Sincronizarea inimii cu simplitatea copiilor

Bucuria Domnului
Bucuria Domnului este puterea noastră!

„S-a împlinit timpul şi s-a apropiat împărăţia lui Dumnezeu! Convertiţi-vă şi credeţi în evanghelie”. Cuvintele lui Isus ne pot purta cu gândul la simplitatea, credința și frumusețea copiilor. De ce sunt atât de îndrăgiți copiii? Toți îi privim cu drag pentru că descoperim în ei o caracteristică, o virtute care pare să dispară cu înaintarea în vârstă: sinceritatea. Copiii sunt atât de sinceri, atât de direcți și clari: nu-și ascund nici bucuriile, nici tristețile, știu să râdă și să plângă la fel de natural. Chiar și atunci când le lipsesc cuvintele, adevărul și starea lor interioară transpar prin ochii lor gingași, prin gesturile lor pline de tandrețe. Copiii sunt minunați și nouă ne revine obligația de a-i primi și a le pregăti o lume mai bună, un viitor de pace, de speranță.

Evanghelia ne poate purta cu gândul spre copii pentru că, deși lăsăm în urmă timpul Crăciunului și începem chiar astăzi timpul liturgic de peste an, Isus ne apare, în sinceritatea sa, tocmai ca un copil. Isus este atât de clar și direct: „Convertiți-vă și credeți în Evanghelie! Timpul s-a împlinit”. Acestea sunt cuvintele care trebuie să inunde inima noastră în această zi: convertire și credință.

La auzul acestei chemări mulți putem spune: „Să mă convertesc?! Dar eu sunt convertit, sunt creștin, sunt chiar creștin practicant. Poate că soțul sau vecinul sau prietenul meu are nevoie de convertire, eu nu”. Însă adevărul este că toți avem nevoie de convertire în fiecare zi. Toți avem nevoie să întoarcem zilnic inima noastră spre Cristos. Toți avem nevoie să regăsim drumul spre Cristos prezent în aproapele și în Euharistie. În aceste zile este atât de ușor să rătăcim calea. Avem atât de multe chemări amăgitoare în jurul nostru încât este aproape imposibil ca omul, doar cu propriile forțe, să nu rătăcească de la adevărata sa chemare. Așadar, astăzi și eu și tu, noi toți suntem chemați să ne convertim, să ne întoarcem inima, viața, totul spre Cristos și privind la el, învățând de la el, să acționăm spre binele celuilalt și spre gloria lui Dumnezeu.

Cât despre a crede în evanghelie, aici fiecare ne știm părțile din evanghelie pe care refuzăm nu atât să le cunoaștem, cât să le trăim. Cunoaștem evanghelia, dar nu o credem în totalitate, pentru că nu o trăim în totalitate. Să ne cercetăm cugetul și să descoperim acele fragmente pe care viața noastră nu le împlinește, nu le mărturisește în fapte. Poate că unul refuză slujirea propusă de Isus în evanghelie, poate un altul iertarea, un altul iubirea, un altul dăruirea sau fidelitatea. Poate că unii, deși au auzit chemarea lui Cristos: „Veniți după mine”, l-au refuzat. Să ne cercetăm viața, trecutul și prezentul, și să descoperim Evanghelia cu care trebuie să ne umplem viitorul.


A-l urma pe Cristos
presupune să-ți sincronizezi inima
cu simplitatea copiilor.
Doar o inimă de copil
poate simți frumusețea evangheliei
și iubirea lui Dumnezeu.


9 ianuarie 2017 

Luni din săptămâna 1 de peste an
Fer. Alexia Le Clerc, călug.
Evr 1,1-6; Ps 96; Mc 1,14-20

LECTURA I
Dumnezeu ne-a vorbit nouă prin Fiul.
Citire din Scrisoarea către Evrei 1,1-6
Fraţilor, după ce în trecut a vorbit în multe rânduri şi în multe moduri părinţilor noştri prin profeţi, Dumnezeu, 2 în aceste zile din urmă, ne-a vorbit nouă prin Fiul, pe care l-a pus moştenitor a toate, prin care a făcut şi veacurile. 3 Acesta, fiind strălucirea gloriei şi chipul fiinţei sale şi ţinând toate prin cuvântul puterii sale, după ce a săvârşit purificarea păcatelor, s-a aşezat la dreapta maiestăţii, în ceruri, 4 devenind cu atât mai presus decât îngerii, cu cât a moştenit un nume mai deosebit decât al lor. 5 De fapt, căruia dintre îngeri i-a spus vreodată: „Fiul meu eşti tu; eu astăzi te-am născut” şi iarăşi: „Eu îi voi fi lui Tată şi el îmi va fi Fiu?” 6 Dar, din nou, când îl introduce pe primul născut în lume, spune: Şi să-l adore toţi îngerii lui Dumnezeu!

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 96(97),1 şi 2b.6-7c.9 (R.: cf. 7c)
R.: Toţi îngerii Domnului să-l adore pe Domnul!

1 Domnul stăpâneşte, să se bucure pământul,
toate insulele să tresalte de veselie!
2b Dreptatea şi judecata sunt temelia tronului său. R.

6 Cerurile fac cunoscută dreptatea lui
şi toate popoarele îi văd gloria.
7c Să cadă în genunchi în faţa lui toţi zeii! R.

9 Căci tu, Doamne,
eşti Cel Preaînalt peste tot pământul
şi tu eşti cu mult mai presus decât toţi zeii. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE Mc 1,15b
(Aleluia) „S-a împlinit timpul şi împărăţia lui Dumnezeu este aproape! Convertiţi-vă şi credeţi în evanghelie”, spune Domnul. (Aleluia)

EVANGHELIA
Convertiţi-vă şi credeţi în evanghelie!
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 1,14-20
După ce Ioan a fost închis, Isus a venit în Galileea, predicând evanghelia lui Dumnezeu şi spunând: 15 „S-a împlinit timpul şi s-a apropiat împărăţia lui Dumnezeu! Convertiţi-vă şi credeţi în evanghelie”. 16 Trecând pe lângă Marea Galileii, i-a văzut pe Simon şi pe Andrei, fratele lui Simon, aruncând năvodul în mare, căci erau pescari. 17 Isus le-a spus: „Veniţi după mine şi vă voi face pescari de oameni”. 18 Lăsând îndată năvoadele, l-au urmat. 19 Şi, mergând puţin mai departe, i-a văzut pe Iacob, fiul lui Zebedeu, şi pe Ioan, fratele lui, reparându-şi năvoadele în barcă. 20 El i-a chemat îndată, iar ei, lăsându-l pe tatăl lor, Zebedeu, în barcă, împreună cu zilierii lui, s-au dus după el.

Cuvântul Domnului

1 gând despre „Sincronizarea inimii cu simplitatea copiilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: