Oare cui se potrivesc cel mai bine lecturile astea?


Misionarism_Pranz-festiv-format-din-orez-cu-carne-de-capra-610x455„În sfârșit iată și lecturi care sunt și vorbesc despre alții. Categoric suntem de acord cu sfântul Iacob și cu psalmistul: bine le mai spun celor bogați. Poate îi sperie și îi convertește, poate își vor schimba viața și vor dona bogățiile lor celor săraci, eventual nouă. La fel și Isus în evanghelie, cât de bine le spune celor care îi împing pe alții la păcat. Era și timpul ca cineva să îi avertizeze pe cei care păcătuiesc cu mâinile lor, pe cei care umblă pe căi păcătoase, pe cei care privesc și caută doar prilejul potrivit pentru a păcătui. Cineva trebuia să ia atitudine împotriva acestor păcătoși care deseori ne fac și nouă viața amară. Ce lecturi potrivite pentru alții, chiar și pentru vecinul nostru care nu vede decât bani și nu caută decât ocazii de păcat! I le vom da și lui să le citească. Poate se va converti”.

Cam așa putem gândi la o primă citire a cuvântului divin. Însă oare chiar sunt lecturi doar pentru alții? Să le recitim! Să le aprofundăm frază cu frază și să vedem: oare noi chiar suntem săraci? Oare noi chiar nu suntem zgârciți? Oare noi chiar nu am nedreptățit niciodată pe nimeni? Oare noi chiar nu suntem atașați de bunurile noastre? Oare chiar suntem atât de disponibili să primim în casa noastră pe cel lipsit de adăpost, să împrumutăm prietenului mașina, să împărțim prânzul cu colegul sau vecinul nostru? Oare noi chiar nu am dus pe nimeni la păcat, nu am sfătuit niciodată la rău? Oare trupul nostru, mâinile, picioarele, ochii și tot ce avem, a fost mereu locaș al Duhului Sfânt, departe de orice păcat? Oare chiar așa să fie?

Lecturile de astăzi nu sunt pentru alții, ci pentru noi. Chiar dacă avem impresia că altora li se potrivesc mai bine sau că alții au mai mare nevoie să le asculte și să le pună în practică, ele sunt mesajul Domnului pentru noi. Noi suntem cei atașați de puținul sau multul nostru. Noi suntem cei care uităm să fim generoși și să oferim din ceea ce avem. Noi suntem cei care neglijăm că am primit un trup care trebuie să fie templul Duhului Sfânt, locuința Domnului.

Înainte de evanghelie, l-am ascultat pe sfântul Paul care ne spune nouă, nu vecinilor: „Primiți cu toată cinstea cuvântul pe care vi-l predicăm, căci el nu este cuvântul unor oameni, ci este cu adevărat cuvântul lui Dumnezeu”. Să primim și să trăim acest cuvânt: este drumul care ne poartă spre viața veșnică.

Reține

Doar cine împlinește mai întâi în viața sa cuvântul Domnului îi poate ajuta și pe alții să-l împlinească și să se mântuiască.

Joi, 27 februarie 2014 

Joi din saptamâna a 7-a de peste an
Sf. Gabriel al Maicii Îndurerate, calug.
Iac 5,1-6; Ps 48; Mc 9,41-50

LECTURA I
Strigătele de nemulţumire ale lucrătorilor au ajuns la urechile Domnului.
Citire din Scrisoarea sfântului apostol Iacob 5,1-6
1 Ascultaţi-mă, voi bogaţilor! Plângeţi şi jeliţi din cauza nenorocirii care vă aşteaptă. 2 Bogăţiile voastre vor putrezi, veşmintele voastre vor fi roase de molii. 3 Aurul şi argintul vostru vor fi mâncate de rugină. Această rugină vă va învinui şi va mistui carnea voastră ca un foc. Voi aţi adunat bani, cu toate că suntem în zilele de pe urmă. 4 Lucrătorii v-au secerat ogoarele şi voi nu i-aţi plătit, plata lor strigă răzbunare şi strigătele lor de nemulţumire au ajuns până la urechile Domnului oştirilor. 5 Aţi căutat pe pământ plăcerea şi luxul, aţi chefuit în timp ce alţii erau masacraţi. 6 Voi l-aţi condamnat pe cel drept şi l-aţi ucis, fără ca el să vi se împotrivească.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 48,14-15ab.15cd-16.17-18.19.20 (R.: Mt 5,3)

R.: Fericiţi sunt cei săraci cu duhul, căci a lor este împărăţia cerului.
14 Aceasta este soarta celor care se încred în ei înşişi, acesta este sfârşitul celor care se complac în vorbe goale. 15ab Sunt duşi ca o turmă în locuinţa morţilor, moartea îi duce la păscut. R.

15cd Coboară de-a dreptul în mormânt, li se şterge orice urmă, lăcaşul lor este locuinţa morţilor. 16 Dar Dumnezeu va răscumpăra sufletul meu de sub puterea morţii şi mă va lua sub ocrotirea lui. R.

17 Nu te teme de omul care se îmbogăţeşte şi care îşi împodobeşte casa cu un lux din ce în ce mai mare, 18 pentru că nu ia cu el nimic când moare şi bogăţiile lui nu îl urmează. R.

19 În viaţă se considera fericit spunându-şi: „Lumea te laudă, pentru că toate îţi merg bine”, 20 dar el merge tot la locuinţa părinţilor săi, care nu vor mai vedea lumina niciodată. R.

ALELUIA cf. 1Tes 2,13
(Aleluia) Primiţi cu toată cinstea cuvântul pe care vi-l predicăm, căci el nu este cuvântul unor oameni, ci este cu adevărat cuvântul lui Dumnezeu. (Aleluia)

EVANGHELIA
E mai bine să intri ciung în viaţa veşnică, decât cu amândouă mâinile să fii aruncat în iad.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 9,41-50
În acel timp, Isus a spus ucenicilor săi: 41 „Cine vă va da şi numai un pahar cu apă, pentru că îi aparţineţi lui Cristos, vă spun adevărul, nu va rămâne nerăsplătit. 42 Cine se va face vinovat de căderea, chiar şi a unuia dintre aceştia mici, care cred în mine, i-ar fi mai bine să i se lege de gât o piatră de moară, trasă de măgari, şi să fie aruncat în mare. 43 Dacă mâna ta te duce la păcat, taie-o. E mai bine să intri ciung în viaţa veşnică, decât cu amândouă mâinile să fii aruncat în Gheenă, acolo unde focul nu se stinge; 44 unde viermele nu moare şi focul nu se stinge. 45 Dacă piciorul tău te duce la păcat, taie-l, căci e mai bine să intri schilod în viaţa veşnică, decât cu amândouă picioarele să fii aruncat în Gheenă. 46 Unde viermele nu moare şi focul nu se stinge. 47 Dacă ochiul tău te duce la păcat, scoate-l, căci mai bine este să intri chior în împărăţia lui Dumnezeu, decât cu amândoi ochii să fii aruncat în Gheenă, 48 unde viermele nu moare şi focul nu se stinge 49 Căci acolo fiecare om va fi sărat cu foc. 50 Sarea este ceva bun, dar dacă sarea încetează de a mai fi sare, cu ce îi veţi putea reda puterea de a săra? Să aveţi sare în voi şi să trăiţi în pace unii cu alţii”.

Cuvântul Domnului

Categorii:Predici si meditatiiEtichete:,

2 comentarii

  1. Cit de mare adevar. Si aici ma regasesc si eu ca multi altii: „Cine e fara de pacat sa dea primul cu piatra”. Da, asa este. E bine prima data sa ne uitam in oglinda sufletului nostru si dupa aceea sa judecam pe altii. Nici noi nu suntem perfecti, intr-un fel sau altul si noi pacatuim. Ajuta-ma, te rog, Doamne, sa fiu atenta la sufletul meu, sa-l pot tine departe de pacat. Amin.
    Multumesc!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: