În neliniștea mea, am căutat răspunsul cerului


adoratie tacere neliniste rugaciuneCât de sfâșietoare sunt acele clipe în care tot ce ne dorim este răspunsul cerului, acele momente când vrem să știm și să înțelegem de ce s-a întâmplat cutare sau cutare lucru în viața noastră. Însă, de cele mai multe ori, tot ceea ce primim este „tăcerea cerului”. Dar această tăcere nu are menirea să ne poarte spre disperare, ci spre iubire, spre cunoașterea lui Dumnezeu și a propriei noastre vieți, spre aprofundarea misterelor și a planurilor lui Dumnezeu. Când „tăcerea cerului” ne învăluie în timpul adorației și ne unim cu „rugăciunile tuturor sfinților de pe altarul cel de aur care este înaintea tronului divin”, atunci simțim mireasma plăcută a tămâierii… Parfum de tămâie și tăcere, mireasmă plăcută și adorație, risipirea neliniștii și cunoașterea lui Dumnezeu și a vieții (cf. Ap 8,1.3-4; In 17,3).

Doar când vom sta mai mult în tăcere, acea tăcere contemplativă, vom ajunge să-l cunoaștem pe Dumnezeu și pe noi înșine. Abia atunci, luminați de iubirea ce se revarsă din flacăra arzătoare a Altarului, vom înțelege că Dumnezeu rânduiește totul spre binele celor care îl iubesc pe el (cf. Rom 8,28).

Cât de profundă este învățătura sfântului părinte papa Benedict al XVI-lea, în predica din 7 iunie 2012, în solemnitatea Corpus Domini, învățătură care izvorăște dintr-o viață plină de contemplație, adorație, rugăciune și înțelepciune:

A sta cu toții în tăcere prelungită în fața Domnului prezent în Sacramentul său este una din cele mai autentice experiențe ale faptului de a fi Biserică, lucru care este însoțit în mod complementar de experiența celebrării Euharistiei, ascultând Cuvântul lui Dumnezeu, apropiindu-ne împreună de masa Pâinii vieții. Comuniunea și contemplația nu se pot despărți, merg împreună. Pentru a comunica într-adevăr cu o altă persoană, trebuie s-o cunosc, să știu să stau în tăcere aproape de ea, s-o ascult, s-o privesc cu iubire. Adevărata iubire și adevărata prietenie trăiesc împreună din această venerație, așa încât întâlnirea să fie trăită profund, în mod personal și nu superficial. Și, din păcate, dacă lipsește această dimensiune, chiar și împărtășania sacramentală poate să devină, din partea noastră, un gest superficial. În schimb, în adevărata împărtășire, pregătită de colocviul rugăciunii și al vieții, noi putem să-i spunem Domnului cuvinte de destăinuire, ca acelea care au răsunat puțin mai înainte în Psalmul responsorial: „Eu sunt slujitorul tău și fiul slujitoarei tale; / tu ai sfărâmat lanțurile mele. / Îți voi aduce jertfă de laudă și voi invoca numele Domnului” (Ps 115,16-17).

Răspunsurile existențiale le găsim nu atunci când punem întrebări, ci atunci când, în liniște, facem Cerul să pătrundă inima noastră, ființa și viața noastră. Atunci Dumnezeu locuiește în noi și risipește orice neliniște.

 

Duhul vine în ajutorul slăbiciunii noastre pentru că nu știm ce să cerem în rugăciune așa cum se cuvine, dar Duhul însuși intervine pentru noi cu suspine negrăite.
Însă cel care cercetează inimile știe care este dorința Duhului; adică intervine în favoarea sfinților după voința lui Dumnezeu.

De fapt, știm că toate conlucrează spre bine celor care îl iubesc pe Dumnezeu, adică celor care sunt chemați după planul lui.

Căci pe cei pe care i-a cunoscut de mai înainte, de mai înainte i-a și rânduit să fie asemenea chipului Fiului său, așa încât el să fie primul născut între mulți frați; pe cei pe care de mai înainte i-a rânduit, i-a și chemat; pe cei pe care i-a chemat, i-a și justificat; pe cei pe care i-a justificat, pe aceștia i-a și glorificat (Rom 8,26-30)

Categorii:Predici si meditatii, RugaciuneEtichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: