O figură care trebuie vizitată din nou Sfântul Nicolae conduce la Betleem. Santa Claus vinde…

Bucuria de a fi copilImaginea sa a fost „furată” şi vizitată din nou de cea mai vestită băutură din lume, în 180 de ţări există cel puţin o biserică ce îl are ca patron, adresate bazilicii din Bari „Sfântul Nicolae” ajung scrisori a mii de copii pentru a-i cere daruri materiale şi imateriale. Sfântul Nicolae de Bari, episcop de Myra, este printre sfinţii cei mai veneraţi de tradiţia catolică şi ortodoxă. De fapt, originile mitului lui Moş Crăciun provin de la el. Însă, păcat că această amintire a fost uitată şi înecată în Crăciunul consumist al Occidentului. „Oamenii îmi spun că nu este religios Crăciunul. Dar cum nu este? Crăciunul, Cristos. Poţi susţine şi că nu este religios, dar este aşa”. Asta spune cucernicul James Rosenthal, episcop anglican şi profund cunoscător al sfântului Nicolae. Oaspete la Bari al fundaţiei Myrabilia, cucernicul Rosenthal îşi ia ca misiune aceea de a redescoperi una dintre tradiţiile cele mai profunde ale creştinătăţii, cea nicolaiană.

Santa Claus este sfântul Nicolae. „Dacă nu recuperăm istoria sfântului Nicolae vom pierde sensul Crăciunului”. Afirmaţia lui Rosenthal ar trebui să fie repetată de mai multe ori. Nu există Crăciun fără sfântul Nicolae: „Este o problemă – continuă Rosenthal -. Credinţa creştină, exprimarea creştină a Crăciunului pierde sensul său cel mai profund. Problema se află în appeal-ul mesajului creştin. Îi pierdem pe oameni pentru că mesajul creştin este prea misterios. Nu se priveşte spre pruncul Isus care este o persoană minunată. Dar nu există un mesaj fără pruncuşor. Şi sfântul Nicolae este parte integrantă în imaginarul mesajului creştin”. Însă, în adâncul fiecăruia, valoarea Naşterii Domnului este foarte prezentă, dar adesea nu este conştientizată pe deplin: „Oamenii o acceptă fără măcar să-şi dea seama pentru că, adesea, nu se simte binevenită în Biserică. Însă aceasta din un urmă este un cadou. Mai degrabă trebuie doar prezentată mai bine. Şi catolicii, ca luteranii sau protestanţii, trebuie să realizeze că nu trebuie să se piardă oportunitatea de a reevangheliza prin oameni, prin sfinţi ca Nicolae. Şi Bisericile nu trebuie să-i judece pe oameni, ci trebuie să lucreze împreună pentru a-i atrage pe credincioşi”. Dar care este diferenţa dintre santa Claus şi sfântul Nicolae? „Este simplă: primul începe şi se termină cu perioada Crăciunului. Trăieşte timpul sărbătorii… În schimb, sfântul Nicolae conduce la Betleem. Dar şi business-ul care se generează în jurul figurii lui santa Claus nu cred că este un lucru rău. Este realitatea, este un fapt dobândit, dar important este ca acesta să fie gestionat în mod modul cel mai bun şi cel mai drept posibil”.

Sfântul Occidentului. De la Myra la Bari, din Orient în Occident. Sfântul Nicolae este colantul a două popoare. Dar nu numai atât. este mult mai mult: „La Bari – afirmă cucernicul Rosenthal – Nicolae este imaginea unui popor, este conştiinţa lui. Însă imaginea sa, în lumea occidentală, induce teamă probabilpentru că este un sfânt cu pielea mai neagră, este diferit. Mie îmi place imaginea sa, cred că este excepţională, şi ar trebui să ne îndepărtăm de viziunea sa serioasă. În schimb Nicolae este bucuria. Demonstrează asta milioanele de pelerini care, în special în mai şi în decembrie, umplu bazilica din Bari. Însă oamenii nu înţeleg că devoţiunea faţă de sfântul Nicolae este locul ideal în care se naşte figura lui santa Claus. Iată, trebuie să simţim nevoia de a recrea această legătură între cele două figuri care în realitate sunt acelaşi lucru”. Este printre sfinţii cei mai veneraţi şi totuşi figura sa este puţin cunoscută… „Ştii, când călătoresc şi spun că merg la Bari – afirma pastorul – oamenii mă întreabă uimiţi de ce merg acolo. Eu răspund pentru sfântul Nicolae şi aud spunându-mi-se: «Cine?», şi este teribil acest lucru. De exemplu în ţările latine, în pofida faptului că ei cunosc figura lui Nicolae, nu ştiu că este legată de figura lui santa Claus. Avem marea necesitate de a relua spiritul sfântului Nicolae care este ceva ce trebuie să intre în comuniune cu noi”. Însă Nicolae este şi ocrotitorul copiilor, creaturi lipsite de apărare şi prea adesea maltratate. Una dintre priorităţile episcopului de Myra era să-i ajute pe cei mici, daruri ale cerului, prezentul şi viitorul lumii. „Avem obligaţii faţă de ei – precizează Rosenthal -. În numele lui Nicolae trebuie să-i iubim pe copii. Iată Bari are posibilitatea de a promova imaginea unui sfânt al copiilor. Există deci o nouă dimensiune care se adaugă la succesul său. Nicolae este un dar al lui Dumnezeu şi ar fi nebunesc să nu fie exploatat pentru asta.

(De Andrea Damacco,
după agenţia SIR, sâmbătă, 6 decembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

Preluat de pe http://www.ercis.ro

2 comentarii la „O figură care trebuie vizitată din nou Sfântul Nicolae conduce la Betleem. Santa Claus vinde…

  1. Sfinte Nicolaie, fie-ti mila de copiii din lumea intreaga, de cei bolnavi, de cei orfani si de cei care sunt parasiti de parintii lor. Ei sunt atit de nevinovati si sufera atit de mult.
    Amin.
    Multumesc

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat: