M-ai uitat?

the-forgotten-path-1920-x-1200-phoenixCine nu a trăit măcar o dată dramaticul chin al uitării: „Oare chiar m-a uitat?”. Cine nu s-a trezit cel puțin o dată în timpul nopții străpuns în suflet și în minte de întrebarea: „M-a(i) uitat?”Cine nu a început scrisori, mesaje, gânduri pe care nu le-a mai terminat și nu le-a mai expediat (niciodată!) de teama răspunsului?

Avem cu toții zile când ne simțim uitați, avem momente când ni se pare că am merita mai multă atenție, mai multă prezență, mai multă tandrețe. Iar acestea nu vin de nicăieri. Oamenii, chiar și cei mai dragi oameni din viața noastră, sunt prea ocupați cu ei înșiși sau cu alți oameni ca să se mai gândească la noi. Și apoi, toți se gândesc că am crescut, că suntem mari, că ne descurcăm singuri. Dar nu e adevărat! Mereu avem nevoie de oameni. Mereu e dureros când suntem uitați, părăsiți. Mereu.

E valabil și invers: mereu devenim sursă de suferință pentru ceilalți când îi uităm, când îi neglijăm, când ne punem pe noi în centru și facem din ceilalți doar „instrumente”. Uitarea doare! Uitarea este o dureroasă nedreptate făcută sufletului!

Mai mult, în toată această suferință și nesiguranță, deseori ne întrebăm dacă nu cumva și Dumnezeu ne-a uitat. Pare atât de apăsătoare singurătatea, suferința, idiferența din jur, încât ne simțim abandonați până și de Tatăl ceresc. Viitorul pare atât de negru, încât nu se mai zărește nicio aducere aminte. Iar în negura zilei răsună doar plânsul inimii: „Toți au plecat! Acum pleci și tu, Doamne? Mă dai uitării?”…

Atunci, tocmai atunci, ca o mângâiere, răsună cuvintele lecturii de astăzi:

Sion a zis: „Domnul m-a părăsit; Domnul m-a uitat”. Uită oare o femeie de cel pe care-l alăptează, fără ca să aibă milă de fiul sânului ei? Chiar dacă ea ar uita, eu nu te voi uita” (Is 49,14-15). Nu te voi uita niciodată, spune Domnul!

Să prindem curaj. Să fim convinși să nu suntem uitați și că la rândul nostru nu trebuie să uităm. Să ne amintim de oamenii frumoși din viața noastră. Sună, vizitează, scrie. Întreabă simplu: ce mai faci? Îmbrățișează! Oamenii au nevoie de oameni, sufletul de suflete. Altfel ne-am fi născut fiecare pe câte o stea și ne-am fi contemplat de la distanță strălucirea.

PS. Eu mă gândesc la tatăl meu… Îmi amintesc de el. Astăzi ar fi împlinit 57 de ani! Odihnește-te în pace. Nu te-am uitat!

9 martie 2016 

Miercuri din săptămâna a 4-a din Post
Ss. Francisca Romana, călug. *; Dominic Savio; 40 de soldaţi, m.
Is 49,8-15; Ps 144; In 5,17-30

LECTURA I
Te voi face o alianţă pentru popor, ca să ridici ţara.
Citire din cartea profetului Isaia 49,8-15
Aşa vorbeşte Domnul: „În timpul bunăvoinţei ţi-am răspuns şi în ziua mântuirii te-am ajutat. Te voi păzi şi te voi face o alianţă pentru popor, ca să ridici ţara şi să faci să ia în stăpânire moştenirile devastate. 9 Vei spune celor captivi: «Ieşiţi!» şi celor care sunt în întuneric: «Veniţi afară!» Vor paşte pe lângă drumuri şi păşunea lor va fi pe toate colinele golaşe. 10 Nu vor flămânzi şi nu vor înseta; nu-i va lovi dogoarea şi nici soarele, pentru că cel care se îndură de ei îi călăuzeşte şi-i conduce la izvoare de apă. 11 Voi schimba toţi munţii mei în drumuri şi căile mele vor fi înălţate. 12Iată-i, vin de departe! Iată-i, unii vin de la nord şi de la vest, iar alţii din ţara Sinim!” 13 Strigaţi de bucurie, cerurilor, bucură-te, pământule, şi tresăltaţi de bucurie, munţilor, pentru că Domnul îl mângâie pe poporul său şi se îndură de sărmanii lui! 14 Sion a zis: „Domnul m-a părăsit; Domnul m-a uitat”. 15 Uită oare o femeie de cel pe care-l alăptează, fără ca să aibă milă de fiul sânului ei? Chiar dacă ea ar uita, eu nu te voi uita”.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 144(145),8-9.13cd-14.17-18 (R.: 8a)
R.Îndurător este Domnul şi plin de dragoste.

8 Domnul este îndurător şi plin de dragoste,
el este îndelung răbdător şi plin de îndurare;
9 Domnul este bun faţă de toţi,
el îşi arată dragostea faţă de orice făptură. R.

13cd Domnul este fidel în toate cuvintele sale
şi sfânt în toate lucrările sale.
14 Domnul îi sprijină pe toţi cei care dau să cadă
şi îi ridică pe toţi cei căzuţi. R.

17 Drept este Domnul pe toate căile sale
şi credincios în toate lucrările sale.
18 Domnul este alături de toţi cei care-l cheamă,
de toţi cei care-l cheamă în adevăr. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE In 11,25a.26a
„Eu sunt învierea şi viaţa, spune Domnul. Oricine trăieşte şi crede în mine nu va muri în veci”.

EVANGHELIA
După cum Tatăl învie morţii şi le dă viaţă, la fel, şi Fiul dă viaţă cui vrea.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 5,17-30
În acel timp, Isus le-a răspuns iudeilor: „Tatăl meu lucrează până acum; lucrez şi eu!” 18 Pentru aceasta, iudeii căutau şi mai mult ca să-l ucidă, căci nu numai că distrugea sâmbăta, ci spunea că Dumnezeu era Tatăl său, făcându-se egal cu Dumnezeu. 19 Aşadar, Isus a răspuns şi le-a zis: „Adevăr, adevăr vă spun: Fiul nu poate face nimic de la sine dacă nu-l vede pe Tatăl făcând, căci tot ce face el, face şi Fiul la fel. 20 Pentru că Tatăl îl iubeşte pe Fiul şi îi arată toate câte le face şi-i va arăta lucruri şi mai mari decât acestea, ca să vă miraţi. 21 După cum Tatăl învie morţii şi le dă viaţă, la fel şi Fiul dă viaţă celor cărora vrea să le dea. 22 De fapt, Tatăl nu judecă pe nimeni, ci toată judecata i-a dat-o Fiului, 23 pentru ca toţi să-l cinstească pe Fiul aşa cum îl cinstesc pe Tatăl. Cine nu-l cinsteşte pe Fiul, nu-l cinsteşte pe Tatăl care l-a trimis. 24 Adevăr, adevăr vă spun că cine ascultă cuvântul meu şi crede în cel care m-a trimis are viaţa veşnică şi nu ajunge la judecată, ci a trecut de la moarte la viaţă. 25 Adevăr, adevăr vă spun că vine ceasul – şi acum este – când morţii vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu, iar cei care îl vor auzi vor trăi, 26 căci, după cum Tatăl are viaţa în sine, tot aşa i-a dat şi Fiului să aibă viaţa în sine 27 şi i-a dat puterea să facă judecata, pentru că este Fiul Omului. 28 Nu vă miraţi de aceasta, pentru că vine ceasul în care toţi cei care sunt în morminte vor auzi glasul lui! 29 Şi vor ieşi spre învierea vieţii cei care au făcut binele, iar cei care au săvârşit nelegiuirea, spre învierea judecăţii. 30 Eu nu pot să fac nimic de la mine. Judec după cum aud şi judecata mea este dreaptă, pentru că nu caut voinţa mea, ci voinţa celui care m-a trimis”.

Cuvântul Domnului

2 comentarii la ”M-ai uitat?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: