea și trăiesc în chinuri trupești și sufletești (1Tim 6,10). 

Viața trăită cuviincios este antidotul lăcomiei! Cei eliberați de Cristos, oamenii liberi, trăiesc cuviincios ca în timpul zilei, ca fii ai lumini: refuză jugul sclaviei, nu se lasă prinși în vârtejul mâncărurilor, a băuturilor, a chefurilor, a bogățiilor deșarte (Gal 5,1; Rom 13,13-14)!

Libertatea este arta de a trăi cuviincios ca în timpul zilei, adică de a trăi luminoși, senini, călăuziți de logica lui „ca și cum”. Este calea echilibrată pentru a putea străbate cărările prăpăstioase ale acestei lumi: purificați de lăcomie, putem umbla cu mâinile libere ținându-ne de Dumnezeu. Ba chiar mai mult: ținându-l pe Dumnezeu în inima noastră. Și ce minunată este călătoria prin lume cu viața și inima pline doar de Dumnezeu și eliberate de orice lăcomie. Este „ca și cum”… am fi deja în Paradis.

Categorii:Predici si meditatiiEtichete:, , , ,

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: