Trei lucruri potrivite timpului nostru

Postul mare_convertireaCeea ce cere rugăciunea, postul imploră, milostivirea primește

Trei sunt, fraților, trei sunt lucrurile prin care credin­ța este trainică, evlavia durează, virtutea rămâne: rugă­ciunea, postul, milostivirea. Ceea ce cere rugă­ciunea, postul imploră, milostivirea primește. Aceste trei lucruri, rugăciunea, postul, milostivirea, sunt un singur lucru și primesc viața unul de la celălalt.
Postul este sufletul rugăciunii și milostivirea este viața postului. Nimeni să nu le despartă, pentru că nu reușesc să stea despărțite. Cel care are numai una și nu le are pe toate trei împreună nu are nimic. De aceea, cel care se roagă, să postească. Cel care postește, să fie milostiv. Cel care, cerând, dorește să fie ascultat, să-l asculte pe cel care îi cere. Cel care vrea să aibă des­chisă inima lui Dumnezeu față de sine să nu-și închidă inima sa față de cel care-l imploră.
Cel care postește să înțeleagă bine ce înseamnă pentru alții a nu avea mâncare. Să-l asculte pe cel căruia îi este foame dacă vrea ca Dumnezeu să primească postul său. Să aibă compasiune cel care speră com­pasiune. Cel care cere milă să o exercite. Cel care vrea să i se acorde un dar să-și deschidă mâna față de alții. Este un rău petiționar cel care refuză altora ceea ce cere pentru sine.
Omule, fii tu însuți pentru tine regula milostivirii. Modul în care vrei să se folosească milostivire față de tine, folosește-l tu cu alții. Generozitatea de milostivire pe care o vrei pentru tine să o ai pentru ceilalți. Oferă-le celorlalți aceeași milostivire spontană pe care o do­rești pentru tine.
De aceea, rugăciunea, postul, milostivirea să fie pentru noi o singură forță mijlocitoare la Dumnezeu, să fie pentru noi o singură apărare, o singură rugăciune sub trei aspecte.
Ceea ce am pierdut prin disprețuire să câștigăm prin post. Să jertfim sufletele noastre prin post, pentru că nimic mai plăcut nu-i putem oferi lui Dumnezeu, așa cum demonstrează profetul atunci când spune: Jertfa mea, Dumnezeule, este duhul smerit, inima căită și sme­rită, Dumnezeule, n-o disprețuiești (Ps 50,19).
Omule, oferă-i lui Dumnezeu sufletul tău și oferă-i ofranda postului, pentru ca ostia să fie curată, jertfa să fie sfântă, victima să fie vie, să rămână la tine și să fie dată lui Dumnezeu. Cine nu dă acestea lui Dumnezeu nu va fi scuzat pentru că nu poate să nu se aibă pe sine ca să se ofere.
Dar pentru ca toate acestea să fie primite, ele să fie însoțite de milostivire. Postul nu încolțește, dacă nu este udat de milostivire. Postul se usucă, dacă se usucă milostivirea. Ceea ce este ploaia pentru pământ, este milostivirea pentru post. Oricât și-ar înnobila inima, și-ar purifica trupul, ar dezrădăcina viciile, ar semăna virtuțile, cel care postește nu adună roade dacă nu va face să curgă fluvii de milostivire.
O, tu, care postești, să știi că ogorul tău postește, dacă milostivirea postește. Însă ceea ce vei dărui în milos­tivire se va întoarce cu îmbelșugare în hambarul tău. Prin urmare, omule, ca să nu pierzi voind să ții pen­tru tine, împarte celorlalți și atunci vei aduna. Dă-ți ție însuți dând săracului, pentru că ceea ce vei lăsa ca moș­tenire altuia tu nu vei mai avea.

Din Predicile sfântului Petru Crisologul, episcop

(Pred. 43: PL 52, 320.322)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: