Cuvinte care mă stingheresc, dar pe care le ascult cu plăcere!

il-buon-pastore Isus bunul pastorDe multe ori când citesc din sfinții părinți ai Bisericii, în deosebi când citesc textele propuse de Biserică pentru Oficiul lecturilor, mă simt ca Irod stingherit de cuvintele lui Ioan Botezătorul. Notează evanghelistul Marcu: Ioan îi spusese lui Irod: „Nu-ți este permis s-o ai pe soția fratelui tău”. Iar Irodiada îl ura și voia să-l omoare, dar nu putea, pentru că Irod se temea de Ioan, știindu-l om drept și sfânt, și îl ocrotea. Când îl asculta era foarte stingherit, dar îl asculta cu plăcere” (Mc 6,18-20). Sunt grele și apăsătoare cuvintele, învățăturile, mustrările sfinților părinți. Mă stingheresc, dar le ascult cu plăcere.

Așa sunt, de exemplu, cuvintele sfântului Augustin propuse în această zi spre meditare:

Din Discursul despre păstori al sfântului Augustin, episcop

(Disc. 46, 9: CCL 41, 535-536)

Exemplu pentru cei care cred

Domnul, spunând ce trebuie să prețuiască păstorii, adaugă și ce datorii neglijează. Defectele oilor sunt deose­bit de răspândite. Sunt foarte puține oile sănătoase și prospere. Adică sunt rare cele bine întemeiate în hrana adevărului, care se folosesc cu avantaj de pășunile dăruite de Dumnezeu. Dar păstorii cei răi nu le cruță nici pe acestea. Nu-i suficient că neglijează oile bolnave sau slabe, risipite și rătăcite. Cât le stă în putință, ei le ucid și pe acelea care sunt puternice și grase. Poate vei spune: însă acestea trăiesc. Da, trăiesc, dar prin milos­tivirea lui Dumnezeu. Totuși, cât le stă în putință, păstorii răi le ucid. Vei spune: „Cum le ucid?” Trăind rău, dân­du-le exemplu rău. Oare i s-a spus fără motiv acelui slu­jitor al lui Dumnezeu, care era renumit între mădularele marelui păstor: Prezintă-te pe tine însuți, în toate, ca exemplu de fapte bune? (cf. Tit 2,7). De asemenea: Fii model pentru toți cei care cred (cf. 1Tim 4,12).
O oaie, chiar dacă este sănătoasă, observând că păstorul său în mod obișnuit trăiește rău, că își abate ochii de la legea Domnului și se uită la om, începe să spună în inima sa: „Dacă păstorul meu trăiește așa, cine îmi interzice să fac și eu la fel?” În felul acesta, păstorul ucide oaia sănătoasă. Dacă ucide oaia sănătoasă, ce va face cu celelalte oi? Ce va face acest păstor care, trăind rău, ucide oaia pe care nu el o făcuse sănătoasă, ci pe care o găsise puternică și sănătoasă?
Spun și fac apel la dragostea voastră: Există oi care trăiesc, sunt întemeiate pe cuvântul Domnului și respectă acea normă pe care au auzit-o de la el: Faceți ceea ce vă spun ei, dar nu faceți ceea ce fac ei (Mt 23,3). Totuși, păstorul care se comportă rău în fața poporului, cât îi stă în putință, îl ucide pe cel care îl vede. Deci, să nu-și facă iluzii că acela este mort. Acela trăiește, dar păs­torul devine, cu toate acestea, un ucigaș. În mod asemă­nător, atunci când un om corupt privește o femeie cu dorință, ea rămâne curată, dar el a comis deja adulter. În acest sens, cuvântul Domnului rămâne adevărat și trans­parent: Oricine privește o femeie, dorind-o, a și comis adulter cu ea în inima lui (Mt 5,28). Nu a intrat în camera ei, dar în inima sa deja își satisface patima.
Tot așa, oricine se comportă rău în fața celor pe care îi conduce, cât depinde de el, îi ucide și pe cei sănătoși. Cine îl imită moare, cine nu-l imită continuă să trăiască. Dar, în ceea ce-l privește, el îi ucide pe amândoi. Acesta este reproșul pe care îl face Domnul: Ucideți oile cele mai grase și nu pașteți oile mele (Ez 34,3).

Grele cuvinte, apăsătoare. Ele sunt dușul rece care îți trezește sufletul adormit. Iar atunci când aceste cuvinte tind să ne sperie sau să ne descurajeze, primim toată mângâierea și încurajarea direct de la Cristos și de la cuvintele sale așezate ca un suav balsam pe inimă, cuvinte luate tocmai din Evanghelia acestei zilei:

I s-au iertat păcatele ei cele multe, pentru că a iubit mult.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 7,36-50
În acel timp, unul dintre farisei l-a invitat să mănânce la el. Intrând în casa fariseului, Isus s-a aşezat la masă. 37 Şi, iată, era în cetate o femeie păcătoasă! Aflând că el era în casa fariseului, a adus un vas din alabastru plin cu miresme. 38 Plângând, stătea în spate, la picioarele lui. A început să-i ude picioarele cu lacrimi, le ştergea cu părul capului ei, îi săruta picioarele şi le ungea cu miresme. 39 Văzând aceasta, fariseul care îl chemase îşi spunea în sine: „Dacă acesta ar fi fost profet, ar fi ştiut cine şi ce fel de femeie este aceasta care îl atinge, căci este o păcătoasă”. 40 Răspunzând, Isus i-a zis: „Simon, am să-ţi spun ceva”. Iar el a zis: „Spune, Învăţătorule!” 41 „Un creditor avea doi debitori. Unul îi datora cinci sute de dinari, iar celălalt cincizeci. 42 Neavând ei cum să dea înapoi, stăpânul i-a iertat pe amândoi. Deci care dintre ei îl va iubi mai mult?” 43 Răspunzând, Simon i-a zis: „Cred că cel căruia i s-a iertat mai mult”. El i-a zis: „Ai judecat corect”. 44 Atunci, întorcându-se către femeie, i-a spus lui Simon: „Vezi femeia aceasta? Am intrat în casa ta şi tu nu mi-ai turnat apă pe picioare; ea însă mi-a udat picioarele cu lacrimi şi mi le-a şters cu părul ei. 45 Sărut nu mi-ai dat; ea însă, de când a intrat, nu a încetat să-mi sărute picioarele. 46 Tu nu mi-ai uns capul cu untdelemn, ea însă mi-a uns picioarele cu miresme. 47 De aceea, îţi spun: i s-au iertat păcatele ei cele multe, pentru că a iubit mult; însă cui i se iartă puţin, iubeşte puţin”. 48 Apoi a spus către ea: „Păcatele ţi-au fost iertate”. 49 Cei care erau cu el la masă au început să spună în sine: „Cine este acesta care iartă şi păcatele?” 50 Însă el a zis femeii: „Credinţa ta te-a mântuit; mergi în pace!”

Cuvântul Domnului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: