Arginții…


Caută acele mijloace de har
prin care poți face ca învierea Domnului

să dureze mai mult de o zi
și vestea cea bună să ajungă la toată lumea,
mai ales la cei părăsiți și descurajați.

Înainte de patima, moartea și învierea Domnului, evangheliile ne-au redat momentul în care Iuda ia 30 de arginți pentru a-l trăda pe Mântuitorul. Astăzi, după înviere, soldații iau „mulți arginți” pentru a denatura adevărul despre Cristos. Vedem astfel cum arginții, banii au forța de a corupe inima, de a împinge omul spre trădare, spre falsitate, minciună, spre o viață trăită departe de adevăr și de lumina lui Cristos cel înviat. Pofta de avere și arginții ne pot strica Paștele!

Însuși Cristos, în timp ce predica mulțimilor, ne-a avertizat asupra acestui pericol: „Fiți atenți și păziți-vă de orice lăcomie; deoarece chiar și atunci când cineva este bogat, viața lui nu constă în ceea ce are”… Cât de tristă este soarta omului care „adună comori pentru sine, dar nu este bogat înaintea lui Dumnezeu” (Lc 12,15.21). Cât de trist este cel care deja se lasă frământat de grijile acestei lumi, uitându-l într-un colț al inimii pe Cristos înviat. Pofta de avere, lăcomia este dușmanul care ne ademenește și vrea să ne răpească din sulfet și din casă atmosfera sfântă a învierii. Să fim atenți pentru că „grija lumii și pofta amăgitoare a bogăției” pot înăbuși în noi învierea lui Cristos, pot distruge roadele Paștelui pe care încă îl sărbătorim (cf. Mt 13,22).

Dacă dorim să simțim în continuare Învierea lui Cristos să cântăm în această zi împreună cu Psalmistul: „Păzeşte-mă, Dumnezeule, pentru că în tine îmi caut refugiu!”. Să ne păzească Domnul și să fie el sfătuitorul nostru: luminați de el să ne alegem cu grijă felul în care ne petrecem zilele de după Înviere. Prin felul în care trăim să putem cânta: „Inima mea se bucură şi sufletul meu tresaltă de bucurie; ba chiar şi trupul meu se va odihni în siguranţă”.

Ce planuri avem pentru această zi? Cristos vrea să ne transforme în mesageri ai învierii. Domnul vrea ca vestea cea bună a învierii să ajungă la toată lumea. Ceea ce a spus femeilor venite la mormânt ne spune și nouă: „Bucurați-vă! Nu vă temeţi! Mergeţi şi daţi de ştire fraţilor mei să meargă în Galileea şi acolo mă vor vedea!”. La cine am putea merge pentru a anunța învierea? Să ne gândim la acele persoane care poate sunt singure, în suferință și care nu au simțit lumina și speranța aduse de Domnul gloriei. Să mergem și să-i vizităm pe cei singuri, pe cei bolnavi, pe cei părăsiți. Să-l purtăm pe Cristos înviat lumii și vom da Pământului o nouă strălucire. Să nu lăsăm învierea Domnului să dureze doar o zi. Să nu ne întoarcem la ceea ce nu corespunde cu gloria celui înviat. Să-l rugăm pe Domnul să ne facă cunoscută „cărarea vieții”, acel drum pe care să putem păși trăind învierea cât mai mult timp, cu inima curată, departe de orice păcat, departe de orice lăcomie.


Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 28,8-15
În acel timp, femeile, plecând în grabă de la mormânt, cu frică şi cu bucurie mare, au alergat să dea de ştire discipolilor lui. 9 Şi, iată, Isus le-a venit în întâmpinare şi le-a zis: „Bucuraţi-vă!” Iar ele, apropiindu-se, i-au cuprins picioarele şi l-au adorat. 10 Atunci Isus le-a zis: „Nu vă temeţi! Mergeţi şi daţi de ştire fraţilor mei să meargă în Galileea şi acolo mă vor vedea!” 11 După ce au plecat ele, iată că unii din gardă au venit în cetate şi au dat de ştire arhiereilor despre toate cele întâmplate. 12Aceştia, reunindu-se în consiliu cu bătrânii, au dat suficient de mulţi arginţi soldaţilor, 13 zicând: „Să spuneţi: «Discipolii lui au venit noaptea şi l-au furat pe când noi dormeam!» 14 Şi dacă va afla guvernatorul despre asta, îl vom convinge noi şi vă vom scăpa de neplăceri”. 15 Ei, luând arginţii, au făcut aşa cum au fost instruiţi. Astfel, zvonul acesta s-a răspândit la iudei până azi.

Cuvântul Domnului

Categorii:Predici si meditatiiEtichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: