Ieși din haos, încetează să trăiești la întâmplare: viața aceasta este tot ce ai mai bun!


Bucuria de a fi copil„Oamenilor le este dat să moară o singură dată”, ni se amintește la acest început de săptămână. Este ca și cum, în timp ce noi ne verificăm agenda și planurile pentru această săptămână, un înger ne-ar atinge ușor pe umăr și ne-ar șopti: „Ai grijă ce faci cu viața ta! Fii atent cum își folosești timpul pentru că viața aceasta este tot ce ai mai bun pentru a câștiga veșnicia. Ție și tuturor fraților tăi vă este dat să muriți o singură dată, apoi vine judecata. Nu te juca cu viața ta și nici cu viața celor din jurul tău. Folosește bine viața aceasta pentru a dobândi viața veșnică”. Aceste cuvinte trezesc în noi frica de moarte sau ne încurajează să ne trăim viața cu demnitate?

Dacă uităm de unde vine acest mesaj, în inima noastră se instalează teama și întristarea. Nimeni nu se bucură atunci când i se amintește că va muri. În fața morții, dacă rămânem singuri, suntem cuprinși de frică. Însă noi știm că aceste cuvinte vin tocmai de la cel care s-a jertfit pentru a ne elibera de teamă și de orice păcat și „se arată acum înaintea feţei lui Dumnezeu în favoarea noastră”. Acesta este mesajul celui care „a nimicit moartea şi a făcut să strălucească viaţa şi nemurirea prin evanghelie” (2Tim 1,10). Așadar, este un mesaj despre viață, nu despre moarte; sunt cuvinte care ne îndeamnă să dăm vieții noastre o nouă strălucire trăind evanghelia.

Trăind la întâmplare, dezorganizat, nu poți întrupa în viața ta „vestea cea bună” a mântuirii. Să-ți organizezi timpul și viața nu înseamnă să crezi mai puțin în providența divina. Planificarea vieții nu exclude, ci presupune acea parte din Rugăciunea domnească în care spunem din toată inima „Tatăl nostru, care ești în ceruri… facă-se voia ta, precum în cer așa și pe pământ”. Vrem să se facă voia Domnului prin și în viața noastră, însă pentru aceasta trebuie să ieșim din haos, trebuie să încetăm să trăim la întâmplare. Viața unui creștin și mântuirea nu au nimic în comun cu „Fie ce-o fi!” sau „Merge și așa”.

Un pas important spre ieșirea din neorânduială și întruparea evangheliei este punerea vieții sub călăuzirea Duhului Sfânt, Domnul și de viață dătătorul. Dezastrul cel mai mare se întâmplă tocmai atunci când ne împotrivăm acestui Duh, când refuzăm roadele sale în viața noastră: „iubirea, bucuria, pacea, îndelunga-răbdare, bunătatea, bunăvoința, fidelitatea, blândețea, cumpătarea” (Gal 5,22-23). Cum să ne fie frumoasă viața fără aceste roade ale Duhului Sfânt? Cum să ne putem bucura de viață și să putem trăi în armonie dacă ne împotrivim trecerii lui Cristos prin viața noastră?


Păcatele împotriva Duhului Sfânt sunt:

nesocotirea bunătăţii lui Dumnezeu cu gândul ca el nu ne va pedepsi;
deznădăjduirea în mila lui Dumnezeu;
împotrivirea faţă de adevărul cunoscut;
pizmuirea aproapelui pentru harurile pe care le-a primit;
împietrirea inimii în faţa dojenilor mântuitoare;
încăpăţânarea în nepocăinţă.


23 ianuarie 2017 

Luni din săptămâna a 3-a de peste an
Ss. Emerenţiana, fc. m.; Ildefons, ep.
Evr 9,15.24-28; Ps 97; Mc 3,22-30

LECTURA I
Cristos s-a jertfit o dată ca să ia asupra sa păcatele celor mulţi, pentru a-i mântui pe cei care îl aşteaptă.
Citire din Scrisoarea către Evrei 9,15.24-28
Fraţilor, Isus este mijlocitorul unei alianţe noi, pentru ca, prin moartea lui pentru răscumpărarea din greşelile din timpul primei alianţe, cei chemaţi să primească promisiunea moştenirii veşnice. 24Căci Cristos nu a intrat într-un sanctuar făcut de mână de om, prefigurare a celui adevărat, ci chiar în cer, ca să se arate acum înaintea feţei lui Dumnezeu în favoarea noastră, 25 şi nu ca să se aducă pe sine de mai multe ori, aşa cum marele preot intră în sanctuar în fiecare an, cu sângele altcuiva, 26 căci ar fi trebuit să sufere de mai multe ori de la întemeierea lumii. Dar acum, la împlinirea timpurilor, el s-a arătat o singură dată ca să distrugă păcatul prin jertfa lui. 27 Şi după cum oamenilor le este dat să moară o singură dată, iar după aceasta este judecata, 28 tot la fel şi Cristos, după ce s-a jertfit o dată ca să ia asupra sa păcatele celor mulţi, se va arăta a doua oară, fără păcat, pentru a-i mântui pe cei care îl aşteaptă.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 97(98),1.2-3ab.3cd-4.5-6 (R.: 1a)
R.: Cântaţi Domnului un cântec nou, pentru că a făcut lucruri minunate!

1 Cântaţi Domnului un cântec nou,
pentru că a făcut lucruri minunate;
dreapta şi braţul lui cel sfânt i-au venit în ajutor! R.

2 Domnul şi-a făcut cunoscută mântuirea
şi-a descoperit dreptatea înaintea popoarelor,
3ab şi-a adus aminte de îndurarea şi de fidelitatea lui
faţă de casa lui Israel. R.

3cd Toate marginile pământului
au văzut mântuirea Dumnezeului nostru!
4 Strigaţi de bucurie către Domnul,
toţi locuitorii pământului!
Aclamaţi, cântaţi psalmi şi tresăltaţi de bucurie! R.

5 Cântaţi Domnului imnuri cu harpa,
cu harpa şi în cântări de psalmi!
6 Sunând din trompetă şi din corn,
strigaţi de bucurie în faţa Domnului, regele nostru! R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE 2Tim 1,10b
(Aleluia) Mântuitorul nostru Isus Cristos a nimicit moartea şi a făcut să strălucească viaţa şi nemurirea prin evanghelie. (Aleluia)

EVANGHELIA
Cum poate Satana să-l alunge pe Satana?
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 3,22-30
În acel timp, cărturarii care coborâseră din Ierusalim spuneau: „Îl are pe Beelzebul!” şi: „Cu ajutorul căpeteniei diavolilor îi scoate pe diavoli”. 23 Dar el, chemându-i, le vorbea în parabole: „Cum poate Satana să-l scoată pe Satana? 24 Dacă o împărăţie este dezbinată în sine, împărăţia aceea nu poate dăinui, 25 iar dacă o casă este dezbinată în sine, casa aceea nu va putea dăinui. 26 Deci, dacă Satana se ridică împotriva lui însuşi şi este dezbinat, nu poate să se menţină, ci s-a terminat cu el. 27 Nimeni nu poate să intre în casa unui om puternic şi să-i jefuiască lucrurile dacă, mai întâi, nu-l leagă pe cel puternic; atunci îi va jefui casa. 28 Adevăr vă spun că toate le vor fi iertate fiilor oamenilor: păcatele şi blasfemiile, oricâte ar fi zis, 29 dar, dacă cineva ar zice blasfemii împotriva Duhului Sfânt, nu va avea iertare niciodată, ci va fi vinovat de un păcat veşnic”. 30Pentru că spuneau: „Este posedat de un duh necurat!”

Cuvântul Domnului

Categorii:Duhul Sfant, Predici si meditatiiEtichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: