„Iubirea nu caută motive, nu caută avantaje în afara ei. Avantajul său constă în a exista”


Ne intelegem din priviri„Gândul bun al inimii dă strălucire chipului, în timp ce gândul rău întunecă orice înfățișare”. Ochii plini de lumină sunt dovada unui suflet liniștit. Isus este cel care ne învață cel mai bine acest adevăr: „Candela trupului tău este ochiul. Când ochiul tău este limpede, tot trupul tău este luminos, însă dacă ochiul tău este rău, trupul tău este întunecos. Vezi deci ca lumina care este în tine să nu fie întuneric. Așadar, dacă trupul tău este luminos în întregime, fără nici o parte întunecată, va fi luminat totul, ca atunci când candela te luminează cu strălucirea ei” (Lc 11,34-36).

Oare cât de mult strălucea chipul și cât de luminoși sunt ochii unui om care spune și trăiește aceste cuvinte: „Iubirea este suficientă prin sine însăși, place prin sine însăși și pentru sine însăși. Ea își este sieși merit și răsplată. Iubirea nu caută motive, nu caută avantaje în afara ei. Avantajul său constă în a exista. Iubesc pentru că iubesc, iubesc ca să iubesc. Iubirea este un lucru măreț dacă recurge la începutul său, dacă este recondusă la originea sa, dacă este dusă înapoi la izvorul său. Ea se aprovizionează mereu de acolo pentru a continua să curgă. Iubirea este singura dintre toate mișcările inimii, dintre sentimente și afecte, prin care creatura poate să corespundă Creatorului”. Aceste cuvinte le găsim în învățătura sfântului Bernard: Predici despre Cântarea cântărilor.

Să privim la felul nostru de a iubi. Ce iubim? Cum iubim? Reușim să ne smulgem din propriul egoism și să căutăm doar binele celuilalt? Prin sentimentele și afectele noastre de apropiem noi de modelul Creatorului? Este cu adevărat în noi iubirea cu care ne-a iubit Cristos, așa cum el s-a rugat: „Părinte drept, lumea pe tine nu te-a cunoscut, dar eu te-am cunoscut și aceștia au cunoscut că tu m-ai trimis. Eu le-am făcut cunoscut numele tău și-l voi face cunoscut, ca iubirea cu care m-ai iubit tu să fie în ei și eu în ei”. Locuiește Cristos în inima noastră atât de mult înclinată spre păcat, spre egoism, spre iubire dezordonată?

Prin mijlocirea sfântului Bernard să cerem harul unei iubiri autentice. Să-l iubim pe Cristos și pe frați așa cum a făcut el. Să ne umplem inima doar de acele sentimente care dau strălucire chipului și ne fac lumina lumii.

Reține

„Să iubim și vom fi iubiți. În cei pe care îi iubim vom găsi odihnă și aceeași odihnă o oferim celor pe care îi iubim. A iubi în Dumnezeu înseamnă a avea dragoste; a căuta să fim iubiți pentru Dumnezeu înseamnă a sluji dragostea” (Sfântul Bernard).


SPRIJINĂ și tu UN COPIL care riscă să abandoneze ȘCOALA și VIAȚA!

Cei care doresc pot susține proiectele Paxlaur (în special ajutorul acordat copiilor săraci pentru a nu abandona școala și viața!) fie prin PayPal (paxlaur@yahoo.com), fie prin contul RO53BTRLRONCRT0378224401 (RON), Banca Transilvania, Dăncuță Laurențiu. Pentru alte detalii: paxlaur@yahoo.com Vă mulțumesc! Domnul să vă binecuvânteze! Pr. Laurențiu Dăncuță

€4,00

Miercuri, 20 august 2014 

Miercuri din saptamâna a 20-a de peste an
Ss. Bernard, abate, înv. **; Samuel, profet
Sir 15,1-6; Ps 15; In 17,20-26

LECTURA I
Îl va umple Duhul înţelepciunii şi al înţelegerii.
Citire din cartea lui Ben Sirah 15,1-6
1 Omul care se teme de Domnul face binele iar cel care ţine legea îşi însuşeşte înţelepciunea. 2 Ea îl întâmpină ca o mamă şi îl primeşte ca o tânără mireasă. 3 Îl hrăneşte cu pâinea înţelegerii şi-i dă să bea din apa înţelepciunii. 4 Se sprijină pe ea şi nu se va clătina, se încrede în ea şi nu va rămâne de ruşine; îl înalţă mai presus decât tovarăşii săi. 5 Îl face să vorbească în mijlocul adunării; în ea va afla mulţumirea, cununa bucuriei, şi va dobândi un renume veşnic; 6 fericirea şi preamărirea vor fi comoara lui, şi va moşteni un nume veşnic.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 15,1-2a şi 5.7-8.11 (R.: cf. 5a)
R
.: Tu, Doamne, eşti partea mea de moştenire.

1 Păzeşte-mă, Dumnezeule, pentru că mă încred în tine.
2a Am spus lui Dumnezeu: „Tu eşti Dumnezeul meu!”
5 Domnul este partea mea de moştenire şi cupa mea cu sorţi,
tu eşti acela care ai în mână soarta mea. R.

7 Îl binecuvântez pe Domnul care mi-a dat înţelepciune,
căci până şi noaptea mă îndeamnă inima.
8 Îl am mereu în faţa ochilor pe Domnul;
dacă el este la dreapta mea, nu mă clatin. R.

11 Tu îmi vei arăta cărarea vieţii;
în faţa ta sunt bucurii nespuse
şi desfătări veşnice la dreapta ta. R.

ALELUIA Cf. 1In 4,8b.12b
(Aleluia) Dumnezeu este iubire;
dacă ne iubim unul pe altul, Dumnezeu rămâne în noi
şi dragostea lui în noi este desăvârşită. (Aleluia)

EVANGHELIA
Vreau ca şi ei să fie împreună cu mine acolo unde sunt eu.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 17,20-26
În acel timp, Isus şi-a ridicat ochii spre cer şi s-a rugat astfel: 20 „Părinte sfânt, nu mă rog numai pentru aceştia, ci şi pentru cei care vor asculta cuvintele lor şi vor crede în mine, 21 ca toţi să fie una; după cum tu, Părinte, eşti în mine şi eu în tine, aşa şi ei să fie în noi una, ca lumea să creadă că tu m-ai trimis. 22 Slava pe care mi-ai dat-o tu eu le-am dat-o lor, 23 ca să fie una precum noi una suntem: eu în ei şi tu în mine. Ei să fie în chip desăvârşit una, ca să cunoască lumea că tu m-ai trimis şi că i-ai iubit pe ei precum m-ai iubit pe mine. 24 Părinte, vreau ca şi cei pe care mi i-ai dat să fie împreună cu mine acolo unde sunt eu, ca ei să vadă slava pe care mi-ai dat-o, pentru că tu m-ai iubit pe mine mai înainte de întemeierea lumii. 25 Părinte drept, lumea pe tine nu te-a cunoscut, dar eu te-am cunoscut şi aceştia au cunoscut că tu m-ai trimis. 26 Eu le-am făcut cunoscut numele tău şi-l voi face cunoscut, ca iubirea cu care m-ai iubit tu să fie în ei şi eu în ei”.

Cuvântul Domnului

Categorii:Bernard, Predici si meditatiiEtichete:, , , , , , , ,

2 comentarii

 1. LAUDA TIE CRISTOASE!
  Imi amintesc ca mica fiind, am intrebat-o pe mama mea: de ce preotii sunt asa de frumosi? Si ea mi-a raspuns cu vocea ei plina de credinta, asa cum era ea: „credinta pe care o au ii face frumosi”… Si mare adevar a vorbit.
  Toti oamenii credinciosi sunt frumosi prin felu lor de a fi, au chipu calm si linistit si imi place sa vorbesc cu acesti oameni, ca de la ei ai ce invata.
  Multumesc!

  Apreciază

  • 🙂 Eu vă mulțumesc din inimă pentru toate aceste mărturii.
   Domnul să binecuvânteze viața noastră cu lumina și strălucirea credinței, iar drumul vieții să ne fie presărat de oameni frumosi, cu sufletul cristalin.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: