Vocațiile sunt un indicator precis și incontestabil al vitalității de credință și de iubire

rugaciune pt vocatii„Cristos a suferit pentru noi lăsându-ne exemplu ca să mergem pe urmele lui și să trăim pentru dreptate (cf. 1Pt 2,21.24). Aceste cuvinte răsună ca o invitație în inimile noastre în Duminica Bunului Păstor și în Ziua Mondială a Vocațiilor. Într-o lume aflată într-o continuă căutare de lideri și maeștri, astăzi strălucește chipul lui Cristos, astăzi răsună cuvintele sale: „Toţi cei care au venit înainte de mine sunt hoţi şi tâlhari… Hoţul nu vine decât să fure, să înjunghie şi să ucidă. Eu am venit ca să aibă viaţă şi să o aibă din belşug” (cf. In 10,8.10)”. Iar cei care nu se mulțumesc doar să trăiască, să viețuiască, ci doresc să aibă „viață din belșug”, merg pe urmele lui Cristos, Bunul păstor, și „trăiesc pentru dreptate”, ba chiar împlinesc „toată dreptatea” (cf. Mt 3,15). Printre aceștia se află și cei care răspund chemării lui Cristos și primesc sacramentul sfintei preoții sau se consacră Domnului prin viața călugărească.

Tocmai spre aceștia ne invită Biserica să privim astăzi și să-i susținem cu rugăciunile noastre. Biserica are nevoie de persoane consacrate inimii lui Isus. Biserica are nevoie de vocații la sfânta preoție. Să ne amintim cuvintele sfântului părinte papa Paul al VI-lea – cuvinte preluate și de papa Benedict al XVI-lea în mesajul transmis pentru cea de a 50-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații: „Vocațiile sunt un indicator precis și incontestabil al vitalității de credință și de iubire a fiecărei comunități parohiale și diecezane și mărturie a sănătății morale a familiilor creștine. Acolo unde înmuguresc vocații numeroase la starea ecleziastică și călugărească, acolo se trăiește cu generozitate conform Evangheliei” (Paul al VI-lea, Radiomesaj, 11 aprilie 1964).

Câte vocații sunt în comunitatea noastră? Cum încurajăm vocațiile la sfânta preoție și la viața consacrată ? Ce le spunem tinerilor aflați în căutarea propriei vocații? Vorbim cu tinerii despre viitorul lor? Când ai întrebat ultima dată un tânăr dacă nu i-ar plăcea să se facă preot, să se dedice slujirii lui Dumnezeu și oamenilor?

E adevărat: noi credem și mărturisim că Domnul are mereu grijă de Biserica sa. Însă acest adevăr nu ne scutește de responsabilitate, de implicare. Dacă în casa noastră, în comunitatea noastră nu „trăim cu generozitate conform Evangheliei”, va fi greu să vedem încolțind mugurii vocației în sufletele de lângă noi. Dacă noi înșine – preoți, persoane consacrate, laici – nu mergem pe urmele Bunului păstor, riscăm să devenim „piedici” în calea celor care vor să se consacre Domnului, prilej de potricnire și de scandal pentru cei mai mici, frații Bunului păstor (cf. Mt 18,6-10).


„Secerișul este mare, însă lucrătorii sunt puțini.
Rugați-l deci pe Domnul secerișului
să trimită lucrători la secerișul lui” (Mt 9,37-38).
Roagă-te,
dar în același timp trăiește Evanghelia
ca și cum totul ar depinde de exemplul pe care îl oferi celor din jur.


7 mai 2017 

† DUMINICA a 4-a a Paştelui
Ss. Roza Venerini, călug.; Ghizela, regină; Anton Pecerski, pustnic
Fap 2,14a.36-41; Ps 22; 1Pt 2,20b-25; In 10,1-10

LECTURA I
Dumnezeu l-a făcut Domn şi Cristos.
Citire din Faptele Apostolilor 2,14a.36-41
În ziua Rusaliilor, Petru, stând în picioare, împreună cu cei unsprezece, şi-a ridicat glasul şi le-a vorbit: 36 „Să ştie cu siguranţă toată casa lui Israel că Dumnezeu l-a făcut Domn şi Cristos pe acest Isus pe care voi l-aţi răstignit”. 37 Când au auzit au fost pătrunşi la inimă şi au spus lui Petru şi celorlalţi apostoli: „Ce să facem, fraţilor?” 38 Petru le-a zis: „Convertiţi-vă şi fiecare dintre voi să se boteze în numele lui Isus Cristos spre iertarea păcatelor voastre şi veţi primi darul Duhului Sfânt! 39 Căci promisiunea este pentru voi, pentru copiii voştri şi pentru toţi cei care sunt departe, pe oricâţi i-ar chema Domnul Dumnezeul nostru”. 40 Şi cu multe alte cuvinte dădea mărturie şi-i îndemna, zicând: „Salvaţi-vă de această generaţie perversă!” 41 Aşadar, cei care au primit cuvântul lui au fost botezaţi. Şi în ziua aceea li s-au adăugat cam la trei mii de suflete.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 22(23),1-3a.3b-4.5.6 (R.: 1)
R.: Domnul este păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic.
sau:
Aleluia.

1 Domnul este păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic;
2 el mă paşte pe păşuni verzi,
mă conduce la ape de odihnă,
3a îmi înviorează sufletul. R.

3b Mă călăuzeşte pe cărări drepte de dragul numelui său.
4 Chiar dacă ar fi să umblu prin valea întunecată a morţii,
nu mă tem de niciun rău, căci tu eşti cu mine,
toiagul şi nuiaua ta mă mângâie. R.

5 Tu pregăteşti masă pentru mine
în faţa duşmanilor mei,
îmi ungi capul cu untdelemn
şi paharul meu e plin de se revarsă. R.

6 Da, fericirea şi îndurarea mă vor însoţi
în toate zilele vieţii mele
şi voi locui în casa Domnului
până la sfârşitul zilelor mele. R.

LECTURA A II-A
V-aţi întors la păstorul sufletelor voastre.
Citire din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Petru 2,20b-25
Preaiubiţilor, dacă suportaţi suferinţa, deşi faceţi binele, aceasta este un har înaintea lui Dumnezeu. 21 De fapt, la aceasta aţi fost chemaţi, căci Cristos a suferit pentru voi lăsându-vă exemplu ca să mergeţi pe urmele lui. 22 El, care nu a săvârşit păcat şi nici nu s-a găsit înşelăciune în gura lui, 23 el care, insultat fiind, nu a răspuns la insultă, suferind, nu ameninţa, ci s-a încredinţat în mâna celui care judecă cu dreptate. 24 El însuşi, pe lemn, a purtat păcatele noastre în trupul său, pentru ca noi, murind pentru păcate, să trăim pentru dreptate. Prin rănile lui aţi fost vindecaţi. 25 Căci eraţi ca nişte oi rătăcite, dar acum v-aţi întors la păstorul şi supraveghetorul sufletelor voastre.

Cuvântul Domnului

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE In 10,14
(Aleluia) „Eu sunt păstorul cel bun, spune Domnul. Eu cunosc oile mele şi ele mă cunosc pe mine”. (Aleluia)

EVANGHELIA
Eu sunt poarta oilor.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 10,1-10
În acel timp, Isus le-a zis: „Adevăr, adevăr vă spun: Cine nu intră în staulul oilor pe poartă, ci sare prin altă parte, acela este un hoţ şi un tâlhar; 2 dar cel care intră pe poartă este păstorul oilor. 3Acestuia portarul îi deschide şi oile ascultă glasul lui; el îşi cheamă oile pe nume şi le conduce afară. 4 Când le-a scos pe toate ale sale, merge înaintea lor, iar oile îl urmează pentru că îi cunosc vocea. 5 Pe un străin nu l-ar urma, ci ar fugi de el, pentru că nu cunosc vocea străinilor”. 6 Isus spusese această asemănare pentru ei, dar ei nu au înţeles ceea ce le vorbea. 7 Atunci, Isus a zis din nou: „Adevăr, adevăr vă spun: eu sunt poarta oilor. 8 Toţi cei care au venit înainte de mine sunt hoţi şi tâlhari, dar oile nu i-au ascultat. 9 Eu sunt poarta. Dacă cineva intră prin mine, va fi mântuit. Va intra şi va ieşi şi va găsi păşune. 10 Hoţul nu vine decât să fure, să înjunghie şi să ucidă. Eu am venit ca să aibă viaţă şi să o aibă din belşug”.

Cuvântul Domnului

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: