Despre miercurea cenuşii!


În fiecare an, din cele 52 (sau 53) de zile de miercuri, există una diferită de toate celelalte: miercurea cenuşii – zi de post şi abstinenţă! Este ziua care ne introduce în Postul Mare, timp de pregătire pentru sărbătoarea Paştelui. Acest lucru se întâmplă de la reforma făcută de papa Grigore cel Mare (590-604), înainte Postul Mare începând duminica.

În această zi, în care răsună neîncetat: „Convertiţi-vă şi credeţi în Evanghelie” (Mc 1,15), creştinii vin la biserică pentru a primi impunerea cenuşii. Acest ritual era la început rezervat penitenţilor publici. Ulterior, recunoscându-se câtă nevoie are fiecare om de convertire, s-au alăturat Sfântul Părinte, clerul şi toţi credincioşii. Astfel, la sfânta Liturghie (sau şi în afara ei!), după liturgia cuvântului, se binecuvântează şi se impune cenuşa obţinută din ramurile de măslin sau de alt arbore care au fost binecuvântate în duminica Floriilor.

Tot în această zi, Sfântul Părinte face o „celebrare” în bazilica „Sf. Anselm” (la 16:30,ora italiei) după care pleacă în procesiune – semn şi simbol al drumului ce trebuie să-l parcurgem fiecare pentru purificare – spre  bazilica „Sf. Sabina”, unde celebrează Liturghia cu binecuvântarea şi impunerea cenuşii.

Să nu uităm că în această zi Domnul ne aminteşte dorinţa sa: „Sfâşiaţi-vă inimile, nu hainele” (Ioel 2,13).

Să avem un timp de sfântă şi binecuvântată convertire!

Categorii:E bine de ştiut

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: