Vrem să mergem împreună cu voi, căci am auzit că Dumnezeu este cu voi…


pace dumnezeu„Doamne, vrei să cerem ca focul să coboare din cer şi să-i nimicească?” (Lc 9,54). De câte ori nu ne-am surprins pe noi înșine vorbind cu Dumnezeu și cerând pedepsirea celor răi? De câte ori nu am vrut să-i vedem nimiciți de pe fața pământului pe cei care ne-au făcut și fac răul? Ne rugăm prea puțin pentru convertirea lor și prea mult insistăm pe manifestarea „dreptății divine”, dar o dreptate nu după planurile lui Dumnezeu, ci după inima noastră.

Am uitat că „Dumnezeu își descoperă atotputernicia mai ales prin milă și iertare”. Am uitat că Dumnezeu nu se răzbună. Am uitat că Dumnezeu nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu (cf. Ez 33,11). Am uitat, mai ales, că noi înșine suntem păcătoși și vrednici de mustrarea Domnului atunci când vrem moartea celui rău, atunci când vedem răul din alții, dar nu și răul din noi înșine, orbirea noastră, „bârna din ochiul nostru” (cf. Mt 7,1-5). Am uitat toate acestea și strigăm plini de ură să cadă foc din cer să-i mistuie pe cei răi. Însă Domnul strigă și azi inimii noastre: „Acela dintre voi care este fără de păcat să arunce primul cu piatra” (In 8,7).

Înainte de a-i condamna pe alții, să ne amintim că de multe ori am fost tocmai noi înșine cei care nu l-au primit pe Isus. De multe ori am fost noi cei care l-am rugat să plece din viața noastră (cf. Mt 8,34). Ba mai mult, l-am renegat, l-am trădat. Deși eram și suntem printre cei pe care i-a ales și cărora el le-a spus: „Voi sunteți prietenii mei” (cf. In 15,14-16), noi am uitat, am nesocotit iubirea și prietenia sa și l-am vândut, am spus împreună cu cei cuprinși de teamă: „Nu-l cunosc pe omul acesta” (cf. Mc 14,71). Și cu toate acestea, el nu s-a lepădat de noi. El nu ne-a uitat, după cum ne-a promis: „Uită oare o femeie de cel pe care-l alăptează, fără ca să aibă milă de fiul sânului ei? Chiar dacă ea ar uita, eu nu te voi uita” (Is 49,14-15). Nu ne va uita niciodată!

Dumnezeu își manifestă atotputernicia prin milă și iertare. Puterea sa este iubirea. Puterea sa se manifestă și astăzi în Isus Cristos, în Euharistie, în sacramente, în Biserică. În Isus Cristos vedem și astăzi că Dumnezeu nu-și retrage niciodată iubirea. Dumnezeu nu se contrazice, nu se răzgândește. Domnul nu se răzbună pe cel slab, pe cel păcătos. Domnul nu răspunde la rău cu rău, ci pe unde trece, face doar binele, vindecă orice neputință și suferință (cf. Fap 10,38). Dumnezeu nu este da și nu în același timp, ci este doar da, este doar iubire (cf. 2Cor 1,18-19). Dumnezeu nu se răzbună. El iartă. Te iartă. Mă iartă. Caută și așteaptă căința inimii noastre. Să alergăm la Domnul. Să-l căutăm pe Domnul Sabaot. Să ne apropiem de cei care-l caută pe Domnul și să strigăm: „Vrem să mergem împreună cu voi, căci am auzit că Dumnezeu este cu voi” (Zah 8,23)


Cum răspundem noi celor care ne resping,
celor care ne fac rău?
De ce-l căutăm pe Domnul?


3 octombrie 2017 

Marţi din săptămâna a 26-a de peste an
Ss. Dionisie Areopagitul; Candida, m.; Ff. Constantin Ignaţiu Bogdánffy, ep. m.; Crescenţiu, pr. m.
Zah 8,20-23; Ps 86; Lc 9,51-56

LECTURA I
Vor veni popoare multe şi neamuri puternice să-l caute pe Domnul Sabaot în Ierusalim.
Citire din cartea profetului Zaharia 8,20-23
Aşa spune Domnul Sabaot: „Vor mai veni popoare şi locuitori din multe cetăţi. 21 Vor merge locuitorii uneia către cealaltă şi vor zice: «Să mergem să îmbunăm faţa Domnului şi să-l căutăm pe Domnul Sabaot!” «Vreau să merg şi eu”. 22 Vor veni popoare multe şi neamuri puternice să-l caute pe Domnul Sabaot în Ierusalim şi să îmbuneze faţa Domnului”. 23 Aşa zice Domnul Sabaot: „În zilele acelea, zece oameni dintre toate limbile neamurilor şi se vor prinde de poala hainei unui iudeu, zicând: «Vrem să mergem împreună cu voi, căci am auzit că Dumnezeu este cu voi!»”

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 86(87),1-3.4-5.6-7 (R.: cf. Zah 8,23)
R.: Dumnezeul păcii este în mijlocul nostru.

1 Întrucât temeliile sale sunt pe munţii cei sfinţi,
2 Domnul iubeşte porţile Sionului
mai mult decât toate locuinţele lui Iacob.
3 Lucruri măreţe s-au spus despre tine,
cetate a lui Dumnezeu! R.

4 Voi aminti de Rahab şi de Babilon printre cei care mă cunosc;
iată, filistenii, Tirul şi Etiopia s-au născut acolo!”
5 Se va spune despre Sion:
„Şi acesta, şi acela s-au născut într-însul
şi însuşi Cel Preaînalt îi întăreşte”. R.

6 Domnul scrie în cartea popoarelor:
„Aceştia s-au născut acolo”.
7 Iar ei dansează şi cântă, zicând:
„Toate izvoarele mele sunt în tine”. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE Mc 10,45b
(Aleluia) Fiul Omului a venit ca să slujească şi să-şi dea viaţa ca răscumpărare pentru mulţi. (Aleluia)

EVANGHELIA
Isus s-a îndreptat cu hotărâre spre Ierusalim.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 9,51-56
Când s-au împlinit zilele înălţării sale, Isus s-a îndreptat cu hotărâre spre a merge la Ierusalim 52 şi a trimis soli înaintea sa. Şi, mergând, au intrat într-un sat al samaritenilor, ca să pregătească pentru el. 53 Însă nu l-au primit, pentru că se îndrepta spre Ierusalim. 54 Văzând aceasta, discipolii Iacob şi Ioan i-au spus: „Doamne, vrei să cerem ca focul să coboare din cer şi să-i nimicească?” 55 Dar, întorcându-se, el i-a mustrat. 56 Şi au mers într-un alt sat.

Cuvântul Domnului

Categorii:Predici si meditatiiEtichete:, , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: