Iubirea necondiționată: slogan perimat sau izvor de liniște?

the splendor of love_splendoarea iubirii„Să iubești necondiționat” pare astăzi un slogan propagandistic, nedemn nici măcar de o campanie electorală. Nimeni nu mai crede în acest „necondiționat”. Nu are rost să ne tot amăgim cu iubire necondiționată, disponibilitate necondiționată, credință necondiționată etc. Cel puțin așa pare! Ca să nu mai spunem că nu lipsesc cei care susțin normalitatea acestei dispariții: „În sfârșit ne-am revenit și am învățat că totul costă, totul este do ut des”…

Însă Cristos nu și-a „revenit”. El mai crede în „iubirea necondiționată”, în credința care nu așteaptă recompense, în jertfa care pornește din inimă.

Meditând lecturile din duminica a XXVIII-a din timpul de peste an (2Rg 5,14-17; Ps 97; 2Tim 2,8-13; Lc 17,11-19), le-am găsit sintetizate în rugăciunea pe care Biserica o propune pentru începutul Liturghiei duminicale: „Dumnezeule, izvorul vieții trecătoare și al celei veșnice, rânduiește ca niciunul dintre noi să nu te caute doar pentru sănătatea corpului. Fiecare frate, în această zi sfântă, să se întoarcă la tine glorificându-te pentru darul credinței și Biserica întreagă să fie martora mântuirii pe care tu o realizezi încontinuu prin Cristos, Fiul tău, care viețuiește și domnește în vecii vecilor”.

Nu ne este întotdeauna ușor să separăm credința de sănătate. Sau, și mai bine spus, să o separăm de starea de bine… Unii se întorc la Dumnezeu tocmai când nu mai sunt bine, când i-a părăsit „norocul” și simt că Dumnezeu e ultima scăpare, asul din mânecă. Nu lipsesc nici cei care uită de „binefăcătorul” lor când ajung să se simtă bine. Aceștia se consideră suficienți și nemuritori, nu mai au nevoie de nimeni, nici măcar de Dumnezeu… Sau poate că de Dumnezeu au nevoie, dar doar din când în când!

Adevărata credință însă ne prezintă un altfel de om: este omul care nu-și condiționează iubirea față de Dumnezeu sau față de aproapele în funcție de starea de bine, de sănătate, de succes etc. Pentru cel care crede, Dumnezeu este iubit pentru că e Dumnezeu, nu pentru ceea ce poate oferi ca Dumnezeu. Cel care crede cu adevărat ajunge să-l iubească pe Dumnezeu oricând, indiferent de cum se simte, indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul tău, indiferent de ceea ce viața îi dă sau îi ia. Abia atunci realizezi măreția lui Dumnezeu, splendoarea lui. Până atunci îl reducem pe Dumnezeu doar la ceea ce ne oferă, îl măsurăm cu ceea ce am primit… și ni se poate părea atât de mic. Este ca atunci când un copil și-ar iubi părinții doar în funcție de ceea ce primește de la ei… Când părinții nu mai au nimic de oferit, sunt condamnați la uitare, la indiferență, ba chiar la moarte… Ca și Dumnezeu!

Cine este pentru tine Dumnezeu? Cum este credința ta în el?

Toți am experimentat dificultatea de a depăși legătura dintre credință și nevoia de miracole. Nu am reușit. Nu mereu! Însă să ne amintim că prin credință primim forța pentru a cere miracolul, nu miracolul în sine. Miracolul vine mai târziu (vezi cazul din prima lectură și din evanghelie)… Însă mai presus de acest curaj de a cere, credința ne oferă curajul de a accepta răspunsul cerului, al profeților, al Domnului. Credința este forța inimii de a accepta răspunsul divin, chiar și atunci când acesta este tăcere. În acea tăcere sfâșietoare, trebuie să răsune rugăciunea care a străpuns liniștea din grădina Măslinilor: „Tată, dacă vrei, îndepărtează potirul acesta de la mine, dar nu voința mea, ci a ta să fie!” (Lc 22,42).

Să trăim această zi plini de convingerea că „iubirea necondiționată” nu e un slogan perimat, ci este expresia credinței noastre într-un Dumnezeu care rămâne Dumnezeu în timp de boală, ca și în timp de sănătate, în viața aceasta trecătoare și în viața veșnică. Doar o astfel de iubire mărturisește despre credința noastră că merge dincolo de orice utilitarism; doar astfel mărturism credința noastră într-un Dumnezeu care nu rămâne indiferent în fața încercărilor noastre, ci include suferința noastră (vindecată sau nu!) într-un proiect care depășește granițele unei vieți trecătoare și capacitatea noastră de a înțelege; doar într-o astfel de iubire necondiționată ne vom putea liniști inima, viața, totul.

Să-mi fii , Doamne, Dumnezeu în timp de boală, ca și în timp de sănătate și să te iubesc în toate zilele vieții mele. Amin!

9 octombrie 2016 

† DUMINICA a 28-a de peste an
Ss. Dionisie, ep. şi îns., m.; Ioan Leonardi, pr.; Abraham, patriarh
2Rg 5,14-17; Ps 97; 2Tim 2,8-13; Lc 17,11-19

LECTURA I
Naaman şi-a mărturisit credinţa în Dumnezeul lui Israel.
Citire din cartea a doua a Regilor 5,14-17
În zilele acelea, Naaman, generalul sirian, care era lepros, a coborât şi s-a scufundat în Iordan de şapte ori, după cuvântul omului lui Dumnezeu. Şi trupul a devenit ca trupul unui copilaş şi s-a curăţat. 15 Naaman s-a întors la omul lui Dumnezeu cu toată tabăra sa. A ajuns, a stat înaintea lui şi a zis: „Iată, ştiu acum că nu este Dumnezeu pe tot pământul decât numai în Israel. Acum, primeşte, te rog, un dar de la slujitorul tău!” 16 Elizeu a răspuns: „Viu este Domnul în faţa căruia stau: nu voi primi!” Naaman a insistat, dar el a refuzat. 17 Atunci Naaman a zis: „Fiindcă nu vrei, lasă, te rog, să i se dea slujitorului tău pământ cât poate duce o pereche de catâri! Căci slujitorul tău nu va mai aduce arderi de tot sau jertfe altor dumnezei decât numai Domnului”.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 97(98),1.2-3ab.3c-4 (R.: cf. 2b)
R.Înaintea neamurilor şi-a făcut cunoscută Domnul mântuirea.

1 Cântaţi Domnului un cântec nou,
pentru că a făcut lucruri minunate;
dreapta şi braţul lui cel sfânt i-au venit în ajutor! R.

2 Domnul şi-a făcut cunoscută mântuirea,
şi-a descoperit dreptatea înaintea neamurilor,
3ab şi-a adus aminte de îndurarea şi fidelitatea lui
faţă de casa lui Israel. R.

3c Toate marginile pământului
au văzut mântuirea Dumnezeului nostru!
4 Strigaţi de bucurie către Domnul,
toţi locuitorii pământului!
Aclamaţi, cântaţi psalmi şi tresăltaţi de bucurie! R.

LECTURA A II-A
Dacă îndurăm cu răbdare împreună cu el, vom şi domni împreună cu el.
Citire din Scrisoarea a doua a sfântului apostol Paul către Timotei 2,8-13
Preaiubitule, adu-ţi aminte de Isus Cristos, din seminţia lui David, care a înviat din morţi, după evanghelia mea, 9 pentru care sufăr până acolo că sunt legat ca un răufăcător! Dar cuvântul lui Dumnezeu nu poate fi legat. 10 De aceea, îndur cu răbdare toate pentru cei aleşi, pentru ca şi ei să obţină mântuirea, care este în Cristos Isus, odată cu gloria veşnică. 11 Vrednic de crezare este cuvântul: Dacă am murit împreună cu el, vom şi trăi împreună cu el. 12 Dacă îndurăm cu răbdare împreună cu el, vom şi domni împreună cu el. Dacă îl renegăm, şi el ne va renega. 13 Dacă suntem infideli, el rămâne fidel, pentru că nu se poate renega pe sine.

Cuvântul Domnului

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE 1Tes 5,18
(Aleluia) Mulţumiţi pentru toate, căci aceasta este voinţa lui Dumnezeu, în Cristos Isus, cu privire la voi! (Aleluia)

EVANGHELIA
Nu s-a găsit cine să se întoarcă şi să-l glorifice pe Dumnezeu decât acest străin?
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 17,11-19
În timp ce mergea spre Ierusalim, Isus a trecut prin Samaria şi Galileea. A intrat într-un sat şi i-au venit în întâmpinare zece leproşi care stăteau la distanţă. 13 Aceştia şi-au ridicat glasul, strigând: „Isuse, Învăţătorule, îndură-te de noi!” 14 Văzându-i, el le-a spus: „Mergeţi şi arătaţi-vă preoţilor!” 15 Şi, în timp ce mergeau, s-au curăţat. Unul dintre ei, văzând că s-a vindecat, s-a întors glorificându-l pe Dumnezeu cu glas puternic 16 şi a căzut cu faţa la picioarele lui, mulţumindu-i; iar acesta era samaritean. 17 Atunci Isus a spus: „Oare nu s-au curăţat zece? Unde sunt ceilalţi nouă? 18 Nu s-a găsit cine să se întoarcă şi să-l glorifice pe Dumnezeu decât acest străin?” 19Apoi i-a zis: „Ridică-te şi mergi! Credinţa ta te-a mântuit”.

Cuvântul Domnului

Reclame

2 gânduri despre „Iubirea necondiționată: slogan perimat sau izvor de liniște?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: