Indiferența nu este o cale de mijloc, ci un păcat.


indiferentaDe prea multe ori spovezile noastre sunt concentrate doar pe răul făcut. Uităm că în orice întâlnire cu Domnul, cum este și spovada, mai întâi trebuie să-i mulțumim și să-i aducem laudă pentru binele pe care ni l-a făcut și pentru frumosul pe care l-a pus în viața noastră. Apoi trebuie să mărturisim și să regretăm păcatele. Iar în cele din urmă trebuie să ne exprimăm încrederea că, cu ajutorul harului său, vom sta departe de rău și de ocaziile de păcat. Așadar o spovadă bună trebuie să cuprindă aceste trei etape: preamărirea Domnului, spovada propriu-zisă (cercetarea cugetului, căința, hotărârea de a nu mai păcătui, mărturisirea păcatelor și împlinirea pocăinței) și exprimarea încrederii în ajutorul Domnului.

Parcă prea des spovezile noastre vorbesc doar despre ceea ce facem, în special despre ceea ce facem rău, în timp ce vorbesc atât de puțin despre ceea ce am fi putut face și nu am făcut. Există păcate de care uităm să ne căim și înclinații pe care nu încercăm să le îndreptăm în viața noastră: păcatele făcute cu omisiunea! Atenție la cuvintele sfântului Iacob: „Cine are posibilitatea să facă binele și nu-l face, săvârșește un păcat”. Cine tace în fața răului și a nedreptății, consimte răului și nedreptății și se face vinovat înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor! Trebuie să ne acuzăm de indiferența cu care îi tratăm pe cei săraci și nevoiași care apelează la ajutorul nostru. Trebuie să ne acuzăm de neimplicarea în a face viața din jurul nostru, viața noastră și a celor dragi, mai bună, mai frumoasă, mai optimistă. Trebuie să ne acuzăm și să regretăm acele momente când am refuzat să-i vizităm pe cei bolnavi care ne-au chemat sau care erau atât de aproape de noi. Trebuie să ne acuzăm de orice moment de nepăsare, de lașitate, de acele zile când am întors capul în altă parte, doar ca să ne facem că nu vedem răul care trebuie evitat sau binele care trebuia făcut. Am fost lași și nu am luat atitudine.

Astăzi trebuie să ne decidem, să alegem, să acționăm! Să nu tăcem în fața răului și să nu omitem binele pe care avem posibilitatea să-l facem. Cristos le spune clar ucenicilor: „Cel care nu este împotriva noastră este cu noi”, iar noi putem parafraza: „Cel care face binele este cu noi”. Însă ce se întâmplă cu cel care omite binele? Să veghem asupra faptelor noastre și să cerem curajul de a acționa pentru ca nu cumva să ne trezim că suntem împotriva Domnului.

Reține

Indiferența nu este o cale de mijloc, ci un păcat. Singurele căi posibile sunt binele și răul. Ce alegem?

Miercuri, 26 februarie 2014 

Miercuri din saptamâna a 7-a de peste an
Sf. Alexandru, ep.
Iac 4,13b-17; Ps 48; Mc 9,38-40

LECTURA I
Aşa să spuneţi: „Dacă vrea Domnul…”
Citire din Scrisoarea sfântului apostol Iacob 4,13b-17
13b
Preaiubiţilor, voi spuneţi: „Astăzi sau mâine vom merge în cutare sau cutare cetate; vom rămâne acolo un an, vom face comerţ şi vom câştiga bani”. 14 Cum puteţi vorbi astfel, când nu ştiţi ce se va întâmpla mâine cu viaţa voastră? Nu sunteţi decât puţin fum, care apare o clipă şi apoi dispare. 15 Dimpotrivă, ar trebui să spuneţi: „Dacă vrea Domnul, vom trăi şi vom face cutare sau cutare lucru „. 16 Şi iată că voi vă mândriţi cu lucruri măreţe. Toată mândria aceasta este rea! 17 Cine are posibilitatea să facă binele şi nu-l face, săvârşeşte un păcat.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 48,2-3.6-7.8-10.11 (R.: Mt 5,3)

R.: Fericiţi sunt cei săraci cu duhul căci a lor este împărăţia cerului.
2 Ascultaţi aceasta, voi toate popoarele, luaţi aminte, voi toţi locuitorii pământului, 3 cunoscuţi şi necunoscuţi, bogaţi şi săraci, toţi împreună. R.

6 Pentru ce să mă tem în zilele nenorocirii de cei nelegiuiţi, care mă înconjoară cu răutatea lor, 7 de cei care se încred în avuţiile lor şi se mândresc cu bogăţia lor cea mare? R.

8 Cei nelegiuiţi nu se pot răscumpăra unul pe altul, nu pot să-i dea lui Dumnezeu preţul răscumpărării; 9 răscumpărarea sufletului este aşa de scumpă încât nu se poate face niciodată. 10 Nu vor trăi pe vecie, nu vor scăpa fără să vadă mormântul. R.

11 Oricine vede: şi înţelepţii mor, cel nechibzuit şi nepriceput, deopotrivă pier şi lasă altora bogăţia lor. R.

ALELUIA In 14,6
(Aleluia) Eu sunt calea, adevărul şi viaţa, spune Domnul, nimeni nu vine la Tatăl, decât prin mine. (Aleluia)

EVANGHELIA
Cel care nu este împotriva noastră este cu noi.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 9,38-40

În acel timp, 38 Ioan, unul dintre cei doisprezece, i-a spus lui Isus: „Învăţătorule, am văzut pe cineva că scotea diavoli în numele tău; am voit să-l împiedicăm, căci nu-i din rândul acelora care ne urmează”. 39 Isus i-a răspuns: „Nu-l împiedicaţi, căci cel care face o minune în numele meu nu poate, imediat după aceea, să mă vorbească de rău. 40 Cel care nu este împotriva noastră este cu noi”.

Cuvântul Domnului

Categorii:Predici si meditatiiEtichete:, ,

7 comentarii

 1. Asa este. De multe ori dupa spovada ne simtim liberi si cu sufletul usurat, dar trebuie sa fim atenti la toate câte cuprind tainele spovezii.
  Multumesc

  Apreciază

 2. Zi buna! Face bine acest cuvânt aspru al apostolului!
  AD

  Apreciază

 3. Sunt situatii si situatii in legatura cu aceasta indiferenta. Din pacate, uneori indiferenta este chiar o cale de a evita pacatul(pentru a nu da prilej diavolului). Cer scuze daca gresesc, dar este o situatie pe care o traim (experimentam) acasa cu aproapele(persoana in varsta).Cum este mai bine, sa nu fi indiferent sau sa eviti pacatul fiind indiferent? Multumesc si sa fiti binecuvantat parinte!

  Apreciază

  • Ştim că fiecare situaţie are detaliile ei. Însă totodată ştim două lucruri „legate” de indiferenţă şi de răul pe care îl aduce în viaţa noastră. În primul rând apostolul Iacob spune: „Cine are posibilitatea să facă binele și nu-l face, săvârșește un păcat” (Iac 4,17). Şi apoi ştim că în credinţa noastră: „Scopul nu scuză mijloacele!”. Niciodată! Dacă scopul nostru este o viaţă fără de păcat, atunci nu putem alege mijloace care sunt cel puţin „dubioase”. Dar, repet, fiecare situaţie, are specificul ei, circumstanţele ei şi nu trebuie să generalizăm. Iar faptul că cineva îşi pune întrebări despre o situație, semnifică deja că nu se poate vorbi de indiferență.
   Domnul să vă binecuvânteze!

   Apreciază

   • Foarte concludent, mai ales la sfarsit! Multumesc mult! Scopul este: o viata fara de pacat, dar…, uffff, destul de dificil in aceasta situatie. Speram!!!
    Fie Doamne mila ta asupra noastra, precum si speranta noastra este in tine!

    Apreciază

 4. Pentru ca răul să învingă pe pământ, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic.(Edmund Burke)Asa au aparut si nazismul, si comunismul si toate celelalte rele.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: