Iubirea nu poate rămâne indiferentă în fața sărăciei și a suferinței

saracie_iubire_ajutor„Dacă cineva are bogăţiile lumii şi-l vede pe fratele său, care este în nevoie, şi îşi închide inima faţă de el, cum poate să rămână în acela iubirea lui Dumnezeu”? Nu poate! Iubirea nu poate rămâne indiferentă în fața sărăciei și a suferinței. Iubirea transformă toți oamenii în frați. Iubirea este forța care te constrânge să dăruiești cu bucurie. Iubirea te scoate din casă, din starea de confort și te poartă pe străzi, la periferii, ca să vezi viața și greutatea ei. Cine iubește cu adevărat și necondiționat nu va fi niciodată indiferent în fața suferinței și nici nu va avea o viață comodă.

Pentru a înțelege aceasta este suficient să privim la omul care a iubit cel mai mult pe acest pământ, la omul care pe unde a trecut a făcut bine tuturor (cf. Fap 10,38), la Isus Cristos. Atât de mult a iubit lumea încât a coborât să o răscumpere, s-a despuiat de gloria cerului și s-a umilit pe sine până la moartea pe Cruce. Iubirea nu l-a purtat doar pe străzile Nazaretului; dragostea lui față de oameni nu s-a limitat la un discurs frumos și zeci de ucenici; caritatea nu a însemnat pentru el doar să dăruiască ceva din ceea ce avea. Pentru Cristos iubirea față de aproapele a însemnat să dăruiască totul, să se dăruiască pe sine. Aceasta este adevărata iubire: renunțarea la tot ceea ce ești, la tot ceea ce ai pentru a-ți salva fratele!

Cine înțelege această iubire nu spune niciodată „Nu pot!” sau „Nu am!” sau „Nu acum!”. Acum este timpul potrivit, astăzi! Să nu spunem că suntem prea săraci sau prea mici pentru a face binele, pentru a (ne) dărui. Nu suntem! Să privim în jur. Suntem peste șapte miliarde și mulți dintre semenii noștri trăiesc în sărăcie, unii chiar mor de foame. Iar noi, de multe ori, deși mâncăm de trei ori pe zi, ne numim săraci! Oare chiar suntem săraci? Oare chiar cunoaștem realitatea?

Într-un studiu publicat cu ceva timp în urmă ni se explica situația actuală a omenirii dacă pe pământ ar trăi doar 100 de oameni. Păstrând proporțiile, în acel studiu ni se spune că dacă am fi doar 100 de oameni, 14 ar fi analfabeți; peste 70 de persoane ar trebui să supraviețuiască cu cel mult zece lei pe zi, unii având doar doi lei pentru a trăi o zi. Doi lei! Apoi 13 nu ar avea acces la apă potabilă, 23 nu ar avea o casă unde să doarmă, 56 nu ar avea acces la internet, 25 nu ar avea telefon și doar 7 persoane ar avea posibilitatea să urmeze o facultate. Noi unde ne încadrăm? Chiar suntem săraci? Chiar nu avem nimic de oferit acestei lumi în suferință?

Să privim la Cristos. Să ne amintim ce am primit. Dacă suntem zgârciți, dacă întoarcem capul în altă parte ca să nu vedem suferința celui de lângă noi, dacă ne închidem inima, înseamnă că încă nu l-am întâlnit cu adevărat pe Cristos, încă nu credem în el și în viața veșnică.


„Să nu iubim numai cu vorba sau cu limba, ci cu fapta şi adevărul!” (1In 3,18).


5 ianuarie 2017 

5 ianuarie
Ss. Emiliana, fc.; Eduard Mărturisitorul, rege
1In 3,11-21; Ps 99; In 1,43-51

LECTURA I
Am trecut de la moarte la viaţă, pentru că îi iubim pe fraţi.
Citire din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Ioan 3,11-21
Preaiubiţilor, aceasta este vestea pe care aţi auzit-o de la început: să ne iubim unii pe alţii. 12 Nu cum a făcut Cain, care era de la Cel Rău, şi l-a ucis pe fratele său. Şi pentru care motiv l-a ucis? Pentru că faptele lui erau rele, iar ale fratelui său, drepte. 13 Să nu vă miraţi, fraţilor, dacă lumea vă urăşte! 14 Noi ştim că am trecut de la moarte la viaţă, pentru că îi iubim pe fraţi. Cine nu iubeşte rămâne în moarte. 15 Oricine îl urăşte pe fratele său este un criminal şi voi ştiţi că niciun criminal nu are viaţă veşnică ce rămâne în el. 16 În aceasta am cunoscut iubirea: el şi-a dat viaţa pentru noi. La fel, şi noi suntem datori să ne dăm vieţile pentru fraţi. 17 Dacă cineva are bogăţiile lumii şi-l vede pe fratele său, care este în nevoie, şi îşi închide inima faţă de el, cum poate să rămână în acela iubirea lui Dumnezeu? 18 Copii, să nu iubim numai cu vorba sau cu limba, ci cu fapta şi adevărul! 19 Prin aceasta vom cunoaşte că suntem din adevăr: ne vom linişti inima înaintea lui 20pentru că, chiar dacă inima noastră ne acuză, Dumnezeu este mai mare decât inimile noastre şi cunoaşte toate. 21 Iubiţilor, dacă inima noastră nu ne acuză, avem încredere în Dumnezeu.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 99(100),1-2.3.4.5 (R.: 1)
R.: Strigaţi de bucurie către Domnul, toţi locuitorii pământului!

1 Strigaţi de bucurie către Domnul,
toţi locuitorii pământului,
2 slujiţi-i Domnului cu bucurie,
veniţi înaintea lui cu strigăte de veselie! R.

3 Să ştiţi că Domnul este Dumnezeu!
El ne-a făcut, ai lui suntem,
poporul lui şi turma păşunii sale. R.

4 Intraţi pe porţile lui cu imnuri de laudă,
intraţi cu laude în casa lui!
Lăudaţi-l şi binecuvântaţi numele lui! R.

5 Căci Domnul este bun,
îndurarea lui ţine pe vecie
şi fidelitatea lui, din generaţie în generaţie. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE
(Aleluia) Ne-a strălucit o zi sfântă. Veniţi, neamuri, şi adoraţi-l pe Domnul! Astăzi a coborât pe pământ o lumină mare. (Aleluia)

EVANGHELIA
Tu eşti Fiul lui Dumnezeu, tu eşti regele lui Israel.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 1,43-51
În acel timp, Isus voia să plece în Galileea şi l-a găsit pe Filip. Isus i-a zis: „Urmează-mă!” 44 Filip era din Betsaida, din cetatea lui Andrei şi a lui Petru. 45 Filip l-a întâlnit pe Natanael şi i-a zis: „L-am găsit pe cel despre care au scris Moise, în Lege, şi Profeţii, pe Isus, fiul lui Iosif din Nazaret”. 46 Dar Natanael i-a zis: „Poate fi ceva bun din Nazaret?” Filip i-a zis: „Vino şi vezi!” 47 Isus l-a văzut pe Natanael venind la el şi a zis despre el: „Iată cu adevărat un israelit în care nu este viclenie!” 48 Natanael i-a zis: „De unde mă cunoşti?” Isus i-a răspuns şi i-a zis: „Înainte de a te fi chemat Filip, te-am văzut stând sub smochin”. 49 Natanael i-a răspuns: „Rabbi, tu eşti Fiul lui Dumnezeu, tu eşti regele lui Israel”. 50 Isus a răspuns şi i-a zis: „Pentru că ţi-am spus că te-am văzut sub smochin, crezi? Vei vedea lucruri mai mari decât acestea”. 51 Şi i-a zis: „Adevăr, adevăr vă spun: veţi vedea cerul deschis şi pe îngerii lui Dumnezeu urcând şi coborând deasupra Fiului Omului”.

Cuvântul Domnului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: