Unii vor ca viața să (ne) fie
Post fără Paști
Credință fără Cristos
Suferință fără vindecare
Moarte fără înviere!
Sfântul Părinte papa Francisc spunea: „Sunt creștini care par să aibă un fel de Post fără Paști”, creștini care nu privesc spre Cristos înviat (Evangelii Gaudium, 6). La fel se poate spune că sunt creștini care își trăiesc „credința” fără Isus sau fără să înțeleagă cu adevărat cine este Isus. De fapt, aceasta este o întrebare care străbate toată evanghelia: „Cine este omul acesta?”, o întrebare pe care o găsim și în evanghelia zilei. De aceea, să încercăm astăzi să aprofundăm prezența lui Isus în viața noastră și să vedem ce răspuns putem oferi noi.
Pentru mine Isus este… și fiecare își poate adăuga zecile de variante posibile. Pentru unii Isus este adevărul sau iubirea, pentru alții este Domnul și Mântuitorul sau Principele păcii etc. Însă pentru omul bolnav din evanghelie Isus este vindecătorul și învățătorul. Isus nu doar că l-a vindecat de suferința sa, ci l-a și învățat că iubirea față de aproapele și facerea de bine sunt mai presus de „sâmbătă”, că vindecarea sufletului este mai importantă decât cea a trupului, că omul vindecat are obligația de a se îngriji, de a ocroti binele primit pentru a nu păți ceva mult mai rău.
Sentimentul omului vindecat trebuie să fi fost extraordinar: timp de 38 de ani era doar unul din mulțimea de „orbi, șchiopi și paralitici” care aștepta mișcarea apelor. Și iată că acum Cristos l-a zărit tocmai pe el, l-a ales și l-a vindecat. După 38 de ani de așteptare devine personajul prin care noi înțelegem că pentru Cristos nu există om pierdut în mulțime, că el ne vede, ne știe, ne cheamă pe nume. Însă noi cum răspundem la această cunoaștere pe care Cristos o are despre noi? Care este reacția noastră în fața lui Isus care vine ca să ne vindece? Nu cumva refuzăm vindecarea tocmai de frica obligațiilor pe care le implică: „Mergi și nu mai păcătui!”. Noi câți „ani” de suferință (sufletească) avem?
Sfântul Augustin ne explică atât de bine simbolismul acestui număr 38. Numărul înseamnă „40 minus 2”. Iar dacă 40 este un număr care indică plenitudinea, 38 vrea să spună că boala nu era cronică, incurabilă. Bolnavul de 38 de ani este simbolul iudaismului care avea Legea, dar îi lipseau două precepte: iubirea față de Dumnezeu și iubirea față de aproapele. De fapt, îi lipsea Isus. Noi îl avem pe Isus în viața noastră? Străbatem acest timp de post împreună cu el sau îl ținem îngropat, uitat într-un ungher al inimii sau al minții?
Astăzi Isus te întreabă: „Vrei să te vindeci?”. „Dacă vrei, ridică-te, mergi și nu mai păcătui”. Dar chiar vrei?
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 5,1-3.5-16
În acel timp, era o sărbătoare a iudeilor, iar Isus a urcat la Ierusalim. 2 În Ierusalim, lângă Poarta Oilor, era o piscină numită în evreieşte Betesda, care avea cinci porticuri. 3 Sub acestea zăceau o mulţime de bolnavi: orbi, şchiopi, paralizaţi. 5 Se afla acolo un om care era bolnav de treizeci şi opt de ani. 6 Văzându-l zăcând şi ştiind că suferă de mult timp, Isus i-a zis: „Vrei să te faci sănătos?” 7Bolnavul i-a răspuns: „Doamne, nu am niciun om ca să mă facă să cobor în piscină când apa este agitată. Până când vin eu, coboară altul înaintea mea”. 8 Isus i-a zis: „Ridică-te, ia-ţi targa şi umblă!” 9 Şi, îndată, omul s-a vindecat, şi-a luat targa şi umbla. Dar ziua aceea era sâmbăta. 10 Aşadar, iudeii i-au spus celui vindecat: „Este sâmbătă şi nu-ţi este permis să-ţi duci targa”. 11 Dar el le-a răspuns: „Cel care m-a vindecat, acela mi-a zis: «Ia-ţi targa şi umblă!»” 12 Ei l-au întrebat: „Cine este omul care ţi-a zis: «Ia-o şi umblă!»?” 13 Dar cel vindecat nu ştia cine este, căci Isus se îndepărtase, iar în locul acela era o mare mulţime. 14 După aceea, Isus l-a găsit în templu şi i-a zis: „Iată, te-ai făcut sănătos! Să nu mai păcătuieşti niciodată, ca să nu ţi se întâmple ceva mai rău!” 15 Omul a plecat şi le-a făcut cunoscut iudeilor că Isus este cel care l-a vindecat. 16 De aceea, iudeii îl urmăreau pe Isus pentru că făcuse acestea sâmbăta.
Cuvântul Domnului
Lasă un răspuns