Anul acesta ne „convine” învierea lui Cristos? Da și nu, depinde!


Societatea lichidă împinge omul ca un puhoi spre incoerență. Torentul ipocriziei și al mediocrității alimentează setea de schimbare necalitativă și lipsită de orizonturi: „Fă ce vrei, fără să-ți pese că faptele de astăzi îți contrazic angajamentele de ieri și se opun planurilor pe care le aveai pentru mâine”. Statornicia văzută ca autenticitate și ca fidelitate față de un sistem de valori asumat nu mai este la modă. Contradicția este mult mai atractivă: dezacordul este mai perceptibil decât armonia! O viață „variată”, improvizată, pare mai captivantă și mai accesibilă decât o viață construită pe invariabilitatea Adevărului. De aici și lejeritatea cu care trecem de la „da” la „nu”, de la bine la rău, de la virtute la viciu, de la îngeri la demoni. 

În acest context fluid, învierea lui Cristos ne convine doar din când în când. Anul acesta? Nu știu. Depinde! Dacă mergi doar din improvizație în improvizație, este greu (spre insuportabil!) să accepți în viața ta pe cineva autentic, coerent, fidel, același ieri, astăzi și în veac (Evr 13,8). Moda „variației” nu se asortează cu Adevărul veșnic și neschimbător. Omul „improvizației” se simte limitat pe o singură Cale: curge haotic spre moarte fără a se bucura de Viață.

Însă cei care îl primesc pe Cristos înviat, cei care cred în numele lui și cărora le-a dat puterea de a deveni și de a trăi ca adevărați copii ai lui Dumnezeu, construiesc cultura autenticității și a coerenței, cultura Adevărului și a statorniciei (In 1,12-13). Pe urmele lui Cristos înviat, autenticitatea nu este trăită ca imitare, ca maimuțăreală irațională sau populistă, ci ca estetică a coerenței, ca splendoare a fidelității, ca frumusețe compatibilă doar cu moda omului deloc – dar absolut deloc! – prefăcut!

Patima, moartea și învierea lui Cristos reprezintă culmea unei vieți trăite în deplină autenticitate și coerență: Fiul lui Dumnezeu, Isus Cristos, cel care ne-a fost predicat și în care credem, nu este da și nu, ci în el este numai da (2Cor 1,19). De aceea, într-o lume în care tumultul schimbărilor ne împiedică uneori să conștientizăm propriile „improvizații”, să implorăm harul statorniciei. Să veghem ca nu cumva să facem astăzi ceea ce detestam ieri, prea siguri pe noi și pe forțele noastre. Cine stă în picioare să aibă grijă să nu cadă (Mt 26,31-35; 1Cor 10,12).

Cristos a înviat și este același ieri, astăzi și în veac!


Ajută un copil să mănânce, să doarmă liniștit și să învețe să citească, să meargă la școală și să se bucure de viața aceasta minunată! SPRIJINĂ și tu UN COPIL care îndură foamea și riscă să abandoneze ȘCOALA și VIAȚA!

Cei care doresc pot susține blogul și proiectele Paxlaur (în special ajutorul acordat copiilor săraci pentru a nu abandona școala și viața!) fie prin PayPal (paxlaur@yahoo.com), fie prin contul RO53BTRLRONCRT0378224401 (RON) sau RO03BTRLEURCRT0378224401 (EURO), Banca Transilvania, Dăncuță Laurențiu. Pentru alte detalii: paxlaur@yahoo.com Vă mulțumesc! Domnul să vă binecuvânteze! Pr. Laurențiu Dăncuță

€7.00

Categorii:E bine de ştiut, Predici si meditatiiEtichete:, , , , , ,

1 comentariu

  1. CRISTOS A ÎNVIAT! ADEVARAT A ÎNVIAT!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: