Iartă-mă! Te-am întâlnit și nu te-am (re)cunoscut…

saracie_fericire_cristos„Eu nu-l cunoșteam”, spune astăzi cu insistență Ioan Botezătorul despre Cristos. Nu știa cine este omul acela însă după ce l-a descoperit adaugă: „Eu am văzut şi am dat mărturie: acesta este Fiul lui Dumnezeu”. L-a întâlnit pe Isus Cristos, a văzut Duhul Sfânt coborând peste el, a văzut în el prezența umilă a Mielului divin care ridică păcatul lumii și a înțeles că acolo este Dumnezeu.

Cea mai bună lecție despre identitatea omului o învățăm tocmai din întâlnirea cu celălalt. Trebuie să ne deprindem cu apropierea de celălalt, chiar și atunci când are un chip străin, sărac, bolnav, flămând, neglijat și uitat de toți. Sub vălul omului suferind și părăsit stă același Cristos prezent în simplitatea pâinii euharistice și în înțelepciunea evangheliei.

Convertirea zilnică a inimii presupune și trecerea de la „cultura rebutului” la „cultura întâlnirii”, cum ne învață papa Francisc: „Inima noastră dorește un mai mult care nu este pur și simplu un a cunoaște mai mult sau un a avea mai mult, ci este mai ales un a fi mai mult. Nu se poate reduce dezvoltarea la simpla creștere economică, obținută, adesea, fără a privi la persoanele mai slabe și lipsite de apărare. Lumea se poate îmbunătăți numai dacă atenția primară este îndreptată spre persoană, dacă promovarea persoanei este integrală, în toate dimensiunile sale, inclusiv cea spirituală; dacă nu este neglijat nimeni, inclusiv săracii, bolnavii, cei închiși, nevoiașii, străinii (cf. Mt 25,31-46); dacă suntem capabili să trecem de la o cultură a rebutului la o cultură a întâlnirii și a primirii”.

Prin Cristos am fost renăscuți la o viață nouă în care ni s-a dat puterea de a privi spre toți oamenii cu dorința vie de a-l întâlni pe cel care s-a făcut fratele nostru, pe cel care s-a făcut întru totul asemenea nouă în afară de păcat (cf. Evr 4,15). Toți am primit această chemare de a trăi în comuniune. Însă nu toți reușim să o trăim, nu toți reușim să-l primim pe cel care strigă la ușa noastră: „Ajută-mă! Sunt flămând, sunt însetat, sunt străin, sunt părăsit, sunt bolnav”. De prea multe ori spunem: „Nu-l cunosc pe omul acesta” (cf. Mc 14,71)! Nu-l recunoaștem! „Nu-l cunoșteam”, putem spune cu Ioan Botezătorul, însă în acel om este Cristos care continuă să ne amintească: „Dacă îi iubiți pe cei care vă iubesc, ce răsplată aveți? … Și dacă faceți bine celor care vă fac bine, ce răsplată aveți? Și păcătoșii fac la fel” (Lc 6,32-33).

Să răspândim în viața noastră „cultura primirii”, cultura întâlnirii cu Cristos în fiecare om, astfel încât nimieni să nu mai fie disprețuit, refuzat, considerat inutil. Valoarea omului este infinită pentru că inifinit este Cristos care locuiește și suferă în el.


Tuturor vă doresc o duminică binecuvântată,

plină de Cristos prezent în Euharistie, în Evanghelie, în cei mici și săraci!


„Iată, eu stau la ușă și bat.
Dacă cineva ascultă glasul meu
și-mi deschide ușa,
voi intra la el
și voi sta la masă cu el
și el cu mine”
(Ap 3,20).


15 ianuarie 2017 

† DUMINICA a 2-a de peste an
Ss. Arnold Janssen, pr.; Arsenie, pustnic
Is 49,3.5-6; Ps 39; 1Cor 1,1-3; In 1,29-34

LECTURA I
Voi face din tine lumina popoarelor, ca să duci mântuirea mea până la marginile pământului.
Citire din cartea profetului Isaia 49,3.5-6
Domnul mi-a spus: „Tu eşti slujitorul meu, Israel; în tine mă voi glorifica”. 5 Acum, aşa vorbeşte Domnul, cel care m-a plăsmuit în sânul mamei ca să fiu slujitorul lui, ca să-l întorc pe Iacob şi să-l adun pe Israel. De aceea am fost preţuit în ochii Domnului şi Dumnezeul meu este puterea mea. 6El zice: „Este puţin să fii slujitorul meu, ca să ridici triburile lui Iacob şi să-i aduci înapoi pe cei rămaşi ai lui Israel. Te-am pus lumină pentru popoare, ca să fie mântuirea mea până la marginile pământului”.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 39(40),2 şi 4ab.7-8a.8b-9.10 (R.: 8a.9a)
R.: Iată, vin, Doamne, ca să fac voinţa ta!

2 Cu dor l-am aşteptat pe Domnul,
iar el s-a plecat spre mine şi mi-a ascultat strigătul.
4ab El a pus în gura mea un cântec nou,
un imn de laudă pentru Dumnezeul nostru. R.

7 Jertfă şi ofrandă tu nu doreşti,
tu mi-ai deschis urechile;
nu ceri nici arderi de tot, nici jertfă pentru păcat.
8a Atunci, am zis: „Iată, vin!” R.

8b În sulul cărţii este scris despre mine,
9 ca să fac voinţa ta.
Dumnezeul meu, aceasta o doresc.
Legea ta este în adâncul inimii mele. R.

10 Vestesc dreptatea ta în adunarea cea mare;
nu-mi închid buzele,
tu ştii lucrul acesta, Doamne! R.

LECTURA A II-A
Har vouă şi pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, şi de la Domnul Isus Cristos!
Citire din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Corinteni 1,1-3
Eu, Paul, chemat să fie apostol al lui Cristos Isus, prin voinţa lui Dumnezeu, şi fratele Sostene, 2către Biserica lui Dumnezeu care este în Corint, celor care au fost sfinţiţi în Cristos Isus, chemaţi să fie sfinţi împreună cu toţi cei care invocă în orice loc numele Domnului nostru Isus Cristos, Domnul lor şi al nostru: 3 har vouă şi pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, şi de la Domnul Isus Cristos!

Cuvântul Domnului

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE In 1,14a.12ac
(Aleluia) Cuvântul s-a făcut trup şi a locuit între noi. Celor care l-au primit, le-a dat puterea de a deveni copii ai lui Dumnezeu. (Aleluia)

EVANGHELIA
Iată-l pe mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 1,29-34
În acel timp, Ioan l-a văzut pe Isus venind la el şi a zis: „Iată-l pe mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii! 30 Acesta este cel despre care am spus: «După mine vine un bărbat care a fost înaintea mea, pentru că era mai înainte de mine. 31 Eu nu-l cunoşteam, dar am venit să botez cu apă, ca, prin aceasta, el să fie făcut cunoscut lui Israel»”. 32 Ioan a dat mărturie, spunând: „Am văzut Duhul coborând ca un porumbel din cer şi a rămas deasupra lui. 33 Eu nu-l cunoşteam, însă cel care m-a trimis să botez cu apă, el mi-a zis: «Acela deasupra căruia vei vedea Duhul coborând şi rămânând peste el, el este cel care botează în Duhul Sfânt”. 34 Eu am văzut şi am dat mărturie: acesta este Fiul lui Dumnezeu”.

Cuvântul Domnului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: