Suferița și sărăcia: locul de întâlnire cu sfinții!

suferinta-si-saracieDe multe ori când vrem să găsim un sfânt începem să răsfoim viețile sfinților sau cărțile religioase, parcurgem fiecare rubrică a calendarelor și înșiruirea litaniilor dedicate sfinților, însă uităm că locul de întâlnire cu sfinții rămâne suferița și sărăcia. În cărți găsim teoria despre sfinți, însă trăirea sfințeniei o găsim în locurile îmbibate de suferință și sărăcie. Oamenii sfinți pot lipsi din cărțile religioase sau din calendare, dar nu pot lipsi din viața celor săraci și suferinzi, nu pot lipsi din locurile în care milostivirea are nevoie de un trup dispus să slujească. Unirea suferințelor proprii cu pătimirile lui Cristos și sărăcia de dragul Cerului și a fraților sunt puncte de reper pentru găsirea (și trăirea!) unei vieți sfinte.

Un astfel de om pe care nu-l găsim menționat în calendarele noastre este slujitorul lui Dumnezeu Friederich Joseph Haass. S-a născut la 10 august 1870 în Germania într-o familie săracă, dar dornică să ofere celor nouă copii o educație umană și creștină. Îndemnat și sprijinit de părinți a studiat mai întâi literatura, medicina și științele naturii, în Köln, după care s-a specializat în medicină generală la Universitatea din Göttingen și în oftalmologie la Universitatea din Viena.

Profesionalismul său i-a adus pacienți din toată lumea. Astfel, a fost solicitat să devină medicul unei familii nobile din Moscova. La 11 februarie 1806 se transferă în Rusia. Devine imediat cunoscut și solicitat de familiile aristocrate. În scurt timp a primit una dintre cele mai înalte distincții – Crucea sfântului Vladimir – și totodată a fost numit Consilierul Curții. Apreciat de însăși împărăteasa Marija Fëdorovna, a primit denumirea oficială de „Medicul Principal al Moscovei”.

Și cu toate acestea, faima și bogățiile câștigate nu l-au făcut să uite de cei săraci, în special de cei din închisoare. „Medicul Principal al Moscovei” a ajuns să fie numit oficial și cunoscut de toți ca „medicul primar al spitalelor închisorilor din Moscova”. Și-a dedicat viața slujirii celor suferinzi din închisori. Și aceasta nu doar în Moscova, ci și în îndepărtata și înghețata Siberie. În cei bolnavi și închiși „Medicul sfânt al Moscovei” vedea trupul lui Cristos și pentru a se îngriji de acest trup suferind a renunțat la toate bogățiile sale.

Chiar dacă lipsește din manualele de religie, nu lipsește din amintirea oamenilor mari. Despre el a scris F. Dostoievski numindu-l „bătrânul general care-și îndeplinea misiunea cu cea mai mare seriozitate, dar și cu cea mai mare milă: venea, trecea printre rândurile de deportați, se oprea în fața fiecăruia și îl întreba pe fiecare ce necesități avea. Nu făcea morală nimănui și fiecăruia i se adresa cu Dragul meu… Toți condamnații erau egali pentru el. Le vorbea ca unor frați, iar ei ajungeau să-l trateze ca pe un tată”. Iar scriitorul M. Gorki l-a definit „umanistul acțiunii” și l-a comparat cu sfântul Francisc din Assisi, spunând că amândoi au posedat „fericirea înaltă a iubirii”. El a adunat în jurul său săraci și suferinzi, dar și mulți colaboratori generoși care l-au ajutat să cultive în spitale și în închisori „frumusețea milostivirii”.

A murit la 16 august 1853 înconjurat de săracii pe care i-a slujit, mângâiat de cuvintele sfântului Patriah Filaret: „Viața ta este într-adevăr plină de har. Pline de har sunt opere tale. În tine s-au împlinit cuvintele Mântuitorului: Fericiți cei blânzi, fericiți cei milostivi, fericiți cei curați cu inima, fericiți făcătorii de pace!… Fratele meu, tu mergi în împărăția cerurilor!”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: