Cuvântul vieţii


La mulţi ani tuturor cititorilor acestui blog şi bine ne-am reîntâlnit în noul an, 2012, cu ajutorul cuvintelor.

După ce am participat zilele trecute la o întâlnire naţională a focolarinilor, vreau ca prima postare pentru acest an să fie Cuvântul vieţii. Iată „tema” pentru luna ianuarie:

Cuvântul vieţii – ianuarie 2012

Ca în fiecare an, între 18 şi 25 ianuarie, în multe părţi din lume se celebrează Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor, în timp ce în altele se celebrează de Rusalii.

Fraza aleasă pentru Săptămâna de rugăciune din 2012, luată din scrisoarea Sfântul Pavel către Corinteni (cf 1Cor 15, 51-58) este: “Toţi vom fi schimbaţi prin victoria Domnului nostru Isus Cristos”.

Propunem pentru Cuvântul Vieţii acest fragment al Chiarei cu un comentariu pentru Coloseni 3,1, care ni se pare potrivit pentru textul ales.

„Dacă aţi înviat cu Cristos, căutaţi cele de sus, unde Cristos se află aşezat la dreapta Tatălui” (Col 3,1)

Aceste cuvinte adresate de Sfântul Apostol Pavel comunităţii din Colose, ne spun că există o lume în care domneşte iubirea adevărată, comuniunea deplină, dreptatea, pacea, sfinţenia, bucuria; o lume în care păcatul şi corupţia nu mai pot intra; o lume în care voinţa Tatălui este împlinită desăvârşit. Este lumea căreia îi aparţine Isus. Este lumea ale cărei porţi ni le-a deschis larg şi nouă prin învierea Sa, trecând prin aspra încercare a pătimirii.

„Dacă aţi înviat cu Cristos, căutaţi cele de sus, unde Cristos se află aşezat la dreapta Tatălui”

Nu numai că suntem chemaţi la această lume a lui Cristos, spune Sfântul Pavel, ci îi şi aparţinem. Credinţa ne spune că prin botez noi îi aparţinem şi, de aceea participăm la viaţa Lui, la darurile Lui, la moştenirea Lui, la victoria Lui asupra păcatului şi asupra puterii răului: de fapt am înviat cu El.

Dar, spre deosebire de sufletele sfinte care au ajuns deja la ţintă, apartenenţa noastră la această lume a lui Cristos nu este deplină şi dezvăluită; mai ales nu este stabilă şi definitivă. Atâta timp cât ne vom afla pe acest pământ, noi suntem expuşi multor pericole, dificultăţi şi ispite, care pot să ne facă să ezităm, pot să frâneze mersul nostru sau chiar să îl devieze spre ţinte false.

„Dacă aţi înviat cu Cristos, căutaţi cele de sus, unde Cristos se află aşezat la dreapta Tatălui”

Se înţelege deci îndemnul apostolului: „Căutaţi cele de sus”. Căutaţi să ieşiţi din această lume nu material, ci spiritual; părăsiţi regulile şi patimile lumii pentru a vă lăsa călăuziţi în orice situaţie de gândurile şi sentimentele lui Isus. „Cele de sus” ne arată de fapt legea de sus, legea Împărăţiei lui Dumnezeu, pe care Isus a adus-o pe pământ şi vrea să o realizăm încă de pe acum.

„Dacă aţi înviat cu Cristos, căutaţi cele de sus, unde Cristos se află aşezat la dreapta Tatălui”

Cum să trăim deci acest Cuvânt al Vieţii? El ne îndeamnă să nu ne mulţumim cu o viaţă mediocră, făcută din jumătăţi de măsură şi compromisuri, ci să o trăim conform cu legea lui Cristos, cu harul lui Dumnezeu. Ne îndeamnă să trăim şi să ne angajăm să dăm mărturie acolo unde ne aflăm  despre valorile pe care Isus le-a adus pe pământ : ar putea fi spiritul de armonie şi de pace, de slujire a fraţilor, de înţelegere şi de iertare, de onestitate, de dreptate, de corectitudine în munca noastră, de fidelitate, de puritate, de respect pentru viaţă etc.

Programul, după cum se vede, este vast precum viaţa; dar ca să nu rămână neclar, să trăim în această lună acea lege a lui Isus care este, într-un fel, sinteza tuturor celorlalte: văzându-L în fiecare frate pe Cristos, să ne punem în slujba sa. Oare nu aceasta ni se va cere la sfârşitul existenţei noastre?

                                                                                                                  Chiara Lubich

Categorii:Cuvântul vieţii, Focolarini, Rugaciune pentru unitatea creştinilor, Scrisoarea către ColoseniEtichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: