Nu mă pot mişca

Puţine lucruri sunt mai enervante decât dorinţa de a te mişca atunci când nu poţi: te împiedică aglomeraţia, ghipsul, paralizia sau poate o funcţie, o meserie, care necesită nemişcare sau doar gesturi precise. E atât de supărător să simţi în timpul slujbei că o muscă îţi tot dă târcoale şi ţi se aşază pe faţă, pe urechi, peste tot şi tu nu o poţi alunga, căci nu e momentul pentru astfel de gesturi.

Cu mult mai bine cred că înţeleg această imposibilitate cei paralizaţi. Ei nu se pot mişca şi ah!, cât şi-ar dori de mult. Câtă nevoie au nu doar să alunge o muscă, ci şi să şteargă un bob de sudoare, o lacrimă sau să alunge o furnicătură. La fel e şi cu cei care au mâinile sau picioarele în ghips, mai ales vara când căldura accentuează nevoia de a-ţi atinge pielea.

Când luna trecută am vizitat sediul preşedinţiei Ungariei, la Budapesta, am rămas uimit de cei doi soldaţi care, deşi afară erau 40 de grade şi erau bine echipaţi în uniforma lor încât curgeau apele de pe ei, nici măcar nu clipeau. Puteam să jur că sunt statui. Exact ca cei din garda elveţiană de la Vatican.

Să nu te poţi mişca. Gândul ăsta m-a înfiorat astăzi în capelă în timpul adoraţiei. Voiam să mă mişc ca să îndepărtez disconfortul creat de o gâză, dar aş fi distras atenţia confraţilor cufundaţi în adoraţie. Deşi a durat doar câteva secunde a fost teribil.

Însă mi-a fugit privirea şi gândul la Domnul. Ceasuri întregi, ore pline de suferinţă, în care nu s-a putut mişca. Deşi ar fi avut nevoie să şteargă sudoarea, sângele, să alunge gângăniile, nu se putea mişca: era pironit! Dacă mie mi-a fost greu trei secunde, oare cum i-a fost lui 3 ore?! Eu simţeam disconfortul unei singure gâze ce-mi dădea târcoale, dar la el era disconfortul a sute de răni, sute de picături de sudoare şi sânge, oameni şi animale, păsări şi gâze care-i dădeau târcoale. Şi el nu se putea mişca… Şi când mă mai gândesc că stătea neclintit pentru mine, mă apucă şi mai mult tristeţea.

L-au pironit pe cruce, i-au ţintuit mâinile şi picioarele, dar ceea ce nu au ştiut ei e că niciodată nu-i vor putea opri inima, bătăile şi mişcările ei spre oameni. Ea va fi mereu izvor de sânge şi apă, iubire şi iertare, Euharistie şi Botez.

Ceea ce nu au ştiut ei şi ne face pe noi să cântăm îndurările Domnului, este că deşi nemişcat, privirea sa ne-a putut îndrăgi. De la înălţimea crucii ne priveşte pe toţi. Nu i-au putut pironi ochii. Şi acum ne priveşte cu dragoste aşa cum s-a uitat la Ioan şi la Maria, la tâlharul cel căit şi la cerul ce începea să se întunece.

Şi câtă mângâiere primim de la cel nemişcat de pe cruce prin cuvintele pe care le-a rostit, căci buzele sale, deşi însetate şi sângerânde, au continuat să vorbească. Astăzi suntem noi acel Ioan care auzim: Iat-o pe mama ta! Astăzi mă simt eu cuprins de iertarea sa: Tată, iartă-i că nu știu ce fac. Astăzi aş vrea să mă simt destinatarul cuvintelor sale: vei fi cu mine în paradis! Nici astăzi, deși-l imobilizează, îl dispreţuiesc, îl pironesc sau îl alungă, nici astăzi nu-l vor putea face pe Isus să tacă, iar cuvintele sale de mângâiere se vor aşterne mereu peste rănile noastre.

Nu se putea mişca şi totuşi, nemişcat, a făcut atât de mult bine: i-a atras pe toţi la sine! Inima sa a continuat să iubească, ochii săi au continuat să privească tămăduitor, buzele sale au continuat să ofere cuvinte de mângâiere. Adevărul este că deşi l-au răstignit nu l-au putut stăpâni, ci el a continuat să domnească. Au făcut din el un om al durerilor care atât de mult a suferit în ceasurile nemişcării încât şi soarele a simţit nevoia de a-i oferi un semn de îndurare şi… s-a întunecat. Nu se putea mişca şi pătimea atât de tare în strânsoarea cuielor, însă în locul lui s-a mişcat pământul întreg, pământul s-a cutremurat zguduit de durerea pe care o trăia! Nimeni nu a rămas nemişcat la suferinţa sa. Până şi centurionului i s-a mişcat inima, a îngenunchiat şi a strigat: „Cu adevărat acesta era Fiul lui Dumnezeu”.

Ei n-au ştiut, dar pe noi ne-ai binecuvântat cu splendoarea luminii tale şi ştim că nici măcar mormântul, giulgiul şi veşmintele nu te-au putut ţine nemişcat. Ai înviat şi acum cutreieri întreaga lume şi eu mărturisesc că tu, Domnul cel fixat în cuie pe lemnul crucii, eşti Dumnezeul care mişti toate inimile spre tine. Cu siguranţă tu eşti cel care mişti paşii pe calea împlinirii poruncilor tale. Tu faci soarele să răsară cu fidelitate şi să se mişte de la răsărit până la apus, iar luna o mişti în forme şi culori care îmbucură ochii noştri şi ne fac să-ţi cântăm slavă. Tu eşti cel care aşezi luna la fereastra noastră şi pomilor pădurii le dai culori care ne desfată privirea. Tu eşti cel care dai gust vieţii noastre, iar clipelor noastre de durere le oferi mângâieri veşnice. Tu singur poţi mişca sufletele noastre să umble pe muntele fericirilor. Ţie să-ţi fie slavă şi cinste şi toate să se mişte spre numele tău. Amin.

PS Mulţumesc Doamne pentru acea gânganie care, deşi m-a stânjenit o clipă, mi-a dat posibilitatea să meditez – să ador şi să implor în rugăciunea spre mişcarea sufletului meu – sfânta ta nemişcare de pe lemnul crucii.

Reclame

2 gânduri despre „Nu mă pot mişca

  1. Multumesc Parinte, ca daruiti pâinea cea de toate zilele celor care o cer fără încetare de la Dumnezeu!
    Privind la Domnul, care Ceasuri întregi nu s-a putut mişca, mi-a aparut cu putere, un atribut al Domnului, Suveranitatea Sa, acolo pe Cruce Dumnezeu a fost si este mereu suveran.

    Apreciază

    1. Da, acolo pe cruce s-a împlinit perfect cuvântul său: „Când voi fi înălţat de la pământ îi voi atrage pe toţi la mine”. Cristos Domneşte peste toţi şi veghează viaţa noastră, în special a celor care cer zilnic de la el ajutor şi mângâiere. Domnul să vă fie binecuvântare în toate!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: