„Aceștia sunt sfinții care, trăind în trup, au dat rodnicie Bisericii cu sângele lor; ei au băut paharul Domnului și au ajuns prietenii lui Dumnezeu”.

pelerinul convertitAstăzi suntem puși în fața acelor oameni care au spus: „Am luptat lupta cea bună, am alergat și am ajuns la țintă, mi-am păstrat credința”. În viața lor sunt multe aspecte care ne plac și pe care ar trebui să ne dorim să le imităm.

Faptul că l-au recunoscut pe Domnul atunci când l-au întâlnit: „Tu ești Cristos, fiul Dumnezeului celui viu”, a spus Petru. Iar Saul, atunci când Cristos i s-a arătat pe drumul Damascului, l-a întrebat: „Cine ești, Doamne?” Am vrea și noi să privim la Cristos și să spunem cu convingere: „Tu ești Cristos, fiul Dumnezeului celui viu!” Toți vrem să-l recunoaștem pe Cristos atunci când el apare în viața noastră, dar … de câte ori nu privim ostia în sec, în gol, lipsiți de credință, nereușind să vedem dincolo de bucățica de pâine. De atâtea ori ni se întâmplă să nu-l recunoaștem pe Cristos prezent în celălalt, în cel bătrân, sărac, în cel bolnav și lipsit de ajutor. Și pentru că nu-l recunoaștem prezent trecem mai departe, suntem indiferenți.

Dacă iubim la acești apostoli faptul că l-au recunoscut pe Cristos, trebuie să iubim și felul lor de a renunța la toate pentru Cristos, pentru Evanghelie. Nimeni și nimic nu a mai fost piedică între ei și Isus! Au renunțat la toate de dragul lui Cristos. Cât de convingător ne învață Apostolul: „Fraților, toate, care mai înainte erau pentru mine câștiguri, acum le socotesc că sunt ca o pierdere față de înălțimea cunoașterii lui Cristos Isus, Domnul meu. Pentru el am renunțat la toate și le consider drept gunoaie, pentru ca să-l pot câștiga pe Cristos” (Fil 3,7-9). Să renunți la toate pentru Cristos: ce har! Să privim acum la noi: la câte lucruri sau persoane, anturaje, păcate sau vicii nu ar trebui să renunțăm și noi? Cine ne ține departe de Cristos? Ce punem mai sus decât iubirea lui Dumnezeu?

Apoi trebuie să iubim și să imităm faptul că atunci când l-au descoperit pe Cristos, au simțit că au totul: nu a mai avut nevoie de nimic altceva: „pentru mine a trăi înseamnă Cristos” (Fil 1,21). Pentru câți dintre noi a trăi însemnă Cristos? Cât din ceea ce trăim raportăm la Cristos?

Și nu în ultimul rând, ei nu și-au schimbat doar numele, ci atitudinea, viața. Întâlnirea cu Cristos schimbă! Simon a devenit Petru, pescarul a devenit pescari de oameni, de suflete; Saul a devenit Paul, prigonitorul a devenit creștinul înfocat! Câte nu ar fi de schimbat și în viața noastră.

Reține

„Aceștia sunt sfinții care, trăind în trup, au dat rodnicie Bisericii cu sângele lor; ei au băut paharul Domnului și au ajuns prietenii lui Dumnezeu”.

Duminică, 29 iunie 2014 

Duminica a 13-a de peste an
† SS. PETRU SI PAUL, ap.; Emma
Fap 12,1-11; Ps 33; 2Tim 4,6-8.17-18; Mt 16,13-19

LECTURA I

Acum îmi dau seama care este adevărul: Domnul m-a scăpat din mâinile lui Irod.
Citire din Faptele Apostolilor 12,1-11
În zilele acelea 1 regele Irod Agripa a început să-i prigonească pe unii membri ai Bisericii. 2 L-a ucis cu sabia pe Iacob, fratele lui Ioan. 3 Când a văzut că acest lucru e pe placul iudeilor, a dat ordin să fie arestat şi Petru. Aceasta era în săptămâna Paştelui. 4 Aşadar, l-a prins şi l-a aruncat în închisoare, punându-l sub paza a patru grupe de câte patru ostaşi. Avea de gând ca după sărbătoarea Paştelui să-l scoată în faţa poporului, spre a fi judecat. 5 Aşadar, Petru era păzit în închisoare; în acest timp însă Biserica se ruga fără încetare pentru el lui Dumnezeu. 6 Irod era pe punctul de a-l scoate în faţa poporului, pentru a fi judecat. Cu o noapte mai înainte, Petru dormea între doi soldaţi, legat cu două lanţuri iar în faţa uşii santinelele păzeau închisoarea. 7 Dintr-o dată a apărut un înger al Domnului şi o lumină a strălucit în celulă. Îngerul a lovit coasta lui Petru, l-a trezit şi i-a zis: „Scoală-te repede!” Atunci lanţurile i-au căzut de pe mâini. 8 Îngerul i-a zis: „Îmbracă-te şi ia-ţi sandalele!” Şi Petru a ascultat. Îngerul i-a mai spus: „Pune-ţi mantia şi urmează-mă!” 9 Îngerul a ieşit iar Petru l-a urmat, fără să ştie că ceea ce făcea îngerul era adevărat; credea că este o vedenie.10 Au trecut de primul post de gardă, de al doilea şi au ajuns la poarta de fier care dădea spre oraş. Aceasta s-a deschis singură în faţa lor. O dată ieşiţi afară au trecut într-o stradă, apoi, dintr-o dată, îngerul l-a părăsit. 11 Atunci Petru, venindu-şi în fire, a zis: „Acum ştiu cu adevărat că Domnul l-a trimis pe îngerul său, care m-a scăpat din mâinile lui Irod şi de soarta pe care mi-o dorea poporul iudeu”.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 33,2-3.4-5.6-7.8-9
R
.: Binecuvântat este Domnul, care îi eliberează pe prietenii săi.

2 Voi lăuda pe Domnul întotdeauna,
lauda lui va fi fără încetare pe buzele mele.
3 Să se laude sufletul meu în Domnul!
Să audă cei blânzi şi să se bucure. R.

4 Slăviţi pe Domnul împreună cu mine,
să înălţăm numele lui împreună!
5 Când îl caut pe Domnul, el îmi răspunde
şi mă eliberează de tot ce mă înspăimântă. R.

6 Priviţi la Domnul şi veţi fi luminaţi
şi feţele voastre nu vor avea de ce să se ruşineze.
7 Cel sărac a strigat şi Domnul l-a ascultat
şi l-a mântuit de toate necazurile sale. R.

8 Îngerul Domnului veghează lângă cei ce se tem de el
şi-i scapă din primejdie.
9 Gustaţi şi vedeţi cât de bun este Domnul,
fericit este omul care se încrede în Domnul. R.

LECTURA A II-A
Nu-mi rămâne decât să primesc cununa învingătorului.
Citire din Scrisoarea a doua a sfântului apostol Paul către Timotei 4,6-8.17-18

Preaiubitule, 6 eu sunt deja oferit ca jertfă, clipa plecării mele a sosit. 7 Am luptat lupta cea bună, am alergat şi am ajuns la ţintă, mi-am păstrat credinţa. 8 De acum nu-mi rămâne decât să primesc cununa învingătorului, pe care Domnul, judecătorul cel drept, mi-o va da în ziua aceea, şi nu numai mie, ci şi tuturor acelora care aşteaptă cu dragoste arătarea lui în mărire. 17 Domnul mi-a stat alături; el m-a întărit ca să vestesc până la capăt evanghelia şi s-o audă toate popoarele păgâne: aşa am scăpat de gura leului. 18 Domnul mă va scăpa şi pe mai departe de orice rău, mă va mântui şi mă va conduce la împărăţia cerească. Lui să-i fie mărire în vecii vecilor. Amin.

Cuvântul Domnului

ALELUIA Mt 16,18
(Aleluia) Tu eşti Petru: pe această piatră voi zidi Biserica mea
şi puterea Celui Rău nu o va birui. (Aleluia)

EVANGHELIA
Tu eşti Petru; ţie îţi voi da cheile împărăţiei cerului.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 16,13-19
În acel timp, 13 venind în părţile Cezareii lui Filip, Isus i-a întrebat pe ucenicii săi: „Cine spun oamenii că este Fiul Omului?” 14 Ei i-au răspuns: „Unii spun că este Ioan Botezătorul, alţii că este Ilie, alţii că este Ieremia sau unul dintre profeţi”. 15 Isus i-a întrebat: „Dar voi, cine spuneţi că sunt eu?” 16Luând cuvântul, Simon Petru a zis: „Tu eşti Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu!” 17 La rândul său, Isus, luând cuvântul, i-a spus: „Fericit eşti tu, Simon, fiul lui Iona, căci nu carnea şi sângele ţi-au descoperit acestea, ci Tatăl meu care este în ceruri. 18 Şi eu îţi spun: Tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica mea şi puterea Celui Rău nu o va birui. 19 Ţie îţi voi da cheile împărăţiei cerurilor: orice vei lega pe pământ va fi legat şi în ceruri, şi orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat şi în ceruri”.

Cuvântul Domnului

2 comentarii la „„Aceștia sunt sfinții care, trăind în trup, au dat rodnicie Bisericii cu sângele lor; ei au băut paharul Domnului și au ajuns prietenii lui Dumnezeu”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat: