Îngrămădeala existențială în care ne-am pierdut identitatea

agitatie_ingramadeala_identitate_chipEste din ce în ce mai greu să respiri între evenimente, să te așezi și să te întrebi ce s-a întâmplat cu adevărat și ce trebuie să faci în continuare. Nu avem timp pentru că imediat se întâmplă altceva. Evenimentele și informațiile iau cu asalt viața noastră și nu mai găsim timp pentru a analiza ceea ce (ni) se întâmplă. Nu mai avem timp pentru a ne organiza mintea și sufletul. Aglomerația vieții exterioare devine și aglomerația sufletului și a minții. În toată această îngrămădeală existențială ne pierdem cu ușurință identitatea. De prea multe ori suntem purtați „prin evenimente” fără să conștientizăm cine suntem și ce rost are prezența noastră acolo.

„Cine ești tu?”, răsună astăzi în Evanghelie și în viața noastră. Cine ești? Suntem încă la începutul anului și zeci de evenimente ne așteaptă: cine suntem și care este rolul nostru în desfășurarea lor? Unde suntem acum cu viața, cu sufletul, cu mintea noastră și ce planuri avem pentru viitor? Să ne așezăm pentru o clipă, să respirăm în liniște și să ne verificăm identitatea.

Ioan Botezătorul ne este exemplu în cunoșterea de sine, în păstrarea identității și a misiunii în această lume. Cu umilință a mărturisit adevărul despre sine și despre misiunea sa: „Nu sunt eu Cristos… Eu sunt glasul celui care strigă în pustiu: «Îndreptaţi calea Domnului!»… Eu botez cu apă; dar în mijlocul vostru este unul pe care voi nu-l cunoaşteţi, care vine după mine, căruia eu nu sunt vrednic să-i dezleg cureaua încălţămintei”.

Măreția răspunsului său stă atât în cunoașterea de sine, în păstrarea identității și a misiunii sale, cât și în cunoașterea celui despre care va spune imediat: „Iată-l pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii” (In 1,29). El l-a prezentat lumii pe Cristos. Același Cristos care continuă să fie astăzi prezent în mijlocul nostru. Același Cristos despre care Ioan Botezătorul, ca o mustrare pentru credința noastră slabă și pentru lipsa pasiunii față de Adevăr, continuă să ne strige: „În mijlocul vostru este unul pe care voi nu-l cunoașteți”. Aceasta pentru că de prea multe ori cunoașterea noastră este doar curiozitate. Superficialitatea în cunoașterea de sine și a Adevărului este rădăcina tuturor rătăcirilor noastre.

Biserica ne invită în rugăciunea acestei zile „să învăţăm în umilinţă adevărul şi să-l înfăptuim cu fidelitate”. Să cerem cu umilință harul prin mijlocirea sfinților Vasile cel Mare și Grigore din Nazianz ca să cunoaștem adevărul despre noi și despre Cristos. Adevărul despre Cristos, fidelitatea față de Trupul său mistic, Biserica, și pasiunea pentru binele omului trebuie să devină un unic punct de referință în păstrarea identității noastre umane și creștine.

Reţine

„Cine ești tu”? Cele mai grele întrebări ale vieții nu vin din exterior, ci din interiorul omului. Fă-ți timp pentru ele și răspunde sincer.


2 ianuarie 2017 

2 ianuarie
Ss. Vasile cel Mare şi Grigore din Nazianz, ep. înv. **
1In 2,22-28; Ps 97; In 1,19-28

LECTURA I
Să rămână în voi ce aţi auzit de la început.
Citire din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Ioan 2,22-28
Preaiubiţilor, cine este mincinosul dacă nu cel care neagă că Isus este Cristosul? Acesta este Anticristul, cel care-i neagă pe Tatăl şi pe Fiul. 23 Oricine îl neagă pe Fiul nu-l are nici pe Tatăl; cine-l mărturiseşte pe Fiul îl are şi pe Tatăl. 24 În ce vă priveşte, să rămână în voi ceea ce aţi auzit de la început! Dacă rămâne în voi ce aţi auzit de la început, şi voi rămâneţi în Fiul şi în Tatăl. 25 Şi aceasta este promisiunea pe care el însuşi ne-a făcut-o: viaţa cea veşnică. 26 V-am scris acestea despre cei care vă înşală. 27 Dar în ce vă priveşte, rămâne în voi ungerea pe care aţi primit-o de la el şi nu aveţi nevoie ca să vă înveţe cineva, ci, întrucât ungerea lui vă învaţă despre toate – iar ea este adevărată, şi nu falsă -, după cum v-am învăţat, rămâneţi în el! 28 Şi acum, copii, rămâneţi în el, pentru ca, atunci când se va arăta, să avem încredere şi să nu fim făcuţi de ruşine de el, la venirea lui!

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 97(98),1.2-3ab.3cd-4 (R.: 3cd)
R.: Toate marginile pământului au văzut mântuirea Dumnezeului nostru.

1 Cântaţi-i Domnului un cântec nou,
pentru că a făcut lucruri minunate;
dreapta şi braţul lui cel sfânt
i-au venit în ajutor! R.

2 Domnul şi-a făcut cunoscută mântuirea,
şi-a descoperit dreptatea înaintea neamurilor,
3ab şi-a adus aminte de îndurarea şi de fidelitatea lui
faţă de casa lui Israel. R.

3cd Toate marginile pământului
au văzut mântuirea Dumnezeului nostru.
4 Strigaţi de bucurie către Domnul, toţi locuitorii pământului!
Aclamaţi, cântaţi psalmi şi tresăltaţi de bucurie! R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE Evr 1,1-2a
(Aleluia) După ce în trecut a vorbit în multe rânduri şi în multe moduri părinţilor noştri prin profeţi, Dumnezeu, în aceste zile din urmă, ne-a vorbit nouă prin Fiul. (Aleluia)

EVANGHELIA
După mine vine cel care înainte de mine a fost.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 1,19-28
Aceasta este mărturia dată de Ioan, când iudeii au trimis de la Ierusalim unii preoţi şi leviţi ca să-l întrebe: „Cine eşti tu?” 20 Iar el a recunoscut şi nu a negat. A mărturisit: „Nu sunt eu Cristos!” 21 L-au întrebat: „Atunci, cine? Eşti tu Ilie?” El a răspuns: „Nu sunt!” „Eşti tu Profetul?” A răspuns: „Nu!” 22 Aşadar, i-au zis: „Cine eşti? Ca să dăm un răspuns celor care ne-au trimis. Ce spui despre tine însuţi?” 23 El a zis: „Eu sunt glasul celui care strigă în pustiu: «Îndreptaţi calea Domnului!», după cum a spus Isaia profetul”. 24 Iar cei trimişi erau dintre farisei. 25 L-au întrebat şi i-au zis: „Aşadar, de ce botezi, dacă tu nu eşti nici Cristos, nici Ilie, nici Profetul?” 26 Ioan le-a răspuns, zicând: „Eu botez cu apă; dar în mijlocul vostru este unul pe care voi nu-l cunoaşteţi, 27 care vine după mine, căruia eu nu sunt vrednic să-i dezleg cureaua încălţămintei”. 28 Acestea s-au petrecut în Betania, dincolo de Iordan, unde boteza Ioan.

Cuvântul Domnului

Reclame

1 gând despre „Îngrămădeala existențială în care ne-am pierdut identitatea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: