Violența simțurilor


violenta simturilor

Nu doar că simțim presiunea exterioară a violenței simțurilor,
ci noi înșine devenim deseori instrumente
prin care îi asaltăm și îi provocăm pe cei din jur
prin comportamentul nostru:
fie prin modul în care ne îmbrăcăm și mâncăm,
fie prin modul în care vorbim și atingem.

„Sfânta Maria Goretti, icoană a virtuţii curăţiei, care a rezistat în faţa violenţei simţurilor”, a fost un exemplu fascinant pentru fericita Veronica Antal, ne-a amintit Eminența Sa cardinalul Giovanni Angelo Becciu la sfânta Liturghie în cadrul căreia a fost beatificată tânăra martiră și fecioară din Dieceza de Iași (22 septembrie 2018, la Nisiporești).

Toți suntem chemați să urmăm exemplul sfinților și să rezistăm în fața violenței simțurilor. Astăzi suntem asaltați și provocați la fiecare pas. Inima noastră ajunge atât de ușor să tânjească doar spre ceea ce este la modă și, mai ales, spre ceea ce poate fi atins, văzut, auzit, mirosit, gustat. Orice reper metafizic, tot ceea ce nu putem percepe cu propriile simțuri, depășind cadrul realității fizice și imediate, tinde să fie exclus din viața noastră.

Și nu doar că simțim presiunea exterioară a violenței simțurilor, ci noi înșine devenim deseori instrumente prin care îi asaltăm și îi provocăm pe cei din jur prin comportamentul nostru: fie prin modul în care ne îmbrăcăm și mâncăm, fie prin modul în care vorbim și atingem.

Dacă într-adevăr vrem să facem față violenței simțurilor și să nu devenim noi înșine piatră de poticnire pentru aproapele nostru (Lc 17,1-3; Mc 9,42-50) să luăm aminte la învățătura și chemarea Apostolului: „Umblaţi în Duh şi nu împliniţi poftele trupului! Căci trupul doreşte împotriva Duhului, iar Duhul, împotriva trupului: acestea se împotrivesc unul altuia aşa încât nu puteţi face tot ceea ce voiţi… De altfel, faptele trupului sunt cunoscute. Acestea sunt: desfrânarea, necurăţia, neruşinarea, idolatria, vrăjitoria, duşmăniile, cearta, gelozia, mâniile, ambiţiile, discordiile, dezbinările, invidiile, beţiile, orgiile şi cele asemănătoare acestora…. Cei care practică astfel de fapte nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu” (Gal 5,16-21; Rom 1,18-32).

Să ne cercetăm inima pentru a vedea cât de pregătiți suntem pentru a ne împotrivi violenței simțurilor. Mai mult, să ne cercetăm comportamentul pentru a vedea dacă nu cumva noi înșine încurajăm „violența simțurilor”.

Dacă suntem de partea lui Cristos atunci viața noastră oglindește roadele Duhului: „iubirea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, bunăvoinţa, fidelitatea, blândeţea, cumpătarea… Căci cei care sunt ai lui Cristos Isus şi-au răstignit trupul împreună cu patimile şi poftele” (Gal 5,22-24).

Putem facem mai mult pentru a promova pacea simțurilor și pentru a combate păcatul și violența simțurilor. Încă nu ne-am împotrivit până la sânge (Evr 12,4)!

Categorii:E bine de ştiut, Predici si meditatiiEtichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: