Fiori (spre trezire!)…

Judecata universalaDacă am fi cu adevărat atenți și pătrunși de credința în Cristos când citim fragmentul evanghelic de astăzi, cred că am simți cum ne trec fiorii. Rezonanța cuvintelor lui Cristos în inima noastră trebuie să fie tulburător de puternică: „Vai ție!”. Da, ție! Mie și ție Domnul astăzi ne amintește că a făcut atât de multe lucruri minunate pentru noi, că ne-a salvat în mod miraculos din apele morții și totuși suntem atât de departe de credință, atât de departe de convertire.

Dacă vrem să numărăm minunile pe care Domnul le face zi de zi în viața noastră, este suficient să ne uităm la știrile de la televizor și să începem enumerarea: astăzi Domnul ne-a ocrotit și nu am fost victimele unui atentat terorist, nici nu am făcut un accident rutier, nu am fost tâlhăriți, nu am murit. Sau, astăzi, deși suntem în suferință, deși bolnavi, am găsit forța de a merge mai departe. Poate că tocmai astăzi am avut bucuria vizitei unui prieten. Poate că tocmai astăzi am reușit să ne împotrivim păcatului și nu am cedat ispitelor. Astăzi, Dumnezeu m-a ținut de mână în clipa cea mai tristă și nu am căzut pradă disperării. Și nu doar astăzi, ci și ieri. Apoi, fiind voia Domnului și spre mântuirea noastră, va fi la fel și mâine. Oare toate acestea nu sunt minuni? Oare toate acestea nu sunt semne ale prezenței lui Dumnezeu în mijlocul nostru? Atunci cum de nu ne convertim cu adevărat? Atunci de ce continuăm să avem inima împietrită?

Să tremurăm la (ră)sunetul acestor cuvinte pe care Domnul le rostește cu privirea îndreptată spre noi: „Vai ție… Vai ție căci dacă minunile care au fost făcute în tine ar fi fost săvârşite în Sodoma, ea ar fi rămas până în ziua de astăzi. De aceea vă spun: în ziua judecăţii va fi mai uşor pentru pământul Sodomei decât pentru tine”. Vai ție!

Vai nouă, tuturor creștinilor, dacă continuăm să trăim prefăcându-ne că nu vedem semnele prezenței lui Dumnezeu și binefacerile sale în viața noastră. Vai nouă dacă nu ne cercetăm cugetul pentru a vedea calea miraculoasă prin care Domnul ne-a condus până în această zi. Noi înșine suntem asemenea lui Moise: oameni salvați de mânia „Faraonului”, de mânia Diavolului care și-a propus de atâtea și atâtea ori să ne distrugă, să ne înece în apele învolburate ale păcatului, ale disperării. Domnul ne-a salvat. Lui să-i fie slavă în veci de veci. Viața noastră să fie mărturia vie a binecuvântărilor sale.

Reține

Dacă vrei să numeri minunile pe care Domnul le-a făcut pentru tine, începe cu primele două: darul vieții și harul botezului. Fii recunoscător!

Marţi, 14 iulie 2015 

Marti din saptamâna a 15-a de peste an
Sf. Camil de Lellis, pr. *
Ex 2,1-15a; Ps 68; Mt 11,20-24

LECTURA I
I-a pus numele de Moise, spunând: „L-am scos din apă”.
Citire din cartea Exodului 2,1-15a
În zilele acelea, un om din casa lui Levi a mers şi şi-a luat ca soţie o fiică a lui Levi. 2 Femeia a zămislit şi a născut un fiu. A văzut că este frumos şi l-a ascuns trei luni. 3 Când n-a mai putut să-l ascundă, a luat un coşuleţ de papură pe care l-a uns cu catran şi cu smoală; a pus copilul în el şi l-a aşezat între trestii pe malul Fluviului. 4 Sora lui stătea la o depărtare oarecare, ca să vadă ce s-ar fi făcut cu el. 5 Fiica lui Faraon a coborât la Fluviu să se scalde, iar slujitoarele ei se plimbau pe marginea Fluviului. Ea a văzut coşuleţul între trestii şi a trimis-o pe servitoarea ei şi ea l-a luat. 6 L-a deschis şi a văzut copilul şi, iată, era un băieţel care plângea. I s-a făcut milă de el şi a zis: ,,Acesta este un copil de-ai evreilor!” 7 Atunci sora copilului a zis fetei lui Faraon: ,,Să mă duc să-ţi chem o doică dintre femeile evreice ca să-ţi alăpteze copilul?” 8 Fiica lui Faraon i-a zis: ,,Du-te!” Tânăra s-a dus şi a chemat-o pe mama copilului. 9 Fiica lui Faraon i-a zis: ,,Ia copilul acesta, alăptează-l pentru mine şi eu îţi voi da plata cuvenită”. Femeia a luat copilul şi l-a alăptat. 10 Copilul a crescut şi ea l-a adus la fiica lui Faraon. El a fost pentru ea ca un fiu. I-a pus numele Moise căci zicea: „L-am scos din apă”. 11 În zilele acelea, Moise crescut mare, a ieşit pe la fraţii lui şi a văzut muncile lor forţate. A văzut un egiptean care îl bătea pe un evreu, pe unul dintre fraţii lui. 12 S-a întors încoace şi încolo şi a văzut că nu era nimeni. L-a lovit pe egiptean şi l-a ascuns în nisip. 13 A ieşit a doua zi şi, iată, doi evrei se certau. El i-a zis celui nelegiuit: ,,De ce îl loveşti pe semenul tău?” 14 El i-a zis: ,,Cine te-a pus pe tine căpetenie şi judecător peste noi? Nu cumva vrei să mă ucizi şi pe mine cum l-ai ucis pe egiptean?” Moise s-a temut şi a zis: ,,Cu siguranţă faptul este cunoscut”. 15a Faraon a auzit de acest lucru şi căuta să-l omoare pe Moise. Dar Moise a fugit dinaintea lui Faraon şi a locuit în ţara Madian.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 68(69),3.14.30-31.33-34 (R.: cf. 33)
R.: Cei săraci să-l caute pe Domnul şi inima lor se va bucura!

3 M-am afundat într-o mlaştină adâncă
şi n-am nimic de care să mă prind,
am căzut în adâncurile apei
şi curentul mă trage cu sine. R.

14 Dar eu către tine îmi înalţ rugăciunea, Doamne,
în timpul bunăvoinţei tale;
în marea ta bunătate, răspunde-mi, Dumnezeule,
pentru fidelitatea mântuirii tale! R.

30 Eu sunt sărman şi chinuit;
Dumnezeu, mântuirea mea, m-a ridicat!
31 Voi lăuda numele lui Dumnezeu prin cântări
şi îl voi preamări aducându-i mulţumire. R.

33 Să vadă cei săraci şi să se bucure!
Căutaţi-l pe Dumnezeu
şi inimile voastre se vor bucura de viaţă!
34 Căci Domnul îi ascultă pe cei săraci
şi nu-i uită pe prizonierii săi care sunt în închisoare. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE cf. Ps 94(95),8ab
(Aleluia) Astăzi nu vă împietriţi inimile voastre, ci ascultaţi glasul Domnului! (Aleluia)

EVANGHELIA
În ziua judecăţii, va fi mai uşor pentru Tir şi Sidon decât pentru voi.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 11,20-24
În acel timp, Isus a început să mustre cetăţile în care au avut loc cele mai multe minuni ale sale, pentru că nu s-au convertit: 21 „Vai ţie, Corazin, vai ţie, Betsaida! Căci, dacă s-ar fi făcut în Tir şi în Sidon minunile făcute în voi, de mult ar fi făcut pocăinţă în sac şi cenuşă. 22 De aceea, în ziua judecăţii, va fi mai uşor pentru Tir şi Sidon decât pentru voi. 23 Şi tu, Cafarnaum, oare vei fi înălţat până la cer? Până în iad te vei prăbuşi! Căci, dacă minunile care au fost făcute în tine ar fi fost săvârşite în Sodoma, ea ar fi rămas până în ziua de astăzi. 24 De aceea vă spun: în ziua judecăţii va fi mai uşor pentru pământul Sodomei decât pentru tine”.

Cuvântul Domnului

3 comentarii la „Fiori (spre trezire!)…

  1. LAUDA TIE CRISTOASE!
    In fiecare zi Domnul Dumnezeu ne arata drumul pe care sa-l parcurgem. Noi suntem cei care ne prefacem ca nu-l vedem.
    Multumesc.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat: