„Un exorcism, vă rog”?

Isus si posedatul _ exorcism_demon„Taci şi ieşi din el”! Câtă putere divină în cuvintele acestea. Totul se întâmplă ca la începuturi: Cuvântul are forță creatoare. Cristos rostește cuvântul iar duhul necurat i se supune imediat.

Uneori ne-am dori ca și în viața noastră totul să se întâmple la fel de repede. Am vrea să cerem și să ni se ofere, să poruncim și să primim. Sau să fie ca în afaceri, ca în comerț: ai nevoie de ceva mergi și ceri, dai comandă. Cum ar fi să avem un loc unde poți intra și comanda: „Un exorcism, vă rog”? Și imediat să îți fie servit și să te simți eliberat de tot răul din tine și din jur. Dacă ar fi așa chiar acum ne-am ridica și am pleca să cumpărăm zeci de exorcisme. Nu neapărat pentru noi, pentru că deja avem în mintea noastră o listă cu anumite persoane cărora le-am oferi aceste „detoxificări spirituale”.

Însă viața nu este o afacere. Valorile vieții, credința, iubirea nu sunt bunuri de comerț, nu se pot cumpără, selecta, comanda. Harul nu știe de porunca omului. Harul – și acest lucru este atât de bine! – nu poate fi cumpărat. Doar cei simpli, umili, „colaboratorii adevărului” primesc de la Cuvântul întrupat „har după har”. Și ce multă nevoie este astăzi de oameni cu har, de oameni carismatici, de oameni care știu să citească semnele timpului! Avem nevoie de astfel de oameni în Biserică și în societate, în viața politică și în viața spirituală. Lumea întreagă are nevoie de oameni simpli, dar plini de har, asemenea sfintei fecioare Maria. Noi înșine trebuie să devenim astfel de oameni plini de har.

Însă știm că pentru a lăsa loc harului trebuie să ne eliberăm de păcat, de rău. Harul și păcatul nu pot sta împreună. De aceea noi și lumea întreagă avem nevoie de o exorcizare, de o eliberare de cel rău și de faptele sale. Diavolul pare să umble liber pe străzi și să strige: „Știu cine ești…”. Și toți se tem de prezența sa, de strigătul său. Prea puțini mai îndrăznesc să ia atitudine, să se opună răului. Zgomotul asurzitor al urii și al violenței, apăsătoarea surzenie a indiferenței și a egoismului, fac să nu se mai audă clar vocea Eliberatorului nostru: „Taci și ieși din lumea aceasta, din casa aceasta, din familia aceasta, din omul acesta”. Câtă nevoie avem de acest strigăt! Câtă sete după această răcoritoare mângâiere pe care doar Cristos, Domnul și învățătorul plin de autoritate, ne-o poate aduce.

Amintește-ți, Doamne, de noi, opera mâinilor tale. Strigă, Doamne, orgoliului din noi. Strigă și risipește din noi violența, ura, dușmănia. Strigă, Doamne, și eliberează-ne de demonul lașității și al indiferenței, eliberează-ne de mâinile care poartă arme. Strigă, Doamne, și eliberează-ne de falsitate. Strigă, Doamne, inimii noastre și umple-o de iubire și uimire în prezența ta tămăduitoare.


Cristos domnește
și are putere asupra omenirii
pentru că „a suferit moartea pentru fiecare om”,
pentru mine,
pentru tine,
pentru toți oamenii!


10 ianuarie 2017 

Marţi din săptămâna 1 de peste an
Ss. Agaton, pp.; Grigore de Nyssa, ep.; Paul, primul pustnic
Evr 2,5-12; Ps 8; Mc 1,21-28

LECTURA I
Se cuvenea să-l desăvârşească prin suferinţă pe iniţiatorul mântuirii lor.
Citire din Scrisoarea către Evrei 2,5-12
Fraţilor, nu îngerilor le-a supus Dumnezeu lumea viitoare, despre care vorbim. 6 Cineva a dat mărturie undeva, spunând: „Ce este omul că îţi aminteşti de el, sau fiul omului, că îl iei în seamă? 7 Cu puţin l-ai făcut inferior îngerilor, l-ai încununat cu măreţie şi cinste. 8 Toate le-ai pus sub picioarele lui”. Aşadar, prin faptul că i-a supus toate, nu a lăsat nimic care să nu-i fie supus. De fapt, acum încă nu vedem că toate îi sunt supuse, 9 dar vedem că cel care a fost „cu puţin mai mic decât îngerii „, Isus, pentru că a suferit moartea, este „încununat cu măreţie şi cinste”, întrucât, prin harul lui Dumnezeu, el a suferit moartea pentru fiecare om. 10 Într-adevăr, se cuvenea ca acela pentru care sunt toate şi prin care există toate, care voia să ducă mulţi fii la glorie, să-l desăvârşească prin suferinţă pe iniţiatorul mântuirii lor. 11 De fapt, şi cel care sfinţeşte şi cei sfinţiţi, toţi au aceeaşi origine. De aceea nu se ruşinează să-i numească fraţi 12 când spune: „Voi vesti numele tău fraţilor mei, în mijlocul adunării te voi lăuda”.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 8,2a şi 5.6-7.8-9 (R.: cf. 7)
R.: L-ai pus pe Fiul tău stăpân peste toate.

2a Doamne, Dumnezeul nostru,
cât de minunat este numele tău pe tot pământul!
5 Mă întreb: „Ce este omul, că te gândeşti la el,
sau fiul omului, că-l iei în seamă?” R.

6 L-ai făcut cu puţin mai mic decât pe îngeri,
l-ai încununat cu cinste şi măreţie.
7 L-ai făcut să stăpânească lucrările mâinilor tale,
toate le-ai pus la picioarele lui. R.

8 Oile şi boii laolaltă,
precum şi animalele câmpului,
9 păsările cerului şi peştii mării,
tot ce străbate căile apelor. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE cf. 1Tes 2,13
(Aleluia) Primiţi cuvântul lui Dumnezeu, căci nu este un cuvânt omenesc, ci, într-adevăr, Dumnezeu este cel care vă vorbeşte. (Aleluia)

EVANGHELIA
El îi învăţa ca unul care are autoritate.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 1,21-28
În acel timp, au venit la Cafarnaum. Şi îndată, în zi de sâmbătă, a intrat în sinagogă şi-i învăţa. 22Şi erau uimiţi de învăţătura lui, pentru că el îi învăţa ca unul care are autoritate şi nu în felul cărturarilor. 23 În sinagoga lor era un om cu duh necurat care a strigat: 24 „Ce ai cu noi, Isus din Nazaret? Ai venit să ne distrugi? Ştiu cine eşti: Sfântul lui Dumnezeu”. 25 Dar Isus i-a poruncit cu asprime, spunându-i: „Taci şi ieşi din el!” 26 Iar duhul necurat, scuturându-l şi strigând cu glas puternic, a ieşit din el. 27 Atunci toţi au fost cuprinşi de teamă încât discutau între ei: Ce-i asta? O învăţătură nouă dată cu autoritate! El porunceşte până şi duhurilor necurate şi ele i se supun”. 28Şi îndată i s-a dus faima pretutindeni în toată împrejurimea Galileii.

Cuvântul Domnului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: