Ne place Cristos care trece, nu cel care se oprește!

caravaggio-chemarea lui MateiCred că între noi și Zaheu există o singură legătură: suntem căutați de Dumnezeu, așa cum însuși Isus a spus: „Fiul Omului a venit să caute şi să mântuiască ceea ce era pierdut”. În rest, nimic. Nici măcar nu cred că am mai alerga să-l vedem. Sau poate cel mult ne-am cățăra și noi pe ceva, cumva, undeva, dar sigur nu într-un copac, e prea periculos. Poate pe vreo clădire (dar să aibă lift, că suntem prea comozi să urcăm pe scări!). Probabil am merge dacă avem nevoie de vreo minune. Și vrem să-l vedem, dar doar trecând. Nu vrem să ne strige pe nume. Nu vrem să vină în casa noastră (mai ales că el nu vine niciodată singur, ci mereu e însoțit de oameni care, curios, mănâncă și beau!).

Nu, noi nu vrem să vină în casă noastră. Eventual să ne lase cartea de vizită și îl vom căuta noi. Poate că îl vom căuta, dar sigur nu vrem să vină acum la noi. Nu vrem pentru că noi nu am ști niciodată să stăm în picioare înaintea Domnului și să întrupăm actul de căință: „Iată, Doamne, jumătate din ceea ce am o dau săracilor şi, dacă am nedreptăţit pe cineva, îi dau înapoi împătrit!” Noi nu avem curajul lui Zaheu de a îndrepta lucrurile și viața, de a ajuta fără a aștepta o răsplată imediată. Și chiar dacă ne place Cristos, ne place să treacă, să facă eventual o minune, două, dar apoi să plece mai departe, să ne lase cu viața noastră.

Și apoi, de ce să alergăm să-l vedem?! Oricum vor fi acolo jurnaliștii și ne vor relata tot. Ba chiar și ceva în plus sau anumite detalii pe care noi nu le-am fi observat cocoțați pe nu știu ce clădire. Așadar, Isus să treacă și să meargă mai departe. Noi îl vom vedea la știri sau ne vor povesti vecinii. Ne place mai mult Cristos așa cum e prezentat la televizor sau cel din bârfele „vecinilor”, decât cel din Evanghelie!

Cu toate acestea nu vrem să-i uităm pe cei care ar merge doar pentru că trece Domnul, pentru că ei știu cine este Isus și au învățat cât de mult contează prezența Domnului în viața lor. Încă mai sunt care au înțeles că sunt așteptați de Dumnezeu și fac tot efortul pentru a-l întâlni și a întrupa actul de căință. Ei sunt mereu pe drumul pe care trece Cristos sărac, flămând, însetat, abandonat …

Toți ceilalți vrem doar spectacol…

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 19,1-10

În acel timp, Isus a intrat şi a traversat Ierihonul. Şi, iată, un bărbat numit Zaheu, care era şeful vameşilor şi era bogat, 3 căuta să vadă cine este Isus, dar nu putea din cauza mulţimii, întrucât era mic de statură! 4

Atunci a alergat înainte şi s-a suit într-un sicomor, ca să-l vadă, căci Isus avea să treacă pe acolo.

5 Când a ajuns în acel loc, Isus, ridicându-şi ochii, i-a spus:

„Zaheu, coboară în grabă, pentru că astăzi trebuie să rămân în casa ta!” 6 El a coborât în grabă şi l-a primit cu bucurie. 7 Toţi cei care au văzut murmurau spunând: „A intrat să fie găzduit la un om păcătos”.

8 Dar Zaheu, stând în picioare, i-a spus Domnului: „Iată, Doamne, jumătate din ceea ce am o dau săracilor şi, dacă am nedreptăţit pe cineva, îi dau înapoi împătrit!” 9

Atunci Isus i-a spus: „Astăzi s-a făcut mântuire pentru această casă, întrucât şi el este fiul lui Abraham.

10Pentru că Fiul Omului a venit să caute şi să mântuiască ceea ce era pierdut”.

Cuvântul Domnului

 

2 gânduri despre „Ne place Cristos care trece, nu cel care se oprește!

 1. LAUDA TIE CRISTOASE!
  Si eu, ca multi altii, caut tot ce este comod. Nici eu poate nu as fi capabila de o jertfa atit de mare ca cea a lui Zaheu, dar …. unul este Dumnezeu Tatal si pentru El si cu ajutorul lui as urca muntii. Aceasta pentru ca sunt sigura ca El ma ajuta sa duc la sfirsit tot ce imi propun.
  Multumesc mult!

  Apreciază

  1. Ajutorul nostru este în numele Domnului care a făcut cerul și pământul!
   Amin!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close