Valoarea libertăţii şi promovarea iubirii autentice

maxresdefaultTotdeauna este de mare importanţă a avea o concepţie dreaptă despre ordinea morală, a valorilor şi normelor ei: această importanţă creşte atunci când sunt greutăţi numeroase şi grave pentru a o pune în aplicare.

Ordinea morală, pentru motivul că descoperă şi propune planul lui Dumnezeu, nu poate fi ceva înjositor şi impersonal pentru om; dimpotrivă, răspunzând la exigenţele profunde ale omului creat de Dumnezeu, se pune în slujba deplină a umanităţii, cu acea iubire delicată şi generatoare de obligaţii cu care însuşi Dumnezeu inspiră susţine şi călăuzeşte orice făptură către fericirea sa.

Însă omul, chemat să trăiască responsabil planul lui Dumnezeu, plan înţelept şi plin de iubire, este o fiinţă istorică ce se realizează pe sine, zi cu zi, cu diferitele sale alegeri libere. Pentru aceasta, omul cunoaşte, iubeşte şi împlineşte binele moral urmând etapele de creştere.

Şi soţii, în cadrul vieţii lor morale, sunt chemaţi la un drum continuu, susţinuţi de dorinţa sinceră şi activă de a cunoaşte mereu tot mai mult valorile pe care legea morală le păstrează şi le promovează, precum şi de voinţa dreaptă şi generoasă de a le pune în aplicare. Cu toate acestea, soţii nu privesc legea morală ca pe un ideal moral care urmează să fie atins în viitor, ci trebuie să-l considere ca pe o poruncă actuală a lui Cristos Domnul, pe care trebuie s-o îndeplinească angajându-se şi acceptând dificultăţile. „Pentru aceasta, aşa-numita „lege a gradualităţii” sau a drumului în trepte nu se poate identifica cu „gradualitatea legii”, în sensul că porunca legii morale divine ar avea diferite trepte şi diferite forme pentru diverse categorii de oameni şi pentru situaţii diferite. După planul divin, toţi soţii sunt chemaţi la sfinţenie în viaţa de Căsătorie şi această înaltă vocaţie se realizează în gradul în care persoana umană este în măsură să răspundă la porunca divină cu suflet senin, încrezându-se în harul divin şi în voinţa proprie”95. În această ordine de idei, conform pedagogiei Bisericii, soţii trebuie să recunoască clar doctrina cuprinsă în enciclica Humanae vitae ca pe o normă pentru exerciţiul sexualităţii şi să se străduiască sincer să îndeplinească acele condiţii necesare pentru a observa această normă.

Această pedagogie, aşa cum a semnalat Sinodul episcopilor, cuprinde întreaga viaţă conjugală. Pentru aceasta, îndatorirea de a transmite viaţa trebuie să fie integrată în misiunea globală a întregii vieţi creştine, care nu poate ajunge la înviere fără a trece prin cruce. În acest context se înţelege că sacrificiul nu poate fi eliminat din viaţa de familie; din contra, el trebuie acceptat cu dragă inimă, pentru că prin el iubirea conjugală se adânceşte şi devine izvor de bucurie intimă.

Acest drum comun cere reflecţie, informare, educaţie adaptată din partea preoţilor, a călugărilor şi a laicilor care sunt angajaţi în pastoraţia familială. Toţi aceştia vor putea ajuta soţii în drumul lor uman şi spiritual, care comportă conştiinţa păcatului, angajarea sinceră de a respecta legea morală, ministerul reconcilierii. Trebuie ţinut prezent apoi şi faptul că în intimitatea conjugală sunt implicate voinţele a două persoane, chemate însă la armonizarea mentalităţilor şi a comportamentului: aceasta cere multă răbdare, simpatie şi timp. De o importanţă aparte în acest sector este unitatea judecăţii morale şi pastorale a preoţilor: o atare unitate trebuie să fie căutată şi asigurată cu grijă, pentru ca credincioşii să nu sufere din cauza neliniştilor conştiinţei96.

Drumul soţilor va fi uşurat, aşadar, dacă, stimând doctrina Bisericii şi încrezându-se în harul lui Cristos, ajutaţi şi însoţiţi de păstorii sufleteşti şi de întreaga comunitate eclezială, vor şti să descopere şi să realizeze valoarea libertăţii şi promovarea iubirii autentice pe care le-o oferă evanghelia şi le-o propune porunca lui Dumnezeu.

(din Familiaris consortio, nr. 34)

Documentul poate fi citit în întregime pe: http://www.ercis.ro/magisteriu/ioanpaul2exo.asp?doc=fc

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: