Împarte pâinea ta cu cel flămând!

Saracul care strigaCine a fost ieri aproapele meu? Pe cine a rânduit Domnul să îmi fie „aproapele” și cum m-am comportat ieri față de el? L-am ajutat? Dar astăzi cine este? Îl sprijin? Cred că ne întristăm dacă ne gândim câtă nepăsare acumulăm în viața noastră. De câte ori am trecut și noi indiferenți pe lângă cel suferind. Ba mai mult, ne facem vinovați asemenea fariseilor și învățătorilor legii, de o ipocrizie crasă atunci când ne prefacem că nu știm ce așteaptă Domnul de la noi pentru a dobândi viața veșnică, atunci când plini de fățărnicie ne prefacem că nu știm cine este aproapele nostru, cine este omul care are nevoie de sprijinul nostru.

Orice ieșire din casă, orice răspuns la telefon, orice deschidere a ușii ne poate pune dinainte o persoană care are nevoie de ajutor. Criza – în toate formele ei – a sporit numărul celor care încearcă să devină aproapele nostru. Fiecare pas ne poate purta spre oameni în nevoi, oameni ai suferinței, oameni abandonați lipsurilor. Toți putem spune că nu avem prieteni sau că ne simțim singuri. Însă nimeni nu poate spune că nu are pe cine să ajute, că nu-l poate găsi pe aproapele său. Nimeni!

Cei mai mulți, când medităm evanghelia zilei, simțim repulsie față de preotul și levitul care și-au continuat drumul fără să-l ajute pe omul suferind. Dar să nu uităm că de cele mai multe ori, noi facem același lucru. Poate că și ei, asemenea nouă, au fost încercați de mult cunoscutul sentiment: „Dar dacă nu are nevoie de ajutor și doar se preface?! Dacă e vreun escroc?! Dacă este o capcană?! Etc.” Mai ales în zilele noastre, în apropierea de cei săraci, de cei care ne cer ajutorul, avem nevoie de discernământ și prudență. Este din ce în ce mai greu să faci diferența între cel care vrea să te înșele și cel care cu adevărat are nevoie de banul, bunul sau ajutorul pe care ți-l cere.

Să ne îmbrăcăm la acest început de săptămână cu discernământ și prudență. Dar în același timp, să ne îmbrăcăm cu dragoste. Să nu judecăm. Să trăim unica evanghelie lăsată de Cristos, pentru că nu exista alta. Iar evanghelia ne învață: „Nu judecați, ca să nu fiți judecați, deoarece cu judecata cu care judecați veți fi judecați și cu măsura cu care măsurați vi se va măsura și vouă” (Mt 7,1-2).

Reține

„Împarte pâinea ta cu cel flămând, adu-i în casa ta pe săracii fără adăpost, când vezi un om gol, îmbracă-l și nu-i lăsa deoparte pe cei din neamul tău. Atunci, lumina ta va răsări ca zorile și vindecarea ta se va arăta repede; dreptatea ta va merge înaintea ta și gloria Domnului te va păzi din spate” (Is 58,7-8).

Luni, 6 octombrie 2014 

Luni din saptamâna a 27-a de peste an
Sf. Bruno, pr. *
Gal 1,6-12; Ps 110; Lc 10,25-37

LECTURA I
Evanghelia nu am primit-o şi nici nu am învăţat-o de la vreun om, ci am primit-o printr-o descoperire a lui Cristos.
Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Galateni 1,6-12
6 Fraţilor, sunt uimit că îl părăsiţi aşa de repede pe acela care v-a chemat prin harul lui Cristos şi că vă îndreptaţi spre o altă evanghelie. 7 De fapt nu există alta; sunt numai oameni care vă tulbură şi vor să răstălmăcească evanghelia lui Cristos. 8 Ei bine, dacă într-o bună zi noi înşine ori chiar un înger din ceruri ar veni să predice o evanghelie diferită de evanghelia pe care v-am predicat-o noi, să fie afurisit! 9 Ceea ce v-am spus, vă mai spun o dată: cine predică o altă evanghelie, diferită de aceea pe care aţi primit-o, să fie afurisit! 10 Caut eu să câştig bunăvoinţa oamenilor, sau mai degrabă pe aceea a lui Dumnezeu? Caut eu oare să fie pe placul oamenilor? Dacă aş căuta să fie pe placul oamenilor, n-aş fi slujitorul lui Cristos. 11 Fraţilor, vă fac cunoscut că evanghelia pe care o vestesc nu este de origine omenească, 12 pentru că nu am primit-o, şi nici nu am învăţat-o de la vreun om, ci am primit-o printr-o descoperire a lui Isus Cristos.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 110,1-2.7-8.9 şi 10c (R.: cf. 5b)
R.: Domnul nu uită niciodată legământul său!
1 Voi lăuda pe Domnul din toată inima,
în mijlocul comunităţii, în adunarea celor drepţi.
2 Mari sunt lucrările Domnului,
vrednice de luat în seamă de către toţi cei care le iubesc. R.

7 Lucrările mâinilor lui sunt durabile şi drepte,
toate orânduirile lui sunt neschimbătoare.
8 Sunt date pentru veci de veci,
întocmite după adevăr şi dreptate. R.

9 El trimite poporului său mântuirea,
stabileşte pe veci legământul său:
sfânt şi vrednic de închinare este numele lui.
10c Slava lui este veşnică. R.

ALELUIA In 13,34
(Aleluia) Poruncă nouă vă dau vouă, spune Domnul;
să vă iubiţi unul pe altul, cum v-am iubit şi eu pe voi. (Aleluia)

EVANGHELIA
Cine este aproapele meu?
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 10,25-37
În acel timp, 25 ca să-l prindă în vorbă pe Isus, un învăţător al Legii i-a pus această întrebare: „Învăţătorule, ce trebuie să fac ca să dobândesc viaţa veşnică?” 26 Isus l-a întrebat: „În Lege ce este scris? Ce citeşti?” 27 El i-a răspuns: „Să-l iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din toată puterea ta şi din tot cugetul tău, şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi”. 28 Isus i-a zis: „Bine ai răspuns: fă aşa şi vei dobândi viaţa!” 29 Însă el, voind să-şi justifice întrebarea, i-a spus lui Isus: „Şi cine este aproapele meu?” 30 Isus a reluat: „Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon şi a căzut în mâinile tâlharilor, care – după ce l-au jefuit şi l-au bătut, rănindu-l grav – au plecat lăsându-l aproape mort. 31 Din întâmplare a trecut pe acolo un preot, care l-a văzut, dar a trecut mai departe. 32 Tot aşa şi un levit, ajungând în acel loc, l-a văzut şi a trecut mai departe. 33 Dar un samaritean, care era în călătorie, a ajuns în dreptul lui, l-a văzut şi i s-a făcut milă de el. 34 Atunci s-a apropiat, i-a pansat rănile turnând pe ele ulei şi vin, apoi l-a pus pe animalul său de povară, l-a condus la un han şi i-a purtat de grijă. 35 A doua zi a scos doi dinari, i-a dat hangiului şi i-a spus: «Ai grijă de el, şi tot ce vei mai cheltui îţi voi da înapoi când mă voi întoarce». 36 Ce părere ai: care dintre cei trei a fost aproapele omului care căzuse în mâinile tâlharilor?” 37 Învăţătorul Legii i-a răspuns: „Cel care a avut milă de el”. Isus i-a zis: „Mergi şi fă şi tu la fel!”

Cuvântul Domnului

4 comentarii la „Împarte pâinea ta cu cel flămând!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat: