Goana după cadouri… Ce vrei să-ți dăruiesc?

Darul miscariiNoi găsim mereu ocazii potrivite pentru a ne oferi cadouri unii altora. Știm să ornamentăm frumos viața, trupul și casa altora prin ceea ce oferim. Știm, de asemenea, să ne bucurăm de ceea ce alții ne oferă pentru a ne înfrumuseța viața. Dar de câte ori, în relațiile noastre, ne gândim la sufletul prietenilor noștri? De câte ori, în goana după cadouri, căutăm binele sufletesc al celor dragi? De câte ori am încercat să înțelegem profunzimea cuvintelor lui Isus: „Cel care va încălca una dintre aceste porunci mai mici și-i va învăța astfel pe oameni, va fi numit cel mai mic în împărăția cerurilor. Dar, dacă cineva le va împlini și va învăța astfel, acesta va fi numit mare în împărăția cerurilor” (Mt 5,19). Iată o latură esențială a vieții unui sfânt, latură care trebuie să se găsească și în viața noastră: să împlinești poruncile (adică voia Domnului, așa cum spunem și în rugăciunea Tatăl nostru) și totodată să îi înveți/ajuți și pe alții să le împlinească.

Acest lucru știm că l-a îndeplinit Moise: a primit legile și învățăturile de la Dumnezeu și le-a transmis, până în cele mai mici detalii, poporului ales. Acest lucru l-a făcut Isus cu apostolii și apoi apostolii cu primii creștini: „Ceea ce era de la început, ce am auzit, ce am văzut cu ochii noștri, ce am privit și mâinile noastre au pipăit, cu privire la Cuvântul vieții (…) ceea ce am văzut și am auzit vă vestim și vouă pentru ca și voi să aveți comuniune cu noi, iar comuniunea noastră este cu Tatăl și cu Fiul său Isus Cristos. Acestea pentru ca bucuria noastră să fie deplină (1In 1,1.3-4).

Această trăire/contemplare și împărtășire se regăsește în mod sublim și în viața sfântului Ignațiu de Loyola: ceea ce el a descoperit în Cristos și în cuvântul său a dorit să transmită și altora, făcând „totul spre mai marea slavă a lui Dumnezeu”, făcând totul ca bucuria omului să fie deplină. Acesta este harul pe care trebuie să-l cerem și noi în rugăciune în această zi: atunci când ne apropiem de ceilalți, să ne gândim la sufletul lor, la mântuirea lor, la bucuria lor deplină. Nu există binefacere mai mare pe care un om o poate face altuia decât aceea de a-l ajuta să ajungă la mântuire. Doar darurile pe care le facem în vederea vieții veșnice sunt cu adevărat valoroase; doar munca pe care o depunem pentru a ne mântui pe noi și pe frații noștri merită cu adevărat orice sacrificiu.

Reține

Iată chemarea pe care ți-o adresează astăzi sfântul Ignațiu: „Lucrează la mântuirea ta și a fraților tăi cu teamă și cutremur!” (cf. Fil 2,12).

Vineri, 31 iulie 2015 

Vineri din saptamâna a 17-a de peste an
Sf. Ignatiu de Loyola, pr. **
Lev 23,1.4-11.15-16.27.34b-37; Ps 80; Mt 13,54-58

LECTURA I
Acestea sunt sărbătorile Domnului în care să ţineţi adunările sfinte, să aduceţi jertfă şi să nu lucraţi.
Citire din cartea Leviticului 23,1.4-11.15-16.27.34b-37
În zilele acelea, Domnul i-a zis lui Moise: „Vorbeşte-le fiilor lui Israel şi spune-le: «Iată sărbătorile Domnului, cu adunări sfinte, pe care să le vestiţi la timpurile lor hotărâte! 5 În luna întâi, în ziua a paisprezecea a lunii, seara, este Paştele Domnului. 6 În ziua a cincisprezecea a lunii acesteia este Sărbătoarea Azimelor pentru Domnul; timp de şapte zile să mâncaţi azime. 7 În ziua întâi, să aveţi o adunare sfântă: să nu faceţi nicio muncă servilă. 8 Să aduceţi Domnului jertfe mistuite de foc timp de şapte zile! În ziua a şaptea să fie o adunare sfântă: să nu faceţi nicio muncă servilă!»”9 Domnul i-a zis lui Moise: 10 „Vorbeşte-le fiilor lui Israel şi spune-le: «Când veţi intra în ţara pe care eu v-o dau şi veţi secera holdele ei, să aduceţi la preot un snop, primul rod al secerişului vostru! 11 Să legene snopul înaintea Domnului, ca să fiţi plăcuţi; a doua zi după sabat, să-l legene preotul! 15 Din ziua a doua după sabat, din ziua în care aţi adus snopul ca dar legănat, să număraţi şapte săptămâni întregi! 16 Până în ziua următoare a săptămânii a şaptea, să număraţi cincizeci de zile; atunci să aduceţi o nouă ofrandă Domnului! 27 În ziua a zecea a acestei luni a şaptea, este Ziua Ispăşirii: să vă smeriţi sufletele şi să aduceţi jertfă prin foc Domnului! 34b În ziua a cincisprezecea a acestei a şaptea luni, este Sărbătoarea Corturilor pentru Domnul, timp de şapte zile. 35 În prima zi să fie o adunare sfântă şi să nu faceţi nicio muncă servilă! 36 Timp de şapte zile, să aduceţi Domnului jertfă prin foc. A opta zi, să aveţi o adunare sfântă şi să aduceţi Domnului jertfă prin foc; este zi de adunare, de sărbătoare: să nu faceţi nicio muncă servilă! 37Acestea sunt sărbătorile Domnului în care să vestiţi adunări sfinte, ca să fie aduse Domnului jertfe prin foc, arderi de tot, ofrande, sacrificii şi jertfe de băutură, fiecare la ziua hotărâtă.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 80(81),3-4.5-6ab.10-11ab (R.: 2a)
R.: Strigaţi de bucurie în Dumnezeu, ajutorul nostru!

3 Începeţi cântarea, bateţi tamburina,
sunaţi din harpa cea plăcută şi din alăută!
4 Sunaţi din trâmbiţă la lună nouă şi la lună plină,
în ziua noastră de sărbătoare! R.

5 Aceasta este o hotărâre pentru Israel,
o judecată a Dumnezeului lui Iacob!
6ab El a pus-o drept mărturie în Iosif
când a ieşit din ţara Egiptului. R.

10 Să nu fie în mijlocul tău niciun alt dumnezeu,
să nu te prosterni niciunui dumnezeu străin!
11ab Eu sunt Domnul Dumnezeul tău,
care te-am făcut să urci din ţara Egiptului. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE 1Pt 1,25
(Aleluia) Cuvântul lui Dumnezeu rămâne pe vecie. Acesta este cuvântul care v-a fost vestit prin evanghelie. (Aleluia)

EVANGHELIA
Nu este oare acesta fiul lemnarului? De unde, deci, are el toate acestea?
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 13,54-58
În acel timp, venind în locul lui natal, Isus îi învăţa în sinagoga lor, aşa încât ei se mirau şi spuneau: „De unde are el înţelepciunea aceasta şi aceste puteri? 55 Nu este oare acesta fiul lemnarului? Nu se numeşte mama lui Maria, iar fraţii lui: Iacob, Iosif, Simon şi Iuda? 56 Şi surorile lui oare nu sunt toate la noi? De unde, deci, are el toate acestea?” 57 Şi se scandalizau de el. Dar Isus le-a zis: „Un profet nu este dispreţuit decât în patria lui şi-n casa lui”. 58 Şi nu a făcut acolo multe minuni, din cauza necredinţei lor.

Cuvântul Domnului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat: