„Viaţa este duelul lui Dumnezeu cu Diavolul, iar câmpul de bătălie sunt eu”…

praf_lupta_duel_diavolul-si-dumnezeu„Copii, nimeni să nu vă înşele! Cine săvârşeşte dreptatea este drept, după cum el este drept. Cine comite păcatul este de la Diavol, pentru că Diavolul păcătuieşte de la început. Pentru aceasta s-a arătat Fiul lui Dumnezeu, ca să nimicească lucrările Diavolului”. Cuvintele sfântului apostol Ioan ne amintesc prezența și lucrarea celui rău în mijlocul nostru. Ni se amintește că Diavolul nu este un basm, o poveste cu care pot fi speriați copiii sau cu care pot fi manipulate sufletele evlavioase, ci este o creatură reală, un spirit care acționează în lume din ură împotriva lui Dumnezeu făcând răul. El este „un ucigaș de oameni încă de la începuturi”, este cel care „nu s-a menținut în adevăr pentru că în el nu este adevăr” (In 8,44).

Chiar dacă Diavolul este doar o creatură, puterea și îndrăzneala sa de a se apropia de oameni și de a-i ispiti nu trebuie subestimate. Dacă a îndrăznit să se apropie de Isus și să-l ispitească (cf. Mt 4,1-11) cu siguranță va sta și lângă noi clipă de clipă pentru a ne atrage în lumea răului sau, dacă suntem deja acolo, va face tot posibilul pentru a ne ține prizonieri în lumea minciunii și a nedreptății, pentru a împiedica săvârșirea dreptății și iubirea fraților.

Meditând aceste adevăruri, lupta dintre bine și rău, distincția dintre copiii lui Dumnezeu și copiii Diavolului, ne îndreptăm cu gândul spre adevărul din cuvintele lui Dostoievski, din opera Frații Karamazov: „Viaţa este duelul lui Dumnezeu cu Diavolul, iar câmpul de bătălie sunt eu”. Noi suntem câmpul de bătălie. Noi suntem implicați în această luptă. Nu ne putem sustrage, nu putem sta indiferenți în fața binelui sau în fața răului, ci trebuie să acționăm, să reacționăm.

Dacă nu știm cum putem concretiza implicarea noastră, să începem prin a ne analiza starea actuală a vieții. Să ne privim cu sinceritate și să vedem unde suntem acum sau, altfel spus, unde „locuim”: de partea răului sau a binelui? Este ca întrebarea care răsună în Evanghelia zilei: „Rabbi – ceea ce, tradus, înseamnă «Învăţătorule!» – unde locuieşti?” El le-a zis: „Veniţi şi vedeţi!”. Inversând rolurile, astăzi este Cristos cel care ne întreabă: unde locuiești? Avem curajul să-i spunem: „Vino și vezi”? Suntem noi pregătiți să-l avem ca oaspete în casa noastră, în inima noastră? Care este situația casei noastre, a familiei noastre, a sufletului nostru? Unde și cum locuim? Altfel spus, unde și cum trăim: în împărăția lui Cristos, a binelui, a dreptății sau în împărăția celui rău și a nedreptății? Lupta pentru stăpânirea sufletului nostru continuă în această zi, în fiecare clipă, prin fiecare decizie.


Cristos, autorul vieții, nu poate locui în aceeași „casă” cu „ucigașul de oameni”.

Așadar, alege astăzi cine vrei să locuiască în viața ta:
Cristos sau Diavolul?

Fii drept în tot ceea ce faci, mai ales atunci când îți privești sufletul!


4 ianuarie 2017 

4 ianuarie
Sf. Angela din Foligno, văduvă
1In 3,7-10; Ps 97; In 1,35-42

LECTURA I
Nu poate să păcătuiască, pentru că este născut din Dumnezeu.
Citire din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Ioan 3,7-10
Copii, nimeni să nu vă înşele! Cine săvârşeşte dreptatea este drept, după cum el este drept. 8Cine comite păcatul este de la diavol, pentru că diavolul păcătuieşte de la început. Pentru aceasta s-a arătat Fiul lui Dumnezeu, ca să nimicească lucrările diavolului. 9 Oricine este născut din Dumnezeu nu comite păcat, pentru că sămânţa lui Dumnezeu rămâne în el şi nu poate să păcătuiască, pentru că este născut din Dumnezeu. 10 În aceasta se recunosc copiii lui Dumnezeu şi copiii diavolului: oricine nu săvârşeşte dreptatea şi nu-l iubeşte pe fratele său nu este din Dumnezeu.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 97(98),1.7-8.9 (R.: 3cd)
R.: Toate marginile pământului au văzut mântuirea Dumnezeului nostru.

1 Cântaţi-i Domnului un cântec nou,
pentru că a făcut lucruri minunate;
dreapta şi braţul lui cel sfânt
i-au venit în ajutor! R.

7 Să vuiască marea şi tot ce cuprinde ea,
lumea şi toţi cei ce locuiesc ea!
8 Toate râurile să bată din palme
şi munţii să tresalte de bucurie împreună! R.

9 Să tresalte în faţa Domnului
care vine să judece pământul!
El va judeca lumea cu dreptate
şi popoarele cu nepărtinire. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE Evr 1,1-2a
(Aleluia) După ce în trecut a vorbit în multe rânduri şi în multe moduri părinţilor noştri prin profeţi, Dumnezeu, în aceste zile din urmă, ne-a vorbit nouă prin Fiul. (Aleluia)

EVANGHELIA
L-am găsit pe Mesia!
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 1,35-42
În acel timp, Ioan stătea din nou împreună cu doi dintre discipolii săi. 36 Şi, privindu-l pe Isus care trecea, a zis: „Iată-l pe mielul lui Dumnezeu!” 37 Cei doi discipoli ai săi l-au auzit vorbind şi l-au urmat pe Isus. 38 Isus întorcându-se şi văzându-i că îl urmează, le-a zis: „Ce căutaţi?” Ei i-au spus: „Rabbi – ceea ce, tradus, înseamnă «Învăţătorule!» – unde locuieşti?” 39 El le-a zis: „Veniţi şi vedeţi!” Aşadar, au venit şi au văzut unde locuieşte şi au rămas la el în ziua aceea. Era cam pe la ceasul al zecelea. 40 Unul dintre cei doi, care îl auziseră pe Ioan şi-l urmaseră pe Isus, era Andrei, fratele lui Simon Petru. 41 Acesta l-a găsit mai întâi pe fratele său, Simon, şi i-a spus: „L-am găsit pe Mesia!” – care, tradus, înseamnă «Cristos»” – 42 şi l-a adus la Isus. Privindu-l, Isus i-a zis: „Tu eşti Simon, fiul lui Ioan; tu te vei numi «Chefa» – care înseamnă «Petru»”.

Cuvântul Domnului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat: