Ne-am golit viața de tensiunea așteptării lui Cristos…


asteptare tensiunea asteptariiTrăim ca și cum Cristos a trecut și nu se mai întoarce, deși el însuși ne-a spus: „ Nu vă voi lăsa orfani. Voi veni la voi… mă duc să vă pregătesc un loc și mă voi întoarce” (cf. In 14,3.18). Mai mult, printre noi trăiesc și astăzi oameni sfinți ca Ilie și Ioan Botezătorul, oameni care pregătesc venirea Domului, dar nu-i recunoaștem ca oameni drepți și sfinți și îi desconsiderăm și batjocorim (cf. Mt 17,12). De prea multe ori, prin faptele noastre, ne asemănăm cu cei care spun: „Cristos trebuie să vină, dar pe mine nu mă interesează”. Mai mult: dacă nu veghem asupra inimii noastre, riscăm să devenim o piedică în calea celor care îl așteaptă pe Cristos, precum și persecutori pentru cei care anunță venirea Domnului.

Oare de ce nu credem cu toată ființa noastră că Domnul vine?! Deși ne-a spus că va veni din nou, pe chipul și în faptele noastre se vede clar că nu trăim suspansul unei așteptări. Aceasta nici măcar acum când ne apropiem de Crăciun. Am golit această sărbătoare de semnificația ei: Dumnezeu se face om între oameni. Mai mult, am golit întreaga noastră viață de toată tensiunea așteptării lui Cristos. Ne-am lepădat de el, îl respingem, îl negăm. Nu credem! În inima noastră nu mai simțim vibrațiile strigătului speranței creștine: „Marantha! Vino, Doamne Isuse” (cf. Ap 22,20).

În fața celor care îl vestesc pe Cristos este normal ca unii să se întrebe: „Cine sunt aceștia? Nu ar trebui să vină unul mai înțelept, unul mai puternic? Nu ar trebui să vină însuși Ilie sau Ioan Botezătorul?” (cf. Mt 17,10). În fața lui Cristos este normal ca unii să se întrebe dacă tocmai el este cel care trebuie să vină sau trebuie să aștepte altceva (cf. Lc 7,19). Mai mult, este normal ca Isus să fie respins, negat, alungat. El însuși, Domnul și Dumnezeul nostru, a spus că Fiul Omului trebuie „să sufere multe şi să fie respins de această generaţie” (cf. Lc 17,25; Mt 17,12). „Această generație” care nu l-a cunoscut îl poate respinge, însă tu nu! Nu este normal să fie respins de tine! Tu l-ai cunoscut și ai beneficiat de harurile sale. Tu știi că te iubește! Tu știi că-i aparții lui! Tu știi că Isus Cristos trebuie să vină, tu știi că Domnul este aproape. Tu ar trebui să cânți cu psalmistul: „Dumnezeule Sabaot, întoarce-te! Vino! Priveşte din cer şi vezi, vizitează-ne!” (cf. Ps 79,15)”. Nu, nouă nu ne este îngăduit să nu trăim suspansul așteptării lui Cristos care vine!

Însuși Cristos, cel care trebuie să vină și este aproape de tine, îți spune astăzi: „De atâta vreme sunt cu tine și tu nu m-ai cunoscut?” (cf. In 14,9). Să ne înălțăm ochii spre cer, să ne umplem inima de lumina care vine de sus și să strigăm plini de speranță: „Vino, Doamne Isuse! Vino! Eu cred și mărturisesc: fericit este cel care nu se scandalizează de tine și te așteaptă” (cf. Mt 11,6)!


Domnul este aproape.
Aceasta este bucuria, credința și speranța noastră.


16 decembrie 2017 

Sâmbătă din săptămâna a 2-a din Advent
Ss. Adelaida, împ.; Aggeu, profet
Sir 48,1-4.9-11; Ps 79; Mt 17,10-13

LECTURA I
S-a ridicat profetul Ilie, ca un foc.
Citire din cartea lui Ben Sirah 48,1-4.9-11
S-a ridicat Ilie, profetul, ca un foc şi cuvântul lui ardea ca o torţă. A adus asupra lor foametea şi, în zelul lui, i-a împuţinat. 3 Prin cuvântul Domnului a închis cerul şi tot aşa a făcut să coboare de trei ori foc. 4 Cât de glorificat ai fost, Ilie, în minunile tale! Cine se va lăuda că este asemenea ţie? 9 Ai fost ridicat într-un vârtej de foc, în carul cu cai de flăcări. 10 Tu ai fost prescris cu mustrări pentru timpurile viitoare, ca să domoleşti mânia înaintea furiei, ca să întorci inima tatălui către fiu şi să restabileşti triburile lui Iacob. 11 Fericiţi cei care te-au văzut şi au adormit în iubire. Căci şi noi vom trăi! Însă după moartea noastră, renumele nu va rămâne.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 79(80),2ac şi 3b.15-16.18-19 (R.: 4ac)
R.: Dumnezeule, fă să strălucească faţa ta şi vom fi mântuiţi!

2ac Păstor al lui Israel, ascultă,
tu, care şezi peste heruvimi,
arată-te în strălucirea ta;
3b şi vino să ne mântuieşti! R.

15 Dumnezeule Sabaot, întoarce-te!
Priveşte din cer şi vezi, vizitează via aceasta.
16 Ocroteşte ceea ce a plantat dreapta ta
şi pe fiul omului pe care l-ai întărit pentru tine! R.

18 Mâna ta să fie peste omul dreptei tale,
peste fiul omului, pe care l-ai întărit pentru tine.
19 Atunci nu ne vom mai abate de la tine,
tu ne vei da viaţă şi vom invoca numele tău. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE Lc 3,4c.6
(Aleluia) Pregătiţi calea Domnului, faceţi drepte cărările lui; şi orice făptură va vedea mântuirea lui Dumnezeu. (Aleluia)

EVANGHELIA
Ilie a venit deja, dar nu l-au recunoscut.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 17,10-13
După ce au coborât de pe munte, discipolii l-au întrebat pe Isus: „De ce spun cărturarii că trebuie să vină mai întâi Ilie?” 11 Răspunzând, Isus le-a zis: „Într-adevăr, Ilie trebuie să vină şi va restabili toate. 12 Eu însă vă spun: Ilie a venit deja, dar nu l-au recunoscut, ci au făcut cu el ceea ce au vrut. Tot aşa are să sufere şi Fiul Omului din cauza lor”. 13 Atunci discipolii au înţeles că le vorbea despre Ioan Botezătorul.

Cuvântul Domnului

Categorii:Advent, Predici si meditatiiEtichete:, , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: