Fetița miracolului, mireasa celui răstignit!

Gemma GalganiViețile sfinților sunt comorile pe care Biserica le prezintă omenirii ca pe o invitație la trăirea credinței: „Iată roadele frumoase ale inimii care crede”! Putem scrie sau citi zeci de tratate prin care să promovăm și să apărăm credința, însă viețile sfinților rămân capodopere convingătoare: ei, sfinți și sfinte, sunt astăzi „sarea pământului și lumina lumii” (cf. Mt 5,13-16).

Frumusețea inimii care crede se vede și în viața sfintei Gemma Galgani, născută la 12 martie 1878, în Borgonuovo di Camigliano (Lucca, Italia). Prima încercare a vieții – moartea mamei, la 17 septembrie 1886, pe când Gemma avea doar opt ani – a depășit-o prin „credința matură a copilului” convins că Paradisul există: „Mama a plecat în Ceruri. De acolo mă va ajuta și acolo o voi revedea” (cf. Mt 18,3). A înțeles din propria viață că „mireasa celui răstignit” nu are alte „bijuterii” decât crucea și spinii. Cu aceste „bijuterii” s-a împodibit atunci când și-a pierdut fratele Gino, seminarist, care abia împlinise 18 ani. Apoi, la 11 noiembrie 1897, o nouă „bijuterie” i-a încoronat inima cu spini: moartea tatălui.

Crucea și spinii Mântuitorului încep să se manifeste tot mai profund în viața ei. Astfel în toamna anului 1898 se îmbolnăvește grav. În timpul iernii situația ei se agravează atât de tare încât, având deja picioarele paralizate, la 2 februarie 1899, medicii declară că nu va supraviețui acelei nopți. Nu se lasă pradă durerilor și nici disperării. Se roagă intens. Face devoțiuni în cinstea sfinților: Gabriel al Maicii Îndurerare și Margareta Maria Alacoque. Astfel, la 3 martie, chiar în prima vineri din lună, după ce a primit sfânta Împărtășanie, s-a vindecat în mod miraculos. De atunci toți au numit-o „Fetița miracolului”!

Chiar dacă dorința ei de a intra în mănăstire nu s-a concretizat, ea a făcut votul de feciorie la 8 decembrie 1898, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, în mijlocul suferințelor. După vindecare, la 23 martie 1899 i-a apărut sfântul Gabriel al Maicii Îndurerate și i-a spus: „Destinația ta e Calvarul, suferința Mântuitorului”. La 30 martie, în Joia Sfântă, i-a apărut însuși Isus. Privind la cel răstignit, în inima ei răsuna: „Isus ne-a iubit până la moartea pe cruce: suferița este cea care ne învață să iubim”.

Apoi, din ascultare față de confesorul ei, a mărturisit: „Eram în seara de 8 iunie 1899, când, dintr-o dată, am simţit o durere interioară pentru păcatele mele. Mi-a apărut Isus, care avea toate rănile deschise. Din acele răni nu mai ieşea sânge, ieşeau un fel de flăcări de foc, care au venit în contact cu mâinile mele, cu picioarele mele, cu inima mea. Am simţit că mor…”. A fost ziua când a primit stigmatele: răni deschise care îi apăreau de joi seara până vineri, la ora 15.00, și erau însoţite de extaze. Umila mireasă a Răstignitului ascundea sub mănuşi semnele participării la pătimirile lui Cristos.

Într-o continuă luptă cu Diavolul, care îi apărea în diferite feluri pentru a o ispiti, și după îndelungate suferințe interioare, în primăvara anului 1902 se îmbolnăvește din nou. Deși părea vindecată, în luna octombrie starea ei se agravează. În ianuarie 1903 este izolată într-un apartament, trăind astfel și experiența lui „Cristos părăsit”, experiența tăcerii lui Dumnezeu. În Sâmbăta Sfântă, la 11 aprilie 1903, în timp ce clopotele anunțau învierea Domnului, Gemma pleca spre casa Tatălui. Avea 25 de ani!

Papa Pius al XI-lea a declarat-o fericită la 14 mai 1933, iar papa Pius al XII-lea, la 2 mai 1940, a declarat-o sfântă, propunând-o ca model pentru întreaga Biserică.


Un gând de rugăciune și o urare din inimă celor care poartă numele sfintei Gema: Domnul să vă ocrotească și să ne ofere tuturor, prin mijlocirea sfinților patroni, pace și har!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: