Îngerii și dovada că Diavolul poate fi învins


Sfantul Mihail Spania IstanCât de plăcut este tonul cu care Biserica ne propune să începem această săptămână: Diavolul poate fi învins, nimeni nu este ca Dumnezeu căci „balaurul cel mare, șarpele de la început, cel care se numește Diavol și Satana, cel care înșală lumea întreagă, a fost doborât; el a fost aruncat pe pământ și împreună cu el au fost aruncați și îngerii lui”. Noi înșine suntem susținuți în lupta împotriva celui rău de îngerii Domnului, de arhanghelii pe care îi sărbătorim astăzi.

Ce știm noi despre îngeri? Ce credem despre ei? Sunt ei mai mult decât o povestire, o amintire a rugăciunilor din copilărie? Astăzi mai cerem în rugăciune ocrotirea îngerilor sau am crescut atât de mult încât considerăm că nu mai avem nevoie de ei?

Existența ființelor spirituale, netrupești, pe care Sfânta Scriptură le numește în mod obișnuit îngeri, este un adevăr de credință. Mărturia Scripturii este la fel de clară ca și caracterul unanim al Tradiției. Sfântul Augustin spune despre ei: „Înger desemnează rolul, nu natura. Întrebi cum se numește această natură? Spirit. Întrebi despre rolul ei? Înger; după ceea ce este – spirit, după ceea ce face – înger”. Cu toată ființa lor, îngerii sunt slujitori și mesageri ai lui Dumnezeu. Pentru că „văd pururea fața Tatălui… care este în ceruri” (Mt 18, 10), ei sunt „înfăptuitorii cuvântului lui, cei ce ascultă glasul poruncilor lui” (Ps 103, 20). Ca făpturi pur spirituale, ei au inteligență și voință: sunt făpturi personale și nemuritoare. Îngerii întrec în desăvârșire toate făpturile văzute prin strălucirea slavei lor (cf. CBC 328-330).

„Datoria îngerului este în esență aceea de a păzi transcendența lui Dumnezeu, adică existența sa tainică și diferită de cea a lumii și a istoriei, dar în același timp și de a o apropia de noi împărtășindu-ne cuvântul și acțiunea lui, întocmai cum face un mesager. Din această cauză, în anumite situații, în Biblie îngerul pare chiar că se retrage pentru a-i face loc lui Dumnezeu care intră în scenă direct… Funcția îngerului este prin urmare aceea de a face aproape vizibile și perceptibile în mod mijlocit voința, iubirea și dreptatea lui Dumnezeu” (Gianfranco Ravasi). Simțim noi această prezență a îngerilor? Cerem în rugăciune ca să intervină pentru noi și să ne sprijine în drumul spre împărăția lui Dumnezeu?

Reține

Să luptăm împotriva celui care înșală lumea și să așteptăm cu încredere ziua în care „vom vedea cerurile deschise și pe îngerii lui Dumnezeu urcând și coborând peste Fiul Omului” (In 1,51).

Luni, 29 septembrie 2014 

Luni din saptamâna a 26-a de peste an
SS. MIHAIL, GABRIEL SI RAFAEL, arhangheli
Dan 7,9-10.13-14 (Ap 12,7-12a); Ps 137; In 1,47-51

LECTURA I
Milioane de servitori îi slujeau.
Citire din cartea profetului Daniel 7,9-10.13-14
9 Am privit mai departe: au fost aşezate nişte tronuri şi un Bătrân a luat loc. Îmbrăcămintea lui era albă ca zăpada şi părul capului său ca lâna curată. Tronul lui era făcut din flăcări de foc, având nişte roţi de foc aprins. 10 Curgea un râu de foc, care izvora din faţa lui. Milioane de servitori îi slujeau şi sute de milioane stăteau înaintea lui. Judecata a început şi cărţile au fost deschise. 13Privind în continuare, în vedenia de noapte, am văzut pe cineva, venind pe norii cerului, ca un fiu al omului. El a ajuns până la Bătrân şi i-a fost prezentat. 14 Lui i s-au dat stăpânirea, slava şi domnia. Toate popoarele, naţiunile şi oamenii de toate limbile trebuie să-i slujească lui. Stăpânirea lui este o stăpânire veşnică, nepieritoare, iar împărăţia lui nu va fi niciodată distrusă.

Cuvântul Domnului

sau, la alegere:

LECTURA I
Mihail împreună cu îngerii săi luptau împotriva balaurului.
Citire din Apocalipsul sfântului Ioan 12,7-12a
7 În cer s-a dat o luptă: Mihai împreună cu îngerii săi lupta împotriva balaurului. Balaurul şi îngerii săi au fost învinşi 8 şi-au pierdut locul lor şi nu s-a mai găsit loc în cer pentru ei. 9 Balaurul cel mare, şarpele de la început, cel care se numeşte diavol şi Satana, cel care înşală lumea întreagă, a fost doborât; el a fost aruncat pe pământ şi împreună cu el au fost aruncaţi şi îngerii lui. 10 Atunci am auzit un glas puternic care spunea: „Iată, acum a venit mântuirea, tăria şi împărăţia Dumnezeului nostru şi puterea Unsului său! Căci a fost izgonit învinuitorul, cel care îi acuza zi şi noapte pe fraţii noştri înaintea lui Dumnezeu. 11 Dar ei l-au învins prin sângele Mielului şi prin cuvântul mărturiei lor; pentru că nu au ţinut la viaţa lor, primind chiar moartea. 12a Pentru aceasta, bucuraţi-vă cerurilor şi toţi cei ce locuiţi în ele.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 137,1-2a.2bc-3.4-5 (R.: 1c)
R.: Îţi voi cânta, Doamne, înaintea îngerilor tăi!
1 Te laud, Doamne, din toată inima,
pentru că ai ascultat cuvintele mele.
Îţi cânt înaintea îngerilor,
2a mă prostern spre templul tău cel sfânt. R.

2bc Laud numele tău pentru bunătatea şi fidelitatea ta,
căci ţi s-a mărit faima prin împlinirea făgăduinţelor tale.
3 În ziua în care te-am chemat m-ai ascultat,
m-ai îmbărbătat şi mi-ai întărit sufletul. R.

4 Toţi împăraţii pământului te vor lăuda, Doamne,
când vor auzi cuvintele tale.
5 Ei vor cânta pe căile Domnului,
căci mare este mărirea lui. R.

ALELUIA Ps 102,21
(Aleluia) Binecuvântaţi-l pe Domnul, voi îngerii lui,
voi slujitorii lui, care împliniţi voinţa lui. (Aleluia)

EVANGHELIA
Veţi vedea pe îngerii lui Dumnezeu, urcând şi coborând peste Fiul Omului.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 1,47-51
În acel timp, 47 Isus l-a văzut pe Natanael venind către el şi a zis despre acesta: „Iată un adevărat israelit, un om căruia nu-i place prefăcătoria”. 48 Natanael a întrebat: „De unde mă cunoşti?” Isus i-a răspuns: „Te-am văzut înainte de a-ţi fi vorbit Filip, pe când stăteai sub un smochin”. 49 I-a răspuns Natanael: „Rabbi, tu eşti Fiul lui Dumnezeu, tu eşti regele lui Israel”. 50 I-a răspuns Isus: „Crezi, pentru că ţi-am spus că te-am văzut sub un smochin. Vei vedea lucruri şi mai mari”. 51 Şi i-a zis: „Adevăr, adevăr vă zic vouă: veţi vedea cerurile deschise şi pe îngerii lui Dumnezeu urcând şi coborând peste Fiul Omului”.

Cuvântul Domnului

Categorii:Despre îngeri, Predici si meditatiiEtichete:, , , , ,

2 comentarii

  1. LAUDA TIE CRISTOASE!
    Cred ca fiecare om are un inger bun si unul rau: cind esti ferit de un pericol se zice ca „are un inger puternic”! Si daca omul cade intr-o ispita se zice ca „este slab de inger” … Si multe altele se zic despre ingerii din cer care stau in preajma lui Dumnezeu.
    Multumesc!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: