Confuzie: e mai bine să mă căsătoresc sau să mă consacru Domnului?


Fetita in adoratieUna dintre caracteristicile negative ale timpului nostru este confuzia. Fluxul de informații creează în viața noastră o continuă stare de incertitudine: „Oare cum e mai bine să fac? Oare care produs este mai bun? Oare care este calea cea mai potrivită pentru mine?” Această confuzie ne atinge în toate sectoarele: de la produsele alimentare și vestimentare până la starea de viață: e mai bine să mă căsătoresc sau să mă consacru Domnului?

Această ultimă întrebare trebuie  exprimată cu atenție și în contextul potrivit. Nu puțini sunt cei care în entuziasmul modernismului, atunci când aud despre viața consacrată, despre călugări și călugărițe, sunt convinși că aceste categorii de persoane aparțin fie unui timp trecut, fie unui spațiu extraterestru. Cum să fii călugăr în mileniul al treilea? Pentru unii este deja prea mult să mai crezi în Dumnezeu când știința explică (aproape!) tot. Cum atunci să te dedici lui Dumnezeu „privându-te de bucuriile vieții”?! Aceasta în ochii și înțelepciunea lumii moderne este o nebunie, uitând că de fapt „înțelepciunea acestei lumi este o nebunie înaintea lui Dumnezeu” (1Cor 3,19).

Privind la viața sfântului Benedict, patronul Europei, și meditând învățătura pe care sfântul părinte papa Francisc ne-a oferit-o pentru acest an dedicat persoanelor consacrate, înțelegem profunzimea și curajul alegerii unei vieți dăruite lui Dumnezeu. Este o alegere sublimă făcută pentru „numele său”, făcută pentru Cristos. Este o alegere care se potrivește și cu aceste timpuri. Poate că aceste timpuri au și mai multă nevoie de oameni dăruiți în totalitate, după cum se simte că aceste timpuri suspină de nevoia unor familii cu adevărat umane, sfinte. Călugării nu sunt extratereștrii și nici atemporali, după cum nu sunt nici soții care aleg să-și trăiască cu demnitate statutul de tată sau mamă. Dimpotrivă, ei sunt semnele timpului, ei sunt cei care „au primit cuvintele și păstrat poruncile, cei care au ascultat înțelepciunea și și-au plecat inima spre înțelegere”, ei sunt cei care „vor moșteni viața veșnică”.

Să privim la viața și învățătura sfântului Benedict. Să ne rugăm și să muncim astfel încât, într-o lume care iubește dezordinea și confuzia, noi să știm ce vrem să alegem și să ne găsim forța de a alege. Să îndrăznim să ieșim din tiparele corupte ale modernismului și să ne alegem viața care cu adevărat înnobilează, să alegem să trăim în virtute, fie că suntem căsătoriți, persoane consacrate sau clerici.

Reține

Trăiește, roagă-te și muncește pentru ceea ce contează cu adevărat: mântuirea sufletului!

Sâmbăta, 11 iulie 2015 

Sâmbata din saptamâna a 14-a de peste an
SS. BENEDICT, abate, patron al Europei; Olga, regina
Prov 2,1-9; Ps 33; Mt 19,27-29

LECTURA I
Pleacă-ţi inima spre înţelegere!
Citire din cartea Proverbelor 2,1-9
Fiule, dacă primeşti cuvintele mele, şi păstrezi la tine poruncile mele, dacă asculţi cu urechea înţelepciunea şi dacă-ţi pleci inima spre înţelegere, 3 ba, mai mult, dacă vei striga după pricepere şi dacă-ţi vei înălţa glasul după înţelegere, 4 dacă o vei căuta ca pe argint şi dacă te vei interesa ca de comori, 5 atunci vei pricepe teama de Domnul şi vei afla cunoaşterea lui Dumnezeu. 6 Căci Domnul dă înţelepciunea, din gura lui ies cunoaşterea şi înţelegerea. 7 El rezervă pentru cei drepţi succesul, este scut pentru cei care umblă în neprihănire. 8 Păzeşte căile judecăţii şi ocroteşte drumul celor pioşi ai săi. 9 Atunci vei pricepe dreptatea şi judecata, nepărtinirea, pe orice cale a binelui.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 33(34),2-3.4-5.6-7.8-9.10-11 (R.: 9a);
R.: Gustaţi şi vedeţi cât de bun este Domnul!

2 Îl voi binecuvânta pe Domnul în orice timp,
lauda lui va fi fără încetare în gura mea.
3 Să se laude sufletul meu în Domnul!
Să audă cei umili şi să se bucure! R.

4 Preamăriţi-l pe Domnul împreună cu mine,
să înălţăm numele lui împreună!
5 L-am căutat pe Domnul şi el mi-a răspuns
şi m-a eliberat de orice teamă. R.

6 Priviţi la el şi veţi fi luminaţi
şi feţele voastre nu se vor acoperi de ruşine!
7 Acest sărac a strigat şi Domnul l-a ascultat
şi l-a scăpat din toate strâmtorările sale. R.

8 Îngerul Domnului veghează lângă cei ce se tem de el
şi-i scapă din primejdie.
9 Gustaţi şi vedeţi cât de bun este Domnul,
fericit omul care îşi caută refugiu în el! R.

10 Temeţi-vă de Domnul, voi, sfinţii lui,
căci de nimic nu duc lipsă cei ce se tem de el!
11 Bogaţii au sărăcit şi îndură foame,
dar cei care îl caută pe Domnul nu duc lipsă de nimic. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE Mt 5,3
(Aleluia) Fericiţi cei săraci în duh, pentru că a lor este împărăţia cerurilor! (Aleluia)

EVANGHELIA
Voi, care m-aţi urmat, veţi primi însutit şi veţi moşteni viaţa veşnică.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 19,27-29
În acel timp, Petru, luând cuvântul, i-a zis lui Isus: „Iată, noi am lăsat toate şi te-am urmat! Deci care va fi partea noastră?” 28 Dar Isus le-a zis: „Adevăr vă spun că voi, care m-aţi urmat, la reînnoirea tuturor lucrurilor, când Fiul Omului va sta pe tronul gloriei sale, veţi sta şi voi pe douăsprezece tronuri, ca să judecaţi cele douăsprezece triburi ale lui Israel. 29 Şi oricine va fi părăsit case sau fraţi sau surori, sau tată sau mamă, sau soţie sau copii, sau ogoare pentru numele meu, va primi însutit şi va moşteni viaţa veşnică”.

Cuvântul Domnului

Categorii:"Anul Vietii Consacrate" 2014-2016, Predici si meditatiiEtichete:, , , , , , , , ,

3 comentarii

 1. LAUDA TIE CRISTOASE!
  Este dureros sa privesti in jur si sa vezi tineri care traiesc in lumea lor, fara sa stie nimic despre Dumnezeu, despre viata crestina. Am avut unele discutii cu cineva din apropierea mea despre credinta, despre Biserica si plictisita de intrebarile mele mi-a dat scurt raspunsul: ca noi am mers la Biserica si credem in Dumnezeu din cauza saraciei in care traiam! Am ramas socata! Era mult mai bine atunci, ca in zilele astea pline de democratie ,de modernism ,probabil ca multi ne considera pe noi demodati, antici… Dar prefer sa fiu socotita asa, decit sa traiesc departe de Dumnezeu.
  Multumesc mult.

  Apreciază

  • Eu văd în fiecare zi în Biserică oameni care sunt foarte bogați. Ei de ce ar fi în Biserică dacă doar cei săraci au nevoie de Dumnezeu?!
   Cred că cei care judecă prezența lui Dumnezeu doar în funcție de nevoi sau de sărăcie, nu au înțeles nimic din ceea ce înseamnă să ai un Tată, un Dumnezeu ca tată. Toți oamenii au (nevoie!) de un tată, și bogații și săracii!
   Domnul să ne binecuvânteze pe noi și pe cei din viața noastră cu harul de a descoperi ce bine e să ai un Dumnezeu drept tată!

   Apreciază

 2. Laudat sa fie Isus si Maria !Dumnezeu m-a chemat sa Il urmez si sa ii spun da din totul sufletul dar a existat o anumita teama si acum am devenit o tanara in cautare,am mers in experiente vocationale care oarecum m-au ajutat sa ma apropii de Dumnezeu dar au existat momente in care m-am indepartat de El.Dar increderea si curajul si rugaciunea si dorinta de a merge in fiecare zi m-au ajutat sa apropii de El.
  Dumnezeu ne cheama sa spun da in fiecare zi sa lasam totul in urma sa nu ne lipim de bogatiile pamatesti ci sa prim la cele din cer.Chiar daca alegem viata consacrata nu trebuie sa aveam un motiv invetat si un motiv prin care sa spunem Imi doresc sa ma apropii cat mai mult de Dumnezeu si sa fac vointa Lui si nu vointa mea.Cu toti avem momente de incercare dar cel care ne da putere si curaj este insusi Dumnezeu.Va multumesc din inima pentru aceste ganduri.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: