Cinste vouă care credeți!

man in praise„Cinste vouă care credeți” (1Pt 2,7), răsună în această duminică! Cinste celor care cred că Isus este „calea, adevărul și viața”. Cinste celor care cred în Dumnezeu și nu-și lasă inima tulburată de grijile acestei lumi. Cinste celor care cred că Isus va reveni în glorie și-l așteaptă plini de speranță. Cinste celor care, crezând în Isus, realizează lucrările lui Dumnezeu. Da, cinste celor care cred și-l primesc pe Isus în viața lor, pentru că cine-l are pe Isus are totul!

Nu cu mult timp în urmă a trăit un om bogat care, pasionat fiind de pictură, colecționa tablouri realizate de marii pictori ai lumii. În casa lui imensă te simțeai ca într-un muzeu. Acolo puteai admira adevărate capodopere, lucrări realizate de Rembrandt, Rafael Sanzio, Picasso, Monet, Edvard Munch etc. În această „oază de artă”, colecționarul trăia liniștit cu soția sa și singurul lor fiu. Înconjurați de prieteni și servitori, viața lor părea destinată doar fericirii și absolut nimic nu prevestea vreo tragedie. Însă a izbucnit războiul în acea țară, iar unicul fiu a ales să meargă să lupte pentru apărarea patriei. Degeaba a încercat tatăl să-l convingă că e prea periculos și că el, „moșternitorul”, trebuie să fie mângâierea lui la bătrânețe. Fiul a plecat și nu la mult timp colecționarul de tablouri a primit cumplita veste: unicul său fiu a fost ucis.

Doar cei mai buni pictori ar fi reușit să surprindă disperarea și suferința colecționarului. Zi după zi se stingea. Stătea ore întregi și privea un singur tablou: un portret al fiului său realizat de o mână stângace, un pictor amator. Nu era un portret reușit, dar era singurul care-l reprezenta pe fiul său, iubirea și speranța vieții sale. Anii au trecut fără să-i vindece durerea din suflet. La puțin timp după ce i-a murit soția, a murit și el iar în testament a lăsat scris ca toate tablourile să fie vândute la licitație. Colecționarii veniți să cumpere un Rembrandt sau un Picasso au rămas surprinși văzând că licitația începe cu un tablou atât de nereușit, tocmai cu „Portretul fiului” realizat de un pictor amator. Nimeni nu era interesat, însă până la urmă a fost cumpărat de fost servitor bătrân. Cel care conducea licitația l-a chemat în față, l-a felicitat și împreună cu tabloul i-a dat un bilețel, lăsat de colecționar împreună cu testamentul: „Mulțumesc că l-ai luat pe fiul meu în casa ta! Licitația se termină aici și toate celelalte tablouri, indiferent de valoarea lor, sunt ale tale. Gratuit! Cine îl primește pe fiul meu, primește totul”.

Cinste celor care cred și care astăzi îl vor primi pe Fiul, pe Isus Cristos euharisticul, în casa și inima lor. Ei au totul: calea care duce la Tătăl, adevărul care îi face liberi, viața în împărăția lui Dumnezeu.


Cine-l are pe Cristos are totul,
primește totul,
mai ales viața veșnică,
pentru că Fiul „dă viață celor cărora vrea să le dea” (In 5,21).


14 mai 2017 

† DUMINICA a 5-a a Paştelui
Sf. Matia, ap.
Fap 6,1-7; Ps 32; 1Pt 2,4-9; In 14,1-12

LECTURA I
Au ales şapte bărbaţi plini de Duhul Sfânt.
Citire din Faptele Apostolilor 6,1-7
În zilele acelea, crescând numărul discipolilor, eleniştii murmurau împotriva evreilor pentru că văduvele lor erau trecute cu vederea în slujirea de fiecare zi. 2 Atunci, cei doisprezece, convocând adunarea discipolilor, au spus: „Nu este bine ca noi să lăsăm la o parte cuvântul lui Dumnezeu pentru a sluji la mese. 3 De aceea, fraţilor, căutaţi dintre voi şapte bărbaţi cu nume bun, plini de duh şi înţelepciune, pe care să-i stabilim pentru această necesitate. 4 Iar noi vom stărui în rugăciune şi în slujirea cuvântului”. 5 Şi a plăcut cuvântul acesta înaintea întregii adunări şi i-au ales pe Ştefan, bărbat plin de credinţă şi de Duhul Sfânt, pe Filip, pe Prohor, pe Nicanor, pe Timon, pe Parmenas şi pe Nicolae, prozelit din Antiohia. 6 Pe aceştia i-au adus înaintea apostolilor care, după ce s-au rugat, şi-au pus mâinile asupra lor. 7 Şi cuvântul lui Dumnezeu se răspândea, iar numărul discipolilor în Ierusalim se înmulţea foarte mult şi o mare mulţime de preoţi se supuneau credinţei.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 32(33),1-2.4-5.18-19 (R.: 22)
R.: Fie, Doamne, mila ta asupra noastră, după cum şi noi am sperat în tine!
sau:
Aleluia.

1 Bucuraţi-vă, drepţilor, în Domnul!
Cei fără de prihană se cuvine să-i înalţe cântare de laudă.
2 Lăudaţi-l pe Domnul cu harpa;
cântaţi-i cu alăuta cu zece coarde! R.

4 Drept este cuvântul Domnului
şi toate lucrările sale sunt vrednice de crezare.
5 El iubeşte dreptatea şi judecata;
pământul este plin de bunătatea Domnului. R.

18 Iată, ochii Domnului sunt îndreptaţi
spre cei care se tem de el,
spre cei care nădăjduiesc în mila lui,
19 ca să scape de la moarte sufletul lor
şi să-i hrănească în timp de foamete! R.

LECTURA A II-A
Voi sunteţi un neam ales, o preoţie împărătească.
Citire din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Petru 2,4-9
Iubiţilor, apropiaţi-vă de Domnul, piatra cea vie aruncată de oameni, dar aleasă şi preţuită de Dumnezeu! 5 Şi voi, ca nişte pietre vii, sunteţi zidiţi într-o casă spirituală pentru o preoţie sfântă, ca să aduceţi jertfe spirituale plăcute lui Dumnezeu prin Isus Cristos. 6 Căci este scris în Scriptură: „Iată, pun în Sion o piatră unghiulară, aleasă şi preţioasă, şi cine crede în ea nu va fi făcut de ruşine!” 7 Aşadar, cinste vouă care credeţi, dar celor care nu cred: „Piatra pe care au aruncat-o constructorii, aceasta a devenit piatra unghiulară” 8 şi: „piatră de poticnire şi stâncă pentru cădere”. Ei se poticnesc, pentru că nu cred în cuvânt; la aceasta au fost sortiţi. 9 Dar voi sunteţi un neam ales, o „descendenţă aleasă, o preoţie împărătească, un neam sfânt, poporul luat în stăpânire de Dumnezeu ca să vestiţi faptele măreţe” ale celui care v-a chemat din întuneric la minunata sa lumină.

Cuvântul Domnului

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE In 14,6
(Aleluia) „Eu sunt calea, adevărul şi viaţa, spune Domnul. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin mine”. (Aleluia)

EVANGHELIA
Eu sunt calea, adevărul şi viaţa.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 14,1-12
În acel timp, Isus le-a spus discipolilor săi: „Să nu se tulbure inima voastră! Credeţi în Dumnezeu şi credeţi în mine! 2 În casa Tatălui meu sunt multe locuinţe. Dacă n-ar fi aşa, v-aş fi spus: «Mă duc să vă pregătesc un loc»? 3 Şi, după ce mă voi duce şi vă voi pregăti un loc, voi veni din nou şi vă voi lua la mine, pentru ca să fiţi şi voi acolo unde sunt eu. 4 Şi unde mă duc eu, voi ştiţi calea”. 5Toma i-a zis: „Doamne, nu ştim unde te duci. Cum am putea şti calea?” 6 Isus i-a spus: „Eu sunt calea, adevărul şi viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin mine. 7 Dacă m-aţi cunoscut pe mine, îl cunoaşteţi şi pe Tatăl meu; de pe acum îl cunoaşteţi şi l-aţi văzut”. 8 Filip i-a zis: „Doamne, arată-ni-l pe Tatăl şi ne este de ajuns!” 9 Isus i-a spus: „De atâta timp sunt cu voi, şi tu nu m-ai cunoscut, Filip? Cine m-a văzut pe mine l-a văzut pe Tatăl. Cum poţi spune: «Arată-ni-l pe Tatăl»? 10 Nu crezi că eu sunt în Tatăl şi Tatăl este în mine? Cuvintele pe care vi le spun nu le spun de la mine; dar Tatăl, care rămâne în mine, face lucrările sale. 11 Credeţi-mă! Eu sunt în Tatăl şi Tatăl, în mine. Dacă nu pentru altceva, credeţi datorită lucrărilor acestora! 12 Adevăr, adevăr vă spun, cine crede în mine va face şi el lucrările pe care le fac eu şi va face şi mai mari decât acestea, căci mă duc la Tatăl”.

Cuvântul Domnului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat: