Aroganță și egoism…


Domnul nu s-a mulțimit să ne ofere doar o unitate de măsură pentru credința noastră, ci și un „sistem de valori” cu care putem măsura umanitatea din noi. Evanghelia, atunci când este pusă în viața noastră, devine ca un o hârtie de turnesol cu care ne măsurăm intensitatea viciilor și a virtuților, ura și iubirea. Astfel, dacă lăsăm această pagină a evangheliei (Mc 6,1-6) să intre în sufletul nostru, putem verifica nivelul de aroganță și de egoism din viața noastră.

Suntem plini de aroganță, asemenea locuitorilor din Nazaret, dacă pretindem că știm totul despre cel din fața noastră. Nimeni, în afară de Dumnezeu, nu poate pătrunde în profunzimea unui om și nimeni nu-și poate atribui sieși acest har de a ști totul, absolut totul despre un om. În fiecare om există taine, miracole, suferințe, împliniri care sunt „secretele” lui cu Dumnezeu sau cu un alt suflet. Iar nouă ne revine obligația să trăim împăcați cu limitele cunoașterii noastre despre celălat și plini de respect pentru ceea ce se află în sufletul fiecărei persoane.

Totodată avem un nivel ridicat de egoism atunci când nu-l lăsăm pe celălalt să fie mai bun decât noi. Suntem egoiști atunci când considerăm că nimeni nu are voie să depășească standardele pe care le-am stabilit noi sau comunitatea noastră. Egoismul ne împiedică să lăsăm loc miracolului care se poate întâmpla în viața celuilalt sau pe care celălalt îl poate purta în viața noastră.

Celor aroganți și egoiști Cristos le repetă ceea ce a spus cărturarilor și fariseilor ipocriți: „Vai vouă! Voi închideți împărăția cerurilor înaintea oamenilor: nici voi nu intrați și nici pe cei care ar voi să intre nu-i lăsați să intre” (Mt 23,13).

SPRIJINĂ și tu UN COPIL care riscă să abandoneze ȘCOALA și VIAȚA!

Cei care doresc pot susține proiectele Paxlaur (în special ajutorul acordat copiilor săraci pentru a nu abandona școala și viața!) fie prin PayPal (paxlaur@yahoo.com), fie prin contul RO53BTRLRONCRT0378224401 (RON), Banca Transilvania, Dăncuță Laurențiu. Pentru alte detalii: paxlaur@yahoo.com Vă mulțumesc! Domnul să vă binecuvânteze! Pr. Laurențiu Dăncuță

€4,00

Prea târziu te-am iubit...

aroganta-si-egoism„Nu este oare acesta lemnarul?”, au spus despre Isus când l-au revăzut. Deși încă aveau o mulțime de întrebări fără răspuns, deși erau uimiți de înțelepciunea și de minunile sale, nu au vrut să accepte că omul din fața lor este mai mult decât „lemnarul”. Erau convinși că știu totul despre Isus din Nazaret, pentru că era acel tânăr care crescuse printre ei, în cetatea lor. Și pentru că îi cunoșteau familia și rudele, s-au pus de acord și au hotărât că Isus nu poate fi altceva decât un tâmplar. Cum să fie vecinul lor un învățător? Mai mult, cum să fie tocmai el Mesia?! Chiar nu erau alții mai buni în cetate? Tocmai fiul Mariei să vină și să ne învețe pe noi?

Atunci Isus le-a privit sufletul și prin ochii săi Dumnezeu a văzut necredința oamenilor, chipul, gândurile și cuvintele celor care nu cred, ne-a văzut pe noi…

Vezi articolul original 887 de cuvinte mai mult

Categorii:Diverse

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: