Alegerile Domnului și inimile pe care el le caută


oferirea inimiiCând privim la alegerile pe care le face Dumnezeu, la preferințele sale, rămânem deseori uimiți. Din comunitățile și familiile noastre îi alege și îi iubește în mod deosebit pe cei mici, pe cei osteniți și împovărați, pe cei blânzi și smeriți cu inima. Suntem nedumeriți și nu înțelegem: de ce Dumnezeu nu îi alege numai pe cei inteligenți sau pe cei frumoși? Gusturile lui Dumnezeu, preferințele sale au un singur fundament: iubirea care se află în inimi. Aceasta pentru că numai Domnul poate să pătrundă până în inima omului și să vadă ce se află cu adevărat acolo, să vadă dacă acolo se află iubirea. Și nu orice fel de iubire, ci una care „este îndelung răbdătoare, binevoitoare, care nu pizmuiește, nu se laudă, nu se umflă de mândrie; o iubire care nu se poartă necuviincios, nu caută propriile interese, nu se mânie, nu ține seama de răul primit, nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr”.

Dumnezeu se apropie astăzi de inima noastră și o cercetează, caută să vadă dacă în ea se află acea dragoste care iartă totul, care crede și nădăjduiește totul. Dacă găsește o astfel de dragoste, vom fi și noi printre cei aleși, asemenea sfintei Scolastica, asemenea tuturor celor pe care Domnul i-a îndrăgit. Dar dacă nu găsește? Cum e inima noastră acum? Ce sentimente ne domină în aceste zile? Este sufletul nostru „împăcat și liniștit”? Dacă astăzi Dumnezeu vrea să-și aleagă un om pentru unul dintre planurile sale mărețe, ce zici, te-ar alege pe tine sau ar căuta pe un altul mai simplu, mai „mic”, mai umil, mai plin de iubire?

Dacă vrem lumină peste umbrele din inima noastră, dacă suntem în căutarea soluțiilor pentru frământările noastre, să privim la viețile sfinților și să le urmăm exemplu. Prin mijlocirea lor puternică, să cerem de la Domnul harul de a înțelege că și astăzi se poate trăi cu simplitate, cu optimism, în iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele. Chiar și astăzi, când mass-media îi elogiază doar pe cei puternici, pe cei bogați, pe cei „de sus”, alegerile lui Cristos își păstrează fundamentul: iubirea din inimi. Pentru Dumnezeu contează și astăzi ceea ce se află în om și nu ceea ce omul afișează. Acesta putem considera ca unul dintre cele mai mari avantaje ale noastre: Dumnezeu nu se schimbă odată cu gusturile oamenilor sau cu preferințelor celor care fac buletinele de știri. Dumnezeu este și rămâne același pentru totdeauna.

Reține

Astăzi Dumnezeu caută o inimă în care să-și reverse iubirea. Ești dispus să o oferi pe a ta?

Luni, 10 februarie 2014 

Luni din saptamâna a 5-a de peste an
Sf. Scolastica, fc. **
1Cor 12,31-13,13; Ps 130; Mt 11,25-30

LECTURA I Dragostea nu se va stinge niciodată.
Citire din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Corinteni 12,31-13,13
Fraţilor, 31 râvniţi la darurile cele mai bune şi eu vă voi arăta o cale care le întrece pe toate: 13,1 Dacă aş vorbi limbile oamenilor şi ale îngerilor, dacă nu am dragoste sunt ca o aramă sunătoare sau ca un chimval zăngănitor. 2 De aş avea darul profeţiei, de aş cunoaşte toate tainele şi toată ştiinţa şi de aş avea toată credinţa, aşa încât să mut şi munţii din loc, dacă nu am dragoste nu sunt nimic. 3 De aş împărţi toată averea mea săracilor şi de mi-aş lăsa trupul să fie ars de viu, dacă nu am dragoste nu-mi foloseşte la nimic. 4 Dragostea este îndelung răbdătoare, dragostea este binevoitoare; dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se umflă de mândrie. 5 Nu se poartă necuviincios, nu caută propriile interese, nu se mânie, nu ţine seama de răul primit, 6 nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. 7 Toate le iartă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le îndură. 8 Dragostea nu va înceta niciodată. Într-o zi, profeţiile vor dispărea, darul limbilor va înceta, cunoaşterea – pe care o avem despre Dumnezeu – se va sfârşi, 9 pentru că cunoaşterea noastră este imperfectă, imperfectă este şi profeţia noastră; 10 dar când va veni ceea ce este desăvârşit, va dispărea ceea ce este imperfect. 11 Când eram copil, vorbeam ca un copil, gândeam ca un copil, judecam ca un copil. Acum, când am devenit un om matur, am părăsit cele copilăreşti. 12 Acum vedem nelămurit, ca într-o oglindă, dar atunci vom vedea faţă în faţă; acum cunosc în mod imperfect, atunci însă voi cunoaşte pe deplin aşa cum sunt şi eu cunoscut pe deplin de Dumnezeu. 13 Acum, aşadar, rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea; dar cea mai mare dintre toate acestea este dragostea.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 130,1.2.3
R
.: Te caut, Dumnezeul meu, în simplitatea inimii.

1 Doamne, eu n-am o inimă îngâmfată, nici nu privesc cu trufie; nu mă îndeletnicesc cu lucruri prea mari şi prea înalte pentru mine. R.

2 Sufletul îmi este împăcat şi liniştit, ca un copil la sânul mamei sale. Da, sufletul meu este în mine, ca un copil în braţele mamei sale. R.

3 Pune-ţi, Israele, nădejdea în Domnul, de acum şi până-n veci! R.

ALELUIA Cf. Lc 11,28
(Aleluia) Fericiţi sunt cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi îl păzesc cu iubire. (Aleluia)

EVANGHELIA Ai lăsat ascunse acestea celor înţelepţi şi le-ai descoperit celor mici.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 11,25-30
În acel timp, Isus a luat cuvântul şi a spus: 25 „Te preamăresc pe tine, Părinte, stăpânul cerului şi al pământului, pentru că ai lăsat ascunse acestea celor înţelepţi şi pricepuţi şi le-ai descoperit celor mici. 26 Da, Părinte, căci aşa ai voit tu în bunătatea ta. 27 Toate mi-au fost date de către Tatăl meu; şi nimeni nu-l cunoaşte pe Fiul, decât numai Tatăl; nici pe Tatăl nu-l cunoaşte nimeni, decât numai Fiul şi acela căruia Fiul vrea să-i descopere. 28 Veniţi la mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi eu vă voi da odihnă. 29 Luaţi jugul meu asupra voastră şi învăţaţi de la mine căci eu sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre. 30 Căci jugul meu e dulce şi povara mea este uşoară”.

Cuvântul Domnului

Categorii:Predici si meditatiiEtichete:,

2 comentarii

  1. Ajuta-ma, bunul meu Isus, sa-mi pot iubi aproapele ca pe mine insami, sa stiu sa tin drumul credintei si sa nu ma abat de la el.
    Amin.
    Multumesc!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: