„Iată, ai făcut acestea, iar eu să tac? Îţi închipui că eu sunt ca tine?”…

mustrare_indiferentaSuspinând în duhul său, Isus a spus: „De ce caută generaţia aceasta un semn?” De ce generații după generații așteaptă semne și minuni? De ce continuăm să-l întristăm pe Cristos cerând semne din cer, uitând de miile de semne pe care ni le oferă prin frații noștri? Nu este omul de lângă noi o minune, un semn? Sau poate că tocmai pentru aceasta suntem cu „faţa posomorâtă”, pentru că „fratele” nostru este un semn, unul care ne deranjează prin bunătatea sa. Noi vrem un alt semn din cer pentru că nu putem trăi împăcați cu ideea că fratele nostru este mai bun decât noi.

Și în timp ce refuzăm să privim spre fratele nostru, să trăim în armonie cu el și să învățăm de la el, Domnul ne spune: „De ce te-ai mâniat şi ai faţa posomorâtă? Dacă faci binele, nu-i aşa că poţi ţine fruntea sus? Dar dacă nu faci binele, păcatul stă cuibărit la uşă”. Păcatul stă la ușa inimii noastre atunci când privim cu ură la cei din jurul nostru. Să nu ne amăgim: dacă nu suntem capabili să observăm frumusețea din faptul că avem în jurul nostru oameni minunați, nu vom fi capabili să ne minunăm nici măcar dacă ne-ar apărea îngeri.

Să nu privim spre cer cerând semne, ci să învățăm să trăim între noi ca frați, în pace. Să învățăm din istoria celor doi frați, Cain și Abel. Ei provin amândoi din același sân, sunt egali în demnitate și creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu; însă fraternitatea lor creaturală se strică. „Nu numai că nu-l suportă Cain pe fratele său Abel, ci îl ucide din invidie”. Atunci fratricidul devine forma trădării și refuzul din partea lui Cain a fraternității lui Abel este prima ruptură în relațiile familiale de fraternitate, solidaritate și respect reciproc.

Atunci Dumnezeu intervine pentru a-l chema pe om la responsabilitate față de semenul său, exact cum a făcut atunci când Adam și Eva, primii părinți, au rupt comuniunea cu Creatorul. „Domnul i-a zis lui Cain: «Unde este Abel, fratele tău?». Iar el a răspuns: «Nu știu. Oare sunt eu păzitorul fratelui meu?» Domnul i-a spus: «Ce ai făcut? Glasul sângelui fratelui tău strigă către mine din pământ!»”. Cain spune că nu știe ce i s-a întâmplat fratelui său, spune că nu este păzitorul său. Nu se simte responsabil de viața sa, de soarta sa. Nu se simte implicat. Este indiferent față de fratele său, cu toate că ei sunt legați de originea comună. Ce tristețe! Ce dramă fraternă, familială, umană! Aceasta este prima manifestare a indiferenței dintre frați. Dumnezeu, în schimb, nu este indiferent… Dumnezeu se revelează, încă de la începuturile omenirii ca Acela care se interesează de soarta omului (cf. Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru Ziua Monidială a Păcii, 1 ianuarie 2016).


„Stai şi vorbeşti împotriva fratelui tău,
îl cleveteşti pe fiul mamei tale.
Iată, ai făcut acestea, iar eu să tac?
Îţi închipui că eu sunt ca tine?
Te voi mustra şi voi pune totul sub ochii tăi”,
spune Domnul (cf. Ps 49,20-21).


13 februarie 2017 

Luni din săptămâna a 6-a de peste an
Sf. Martinian, pustnic
Gen 4,1-15.25; Ps 49; Mc 8,11-13

LECTURA I
Cain s-a aruncat asupra fratelui său Abel şi l-a ucis.
Citire din cartea Genezei 4,1-15.25
În zilele acelea, Adam a cunoscut-o pe Eva, soţia sa, şi ea a zămislit şi l-a născut pe Cain. Şi a spus: „Am dobândit un om de la Domnul!” 2 Şi l-a mai născut pe fratele lui, Abel. Abel era păstor la oi, iar Cain, lucrător al pământului. 3 După câtva timp, Cain a adus Domnului ofrandă din roadele pământului. 4 Abel a oferit şi el din întâii născuţi ai turmei sale şi din grăsimea lor. Domnul a privit către Abel şi ofranda lui, 5 dar la Cain şi la ofranda lui n-a privit. Cain s-a mâniat foarte tare şi faţa i s-a posomorât. 6 Domnul i-a spus lui Cain: „De ce te-ai mâniat şi ai faţa posomorâtă? 7 Dacă faci binele, nu-i aşa că poţi ţine fruntea sus? Dar dacă nu faci binele, păcatul stă cuibărit la uşă. El caută să fie peste tine, dar tu trebuie să-l stăpâneşti”. 8 Cain a vorbit cu Abel, fratele său. Când erau pe câmp, Cain s-a ridicat asupra lui Abel, fratele său, şi l-a ucis. 9 Domnul i-a zis lui Cain: „Unde este Abel, fratele tău?” Iar el a zis: „Nu ştiu. Oare sunt eu păzitorul fratelui meu?” 10Domnul i-a spus: „Ce ai făcut? Glasul sângelui fratelui tău strigă către mine din pământ! 11 Acum, aşadar, fii blestemat pe pământul care şi-a deschis gura ca să bea sângele fratelui tău din mâna ta! 12 Când vei lucra pământul, nu-ţi va mai da rodul său; rătăcitor şi fugar vei fi pe pământ”. 13Cain i-a spus Domnului: „Vina mea este prea mare pentru a o putea suporta! 14 Iată că astăzi tu m-ai alungat de pe faţa pământului şi eu mă voi ascunde de faţa ta. Voi fi rătăcitor şi fugar pe pământ şi oricine mă va afla mă va ucide”. 15 Domnul i-a spus: „Oricine îl ucide pe Cain, de şapte ori va fi răzbunat”. Domnul i-a pus un semn lui Cain, ca niciunul dintre cei care îl vor găsi să nu-l ucidă. 25 Adam a cunoscut-o din nou pe soţia sa; ea a născut un fiu şi i-a dat numele Set, căci şi-a zis: „Dumnezeu mi-a dat un alt urmaş, în locul lui Abel, pe care l-a ucis Cain”.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 49(50),1 şi 8.16bc-17.20-21 (R.: 14a)
R.: Oferă-i lui Dumnezeu jertfa ta de laudă!

1 Domnul, Dumnezeul dumnezeilor, vorbeşte,
el cheamă pământul de la răsăritul soarelui până la asfinţitul lui.
8 „Nu pentru jertfele tale te dojenesc,
pentru că arderile tale de tot sunt pururi înaintea mea. R.

16bc Pentru ce vorbeşti despre poruncile mele
şi alianţa mea este pe buzele tale,
17 de vreme ce urăşti disciplina mea
şi cuvintele mele le arunci la spate? R.

20 Stai şi vorbeşti împotriva fratelui tău,
îl cleveteşti pe fiul mamei tale.
21 Iată, ai făcut acestea, iar eu să tac?
Îţi închipui că eu sunt ca tine?
Te voi mustra şi voi pune totul sub ochii tăi”. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE In 14,6
(Aleluia) „Eu sunt calea, adevărul şi viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin mine”, spune Domnul. (Aleluia)

EVANGHELIA
De ce caută generaţia aceasta un semn?
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 8,11-13
În acel timp, venind fariseii, au început să discute cu el, cerându-i un semn din cer, ca să-l pună la încercare. 12 Suspinând în duhul său, Isus a spus: „De ce caută generaţia aceasta un semn? Adevăr vă spun, niciun semn nu va fi dat generaţiei acesteia”. 13 Şi, lăsându-i, s-a urcat din nou în barcă şi a plecat spre celălalt ţărm.

Cuvântul Domnului


Sursă foto:  www.doxologia.ro

Reclame

2 gânduri despre „„Iată, ai făcut acestea, iar eu să tac? Îţi închipui că eu sunt ca tine?”…

  1. Cu ce gresise Cain cand a dus ofranda Domnului??I-a dus din munca lui,adica roade ale pamantului.Un parinte nu trebuie sa se bucure de ORICE dar de la fiii sai???De ce a facut aceasta diferentiere???

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: