Un „leac” pentru cei care plâng după vremurile trecute


Ingerul meuCine va rămâne statornic până la sfârșit, acela se va mântui!

„De fiecare dată când suportăm neliniști și necazuri, acestea constituie pentru noi un avertisment și, în același timp, un mijloc pentru a ne corecta. Nici Scriptura nu ne promite pace, siguranță și liniște; ba chiar Evanghe­lia nu ne ascunde necazurile, neliniștile și scandalurile. Însă asigură că cine va rămâne statornic până la sfârșit acela va fi mântuit (Mt 10,22). De la primul om nu am avut nici un bine, ba chiar am moștenit moartea și blestemul, de care Cristos trebuia să ne elibereze.
De aceea, să nu ne plângem și să nu murmurăm, fraților. Ne pune în gardă și Apostolul, spunând: Unii
dintre ei au murmurat și au fost nimiciți de șerpi (cf. 1Cor 10,10). Fraților, ce fel de suferințe noi și neo­biș­nuite îndură neamul omenesc în timpurile noastre, pe care să nu le fi îndurat părinții noștri? Putem noi afirma că îndurăm așa de mult și atâtea necazuri pe care ei au trebuit să le îndure? și totuși, vei găsi oameni care se plâng de timpurile lor, convinși că numai timpu­rile trecute au fost frumoase. Dar să fim siguri că, dacă aceștia ar putea să ajungă în perioada strămoșilor, tot s-ar plânge. Dacă tu consideri bune acele timpuri care au fost, este tocmai pentru că acele timpuri nu sunt ale tale.
Din moment ce ești liber de blestem, din moment ce ai deja credință în Fiul lui Dumnezeu, din moment ce deja ai fost inițiat și instruit în Sfintele Scripturi, nu văd cum poți să mai gândești că Adam a avut parte de timpuri mai bune. și părinții tăi au purtat moștenirea lui Adam. Chiar lui Adam i s-a spus: În sudoarea feței tale vei mânca pâinea și vei munci pământul din care ai fost luat; spini și mărăcini îți va produce (cf. Gen 3,19.18). Iată ce a meritat, ce a primit, iată ce i-a impus judecata cea dreaptă a lui Dumnezeu. Deci pentru ce mai crezi că timpurile trecute au fost mai bune decât ale tale? Ia bine aminte că de la primul Adam și până la omul de astăzi nu se întâlnește altceva decât muncă, sudoare, spini și mărăcini. Oare a venit potopul asupra noastră? Au venit asupra noastră timpuri așa de grele de foamete și de războaie, ca odinioară, așa încât să justifice plân­gerea noastră împotriva lui Dumnezeu din cauza timpu­lui prezent?
Gândiți-vă, deci, ce fel de timpuri erau acelea. Auzind sau citind istoria acelor fapte, oare nu am rămas îngro­ziți? De aceea, avem mai curând motiv să ne bucurăm decât să ne plângem de timpurile noastre”.

Textul este luat din Predicile sfântului Augustin, episcop
(Pred. Caillau-Saint-Yves 2, 92: PLS 2, 441-442)

Categorii:Fragmente, Lecturi, Sfântul AugustinEtichete:, ,

7 comentarii

 1. Foarte mult adevar in tot ce e scris mai sus. Suntem tot mai nemultumiti de tot ce e in jurul nostru, dar in loc sa multumim lui Dumnezeu pentru ce avem sau ce-am dobindit, vrem mai mult si ne indepartam de ce e mai principal: de credinta. Mi s-a intinplat chiar mie sa amin anumite rugaciuni din lipsa de timp sau chiar din neglijenta, motivam ceva lui Dumnezeu, ma justificam intr-un fel si mi-am dat seama la timp ca nu este bine ce fac si de aceia il rog pe Tatal nostru ceresc sa ma ajute sa merg pe calea credintei, sa nu ma mai abat de la ia. Amin.
  Multumesc!

  Apreciază

 2. Salut,

  Iti urmaresc atent post-urile de pe blog. Imi place cum scrii. Asta m-a determinat s-mi deschid si eu un Blog. Vreau sa intru si eu in comnunitatea voastra si o sa-mi postez zilnic opiniile. Am inceput deja. Acesta este Blog-ul meu: http://opinieseparata.blogspot.com
  Te invit sa facem schimb de link-uri in Blogrol. Asta daca iti place desigur cum scriu.
  Eu sunt la inceput dar sper ca vom fi prieteni pe viitor.
  Daca esti interesat contacteaza-ma la adresa: rainbowmediabucharest@yahoo.com
  Eu am sa te urmaresc in continuare! Tine-o tot asa!

  Cu stima,
  Ionut Alin.

  Apreciază

 3. „Cine va rămâne statornic până la sfârșit, acela se va mântui!”
  Destul de greu…………, dar, nu imposibil. De fapt statornicia nu tine de noi, ci de Dumnezeu,”pentru că fără mine nu puteți face nimic.”In.15:5. si „Dacă Domnul n-ar zidi casa,in zadar ar trudi cei care o zidesc.”Ps.127. Sa ne ajute bunul Dumnezeu sa fim mereu cu el, caci, viata crestinului este o lupta, finalul insa conteaza cel mai mult!
  Ramai cu mine, Doamne caci fara tine nu pot ramane statornica, vreau sa fiu si sa raman cu tine. Doamne, tu esti viata, tu esti lumina mea, fara tine sunt in intuneric. Fa, Doamne ca mereu sa-ti aud glasul si sa te urmez, ridica-ma de fiecare data cand cad. Prezenta ta preasfanta sa ma conduca si sa ma calauzesca neincetat! Va multumesc si sa fiti binecuvantat, parinte!

  Apreciază

 4. Va multumesc!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: