Mâini de tâlhar care trag oamenii în jos, spre mizerie şi moarte


capita de fan muncaŞtirile pe care le vedem în fiecare zi la televizor sunt pline de oameni care cad în mâinile tâlharilor. Poate corect ar fi să spunem că sunt pline de mâini de tâlhar care trag oamenii în jos, spre mizerie şi moarte. Mâinile de tâlhar care fac astăzi rău sunt regăsite sub diferite chipuri: beţie, hoţie, violuri, înşelăciune, trădare, droguri, minciună etc. E un amalgam macabru. Nu ai cum să nu te uimeşti şi să te întrebi: oare cum e posibil? Oare nu suntem toţi oameni? De ce ne facem rău unii altora? Cum să-ţi lovești prietenul sau colegul, cel cu care ai împărţit bunurile şi bucuriile tale?

Un om a căzut în mâinile tâlharilor, notează evanghelia acestei zile. Dar vine imediat şi vestea bună: un alt om l-a văzut şi i s-a făcut milă de el şi l-a scos din mâinile tâlharilor, din ghearele morţii. Ritmul evangheliei de astăzi este asemănător cu ritmul glumei cu partea bună şi partea rea: Costeluș a început să repare acoperişul casei. Partea bună e că a ajuns în vârful casei. Partea rea e că a început să alunece. Partea bună e că s-a prins de burlanul casei. Partea rea e că burlanul s-a rupt. Partea bună e că sub el era o căpiţă de fân. Partea rea e că în căpiţă era o furcă cu ţepii în sus. Partea bună e că nu a căzut în furcă. Partea rea e că nici pe căpiţă nu a căzut…

Gluma se termină cu „partea rea”, însă Evanghelia se termină cu partea bună. Partea bună e că un om călătorea; partea rea e că a căzut în mâinile tâlharilor; partea bună e că au trecut pe acolo un preot şi un levit; partea rea e că aceştia au fost indiferenţi; partea bună e că a trecut şi un samaritean; partea rea e că nu avea suficient timp şi nici bani să-l îngrijească; partea bună e că a găsit înţelegere la un hangiu; partea rea e că a trebuit să plece; partea bună e ca s-a întors… Important este că l-a salvat pe semenul său, pe cel pe care nici măcar nu-l cunoştea. Evanghelia se încheie cu partea cea mai bună: „Mergi şi fă şi tu la fel”. Salvează! Ieşi din indiferenţă!

Dacă asta este partea cea mai bună a evangheliei, partea cea mai rea, este indiferenţa celor doi. Să vezi un om, un semen de-al tău că moare şi tu să treci liniştit mai departe ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat! Câtă indiferență…

Fereşte-ne, Doamne, în această zi de indiferenţă. Dă-ne curajul să nu întoarcem privirile în altă parte, doar pentru a nu vedea răul. Dă-ne harul să punem pe rănile celor de lângă noi uleiul mângâierilor şi vinul încurajărilor. Dă-ne harul să folosim bunurile noastre – care sunt darul tău – spre alinarea celor suferinzi şi în lipsuri. Dă lumină minţii noastre şi smerenie inimii noastre ca să răsune neîncetat în noi răspunsul tău: „Dacă vrei să dobândeşti viaţa veşnică trebuie să-l iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta și pe aproapele tău ca pe tine însuţi”!


Să ne iubim unii pe alții
așa cum Domnul ne-a iubit pe noi:
până la sfârșit (cf. In 13,1.34).


9 octombrie 2017 

Luni din săptămâna a 27-a de peste an
Ss. Dionisie, ep. şi îns., m. *; Ioan Leonardi, pr. *; Abraham, patriarh
Iona 1,1-2,1.11; Ps Iona 2,3.4.5.8; Lc 10,25-37

LECTURA I
Iona s-a ridicat ca să fugă departe de faţa Domnului.
Citire din Cartea profetului Iona 1,1-2,1.11
Cuvântul Domnului a fost către Iona, fiul lui Amitai: „Ridică-te şi mergi la Ninive, cetatea cea mare, şi strigă împotriva ei, căci răutatea lor s-a ridicat înaintea mea!” 3 Iona s-a ridicat ca să fugă la Tarşiş, departe de faţa Domnului. A coborât la Yafo, a găsit o corabie care mergea la Tarşiş, a dat preţul şi a urcat în ea, ca să meargă cu ei la Tarşiş, departe de faţa Domnului. 4 Dar Domnul a stârnit un vânt puternic peste mare şi a fost o vijelie puternică pe mare. Şi corabia era gata să se sfărâme. 5 Marinarii au fost cuprinşi de teamă şi au strigat fiecare către dumnezeul său. Apoi au aruncat bagajele care erau în corabie, ca să se uşureze de ele. Iona a coborât în partea cea mai de jos a navei, s-a culcat şi a adormit. 6 S-a apropiat de el mai-marele marinarilor şi i-a zis: „Pentru ce dormi? Ridică-te şi invocă-l pe Dumnezeul tău! Poate că Dumnezeu se va gândi la noi şi nu vom pieri”. 7 Şi-au zis unul către altul: „Veniţi să aruncăm sorţii, ca să aflăm din cauza cui este acest rău peste noi!” Au aruncat sorţii şi sorţii au căzut pe Iona. 8 Atunci ei i-au spus: „Fă-ne cunoscut din cauza cui este răul acesta peste noi! Care este ocupaţia ta, de unde vii, care este ţara ta şi din ce popor eşti tu?” 9 El le-a zis: „Sunt evreu şi mă tem de Domnul Dumnezeul cerurilor, care a făcut marea şi uscatul”. 10 Bărbaţii au fost cuprinşi de o teamă mare şi i-au zis: „Ce ai făcut?” Pentru că bărbaţii ştiau că fugea departe de faţa Domnului, întrucât el le făcuse cunoscut. 11 Ei i-au spus: „Ce să-ţi facem, ca să se potolească marea faţă de noi?” Căci marea era din ce în ce mai violentă. 12 El le-a zis: „Luaţi-mă şi aruncaţi-mă în mare şi marea se va linişti faţă de voi! Ştiu că din cauza mea este această vijelie împotriva voastră”. 13 Oamenii vâsleau ca să ajungă spre uscat, dar nu puteau, pentru că marea devenea din ce în ce mai violentă împotriva lor. 14 Ei au strigat către Domnul şi au zis: „Te rugăm, Doamne, să nu pierim din cauza vieţii acestui om şi nu pune asupra noastră sânge nevinovat! Căci tu, Doamne, faci după cum îţi place”. 15 Apoi l-au luat pe Iona şi l-au aruncat în mare, iar marea s-a oprit din furia ei. 16 Oamenii au fost cuprinşi de o mare teamă faţă de Domnul: au adus jertfe şi au făcut voturi. 2,1 Domnul a trimis un peşte mare să-l înghită pe Iona şi Iona a stat în pântecele peştelui trei zile şi trei nopţi. 11 Domnul i-a zis peştelui şi el l-a vărsat pe Iona pe uscat.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Iona 2,3.4.5.8 (R.: 7c)
R.: Doamne, Dumnezeul meu, tu mă scoţi din prăpastia pierzării!

3 L-am chemat pe Domnul din strâmtorarea mea şi mi-a răspuns;
din adâncul locuinţei morţilor am strigat
şi tu mi-ai auzit glasul. R.

4 Tu m-ai aruncat în adânc, în inima mării,
şi un torent m-a învăluit:
toate talazurile şi valurile tale au trecut peste mine. R.

5 Eu ziceam: „Sunt alungat dinaintea ochilor tăi,
nu voi mai putea privi spre templul tău cel sfânt”. R.

8 Când viaţa mea se ofilea în mine,
mi-am adus aminte de Domnul
şi rugăciunea mea a ajuns la tine,
în templul tău cel sfânt. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE In 13,34ab
(Aleluia) Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiţi unii pe alţii, aşa cum eu v-am iubit, spune Domnul! (Aleluia)

EVANGHELIA
Cine este aproapele meu?
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 10,25-37
În acel timp, iată că un învăţat al Legii s-a ridicat ca să-l pună la încercare, spunând: „Învăţătorule, ce trebuie să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?” 26 El i-a zis: „Ce este scris în Lege? Cum citeşti?” 27 Acesta, răspunzând, a zis: „Să-l iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din toată puterea ta şi din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi!” 28 El i-a spus: „Ai răspuns bine, fă aceasta şi vei trăi!” 29 Acela însă, voind să se justifice, i-a spus lui Isus: „Şi cine este aproapele meu?” 30 Isus a continuat: „Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon şi a căzut în mâna tâlharilor care, după ce l-au dezbrăcat şi l-au strivit în bătaie, au plecat, lăsându-l pe jumătate mort. 31 Din întâmplare, a trecut pe drumul acela un preot, dar, văzându-l, a trecut mai departe. 32 La fel şi un levit, fiind prin locul acela, văzându-l, a trecut mai departe. 33Dar un samaritean oarecare, ce călătorea, a venit lângă el şi, văzându-l, i s-a făcut milă. 34Apropiindu-se, i-a legat rănile, turnând untdelemn şi vin. Apoi, urcându-l pe animalul său de povară, l-a dus la un han şi i-a purtat de grijă. 35 În ziua următoare, a scos doi dinari, i-a dat hangiului şi i-a spus: «Îngrijeşte-te de el şi ceea ce vei mai cheltui îţi voi da când mă voi întoarce!” 36 Cine dintre aceştia trei crezi că este aproapele celui căzut în mâinile tâlharilor?” 37 El a răspuns: „Cel care a avut milă de el”. Atunci Isus i-a spus: „Mergi şi fă şi tu la fel!”

Cuvântul Domnului

Categorii:Predici si meditatiiEtichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: