La 50 de ani de la semnarea constituţiei dogmatice Dei Verbum, despre revelaţia divină

Biblia_cuvantul divin„Ascultând cu pietate şi proclamând cu îndrăzneală cuvântul lui Dumnezeu, Conciliul se conformează cuvintelor sfântului Ioan: „Vă vestim viaţa veşnică ce era la Tatăl şi ni s-a arătat nouă”. Aşa începe constituţia dogmatică despre revelaţia divină, despre cuvântul lui Dumnezeu, document semnat de către fericitul papă Paul al VI-lea la 18 noiembrie 1965, deci acum 50 de ani.

Ceea ce a însemnat pentru viaţa Bisericii acest document conciliar e încă poate prea puţin evaluat. Cert este că, dincolo de chestiunile abordate în mod sintetic, dar foarte dens (amintesc faptul că Dei Verbum se concentrează îndeosebi pe tema revelaţiei divine: identitatea şi transmiterea ei, precum şi pe rolul fundamental şi de neînlocuit al cuvântului lui Dumnezeu în viaţa Bisericii), ceea ce deja la momentul respectiv a impresionat este accentul pe care acest document – şi cu el, tot Conciliul Vatican II – l-a pus pe necesitatea ca credincioşii să aibă acces larg la Scriptură, inclusiv prin intermediul traducerilor în limbile poporului (nr. 22).

Căci „Biserica a venerat întotdeauna dumnezeieştile Scripturi, după cum a venerat însuşi trupul Domnului” (nr. 21). Este de remarcat deja din terminologia folosită preţuirea cuvântului lui Dumnezeu asemenea Euharistiei, ambele puse sub terminologia „venerării”. Din acest motiv, „întreaga propovăduire a Bisericii, ca şi religia creştină însăşi, trebuie să fie hrănită şi călăuzită de Sfânta Scriptură”.

Era pentru prima oară când un document conciliar se adresa cu atâta insistenţă pentru ca Scriptura să fie citită cu râvnă de toţi creştinii, în primul rând de cler: „Este necesar ca toţi clericii, în primul rând preoţii lui Cristos şi toţi ceilalţi… să se ataşeze de Scriptură prin lectură asiduă şi studiu atent… De asemenea, Conciliul îndeamnă foarte stăruitor pe toţi credincioşii să-şi însuşească înalta cunoaştere a lui Isus Cristos (Fil 3,8)… să se apropie din toată inima de textul sacru, fie prin liturgie, fie prin lectura spirituală, fie prin iniţiative organizate sau prin alte metode care se răspândesc astăzi” (nr. 25).

Ţinând cont de aceste sugestii, precum şi de celelalte date de documentele pontificale ulterioare, dorim şi noi să ne amintim azi de acest document conciliar şi de îndemnurile pe care le fac în sensul unei apropieri mereu mai vii faţă de Biblie, mulţumindu-i lui Dumnezeu pentru ceea ce a însemnat şi continuă să însemne Dei Verbum în viaţa Bisericii, a fiecărui credincios în parte şi a tuturor celor care se apropie cu inimă deschisă de cuvântul lui Dumnezeu.

Pr. Edi Patraşcu

Preluat de pe http://www.ercis.ro


PS. Pe lângă citirea și meditarea Sfintei Scripturi, vă invit în această zi să citim și documentul Bisericii Dei Verbum (Constituția dogmatică despre revelația divină) pentru a înțelege mai bine importanța Sfintei Scripturi în viața noastră și în viața Bisericii Universale. Documentul poate fi citit în limba română AICI: www.magisteriu.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: