Eva și Maria/Adversarul omului

Eva si Maria Domnul a venit; s-a arătat în ceea ce îi aparținea; a fost purtat de propria sa creație, pe care el însuși o poar­tă; a recapitulat, prin ascultarea sa pe lemn, neascultarea transmisă prin lemn. Acea seducție, a cărei vic­timă a fost din nefericire Eva, fecioara promisă deja primu­lui bărbat, a fost îndepărtată de vestea cea bună a ade­vărului adusă de înger Mariei, fecioară logodită deja cu un bărbat.
Așa cum aceea a fost sedusă de cuvântul unui înger ca să se îndepărteze de Dumnezeu, călcând cuvântul lui Dumnezeu, la fel, aceasta a primit de la un înger vestea cea bună că îl poartă pe Dumnezeu, ascultând de cuvân­tul său. Și așa cum aceea a fost sedusă ca să nu asculte de Dumnezeu, la fel, aceasta a fost convinsă să asculte de Dumnezeu, așa încât Fecioara Maria să devină avo­cata fecioarei Eva.
Recapitulând toate lucrurile, Domnul a recapitulat și războiul pe care îl ducem împotriva dușmanului nostru; el l-a provocat și l-a învins pe cel care, la început, în Adam, ne făcuse prizonieri și i-a strivit capul, așa cum îi spusese Dumnezeu șarpelui în Geneză: Voi pune dușmănie între tine și femeie, între seminția ta și semin­ția ei. Acesta îți va strivi capul, și tu îi vei pândi călcâ­iul (Gen 3,15).
Din acest moment, cel care trebuia să se nască din Fecioară, după asemănarea lui Adam, era prevestit ca unul care pândește capul șarpelui. Și acesta este Descendentul despre care vorbește Apostolul în Scrisoarea către Gala­teni: Legea a fost dată din cauza încălcărilor până când avea să vină Descendentul, căruia i-a fost făcută promisiunea (Gal 3,19).
El arată acest lucru și mai clar, în aceeași scrisoare, spunând: Dar când a venit împlinirea timpului, Dumnezeu l-a trimis pe Fiul său, născut din femeie (Gal 4,4). De fapt, dușmanul nu ar fi putut fi învins după dreptate, dacă cel care îl va fi învins n-ar fi fost un om, născut din­tr-o femeie. Căci printr-o femeie a dominat el asupra omului încă de la început, pentru că s-a pus ca adversar al omului.
De aceea și Domnul a recunoscut că era Fiul Omului, recapitulând în el însuși omul de la început, din care a fost plăsmuită și femeia. Astfel, așa cum prin înfrân­gerea unui om neamul nostru omenesc a coborât în moarte, la fel, prin victoria unui om, noi urcăm la viață.

Din tratatul Împotriva ereziilor de sfântul Irineu, episcop
(Cartea 5, 19, 1; 20, 2; 21, 1: SCh 153, 248-250.260-264)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: