Ce cuvânt i-ai adresa celui care zice: „Cristos se naște pentru mine, dar mie nu-mi pasă”?


rugaciune credinta necredintaDacă ar fi să folosești un singur cuvânt pentru a descrie relația ta cu Isus Cristos, ce cuvânt ai folosi? Prietenie? Indiferență? Iubire? Tristețe? Fericire? Credință? Minune? Biserică? Adevăr? Mântuire? Alege un cuvânt. Găsește un cuvânt, unul singur. Dacă ar trebui să spui celui care nu crede în Cristos, un singur cuvânt despre Dumnezeu, ce cuvânt i-ai spune? Dar celui care zice: „Cristos se naște pentru mine, dar mie nu-mi pasă”, ce cuvânt i-ai adresa? Alege un singur cuvânt!

Vedem că astăzi însuși Cristos caută să găsească termeni pentru a descrie, pentru a compara „această generație”, adică pe tine și pe mine. De prea multe ori, tocmai pe noi, creștinii, Cristos ne găsește indiferenți în fața mesajului său: nici nu dansăm când ne cântă din fluier, nici nu bocim când ne cântă de jale (cf. Mt 11,16-17). Părem apatici, lipsiți de energia necesară pentru a ne bucura sau pentru a plânge. Dezinteresați de Cristos, am rămas iubitori de un „Crăciun fără Dumnezeu”. În loc să-l așteptăm pe Cristos, așteptăm cadourile Crăciunului. Oare poate exista ceva mai important decât să-l primești și să-l oferi pe Cristos?

Cum te simți astăzi, în timp ce Cristos vine să te întâlnească? Dumnezeu vine la tine: ești neliniștit? Nerăbdător? Cum vezi viața ta în fața celui mai mare mister: Dumnezeu făcut om pentru mântuirea ta? Ce simți? Cât crezi? Ce poți spune celui de lângă tine care trăiește în indiferență?

Să fim sinceri. Să nu ne amăgim! Între noi și despre noi putem să folosim cuvinte frumoase. Putem chiar să și mimăm creștinismul, credința: mâini împreunate, îngenunchieri pioase, activități „religioase”… Putem fi oricine astăzi și mâine și anul viitor, dar nu și în veșnicie, nu în fața lui Dumnezeu. Așadar ce cuvânt alegi pentru a descrie relația ta cu Cristos? Oare Cristos ar alege același cuvânt? Cum ar descrie el inima ta, relația ta cu el? Oare cum ne vede Cristos astăzi? Ce spune despre noi? Să nu uităm că „Domnul cunoaşte calea celor drepţi, cunoaște cărările pe care umblăm, iar calea celor nelegiuiţi duce la pieire” (Ps 1,6). Să nu uităm cu câtă gingășie ne invită Domnul pe calea cea dreaptă: „Eu, Domnul, te învăţ spre binele tău, te călăuzesc să mergi pe cale. O, dacă ai fi fost atent la poruncile mele! Pacea ta ar fi fost ca un râu şi dreptatea ta, ca valurile mării” (Is 48,17-18).

Să veghem și să muncim la convertirea noastră ca să nu ne găsească indiferenți, apatici, cu ochii lipiți de un ecran, cu inima bătând doar într-o lume virtuală, plasați în rețele și relații în care pierdem timpul, viața, sufletul. Să nu uităm: ceea ce se opune iubirii nu este atât ura, cât mai ales indiferența, apatia.

Cuvântul pe care l-ai ales astăzi trebuie să fie șoptit de inimă și confirmat de viață, de fapte și, mai ales, confirmat de Cristos.


Domnul este aproape,
atât de aproape încât îți aude fiecare bătaie a inimii.


15 decembrie 2017 

Vineri din săptămâna a 2-a din Advent
Sf. Virginia, văduvă
Is 48,17-19; Ps 1; Mt 11,16-19

LECTURA I
O, dacă ai fi fost atent la poruncile mele!
Citire din cartea profetului Isaia 48,17-19
Aşa vorbeşte Domnul, Răscumpărătorul tău, Sfântul lui Israel: „Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, care te învăţ spre binele tău, care te călăuzesc să mergi pe cale. 18 O, dacă ai fi fost atent la poruncile mele! Pacea ta ar fi fost ca un râu şi dreptatea ta, ca valurile mării. 19 Descendenţa ta va fi ca nisipul şi cei născuţi din tine, ca firele de nisip. Numele lor nu va fi şters şi nici nimicit dinaintea mea”.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 1,1-2.3.4 şi 6 (R.: cf. In 8,12)
R.: Cel ce te urmează pe tine, Doamne, va avea lumina vieţii.

1 Fericit omul care nu umblă după sfatul celor nelegiuiţi,
nu zăboveşte pe calea păcătoşilor
şi nu se aşază în adunarea celor care batjocoresc,
2 dar îşi găseşte plăcerea în legea Domnului
şi la legea lui cugetă ziua şi noaptea. R.

3 El este ca pomul sădit pe malul apei,
care dă rod la timpul potrivit;
frunzele lui nu se veştejesc
şi are succes în tot ceea ce face. R.

4 Nu tot aşa este cu cei nelegiuiţi, nu tot aşa;
ei sunt ca pleava pe care o spulberă vântul.
6 Căci Domnul cunoaşte calea celor drepţi,
iar calea celor nelegiuiţi duce la pieire. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE
(Aleluia) Domnul vine, ieşiţi-i în întâmpinare, el este principele păcii. (Aleluia)

EVANGHELIA
Nici pe Ioan, nici pe Fiul Omului nu-i ascultă.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 11,16-19
În acel timp, Isus a început să vorbească mulţimii: „Cu cine voi compara această generaţie? Este asemenea copiilor care stau în pieţe şi strigă către alţii, zicând: 17 «V-am cântat din fluier şi n-aţi dansat, v-am cântat de jale, şi n-aţi bocit». 18 Căci a venit Ioan, care nu mănâncă şi nu bea, iar ei spun: «Are diavol». 19 A venit Fiul Omului, care mănâncă şi bea, iar voi spuneţi: «Iată un mâncăcios şi un băutor de vin, prieten cu vameşii şi păcătoşii!”. Dar înţelepciunii i s-a dat dreptate după faptele ei”.

Cuvântul Domnului

Categorii:Advent, Predici si meditatiiEtichete:, , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: