Participarea la dezvoltarea societăţii. Familia – celula de bază şi vitală a societăţii

1_beautiful-sunset„Deoarece Creatorul a toate a făcut din comunitatea conjugală începutul şi temelia societăţii umane”, familia a devenit „celula de bază şi vitală a societăţii”105.

Familia are legături vitale şi organice cu societatea pentru că este baza şi alimentul continuu al societăţii, prin îndatorirea sa de a sluji viaţa: din familie se nasc cetăţenii şi în familie ei găsesc prima şcoală a acelor virtuţi sociale care sunt sufletul vieţii şi al dezvoltării societăţii însăşi.

Astfel, prin forţa naturii şi vocaţiei sale, departe de a se închide în ea însăşi, familia se deschide spre alte familii şi spre societate, asumându-şi propriul rol social.

Experienţa însăşi a comuniunii şi participării, care caracterizează viaţa zilnică a familiei, reprezintă prima şi fundamentala contribuţie pe care familia o oferă societăţii.

Relaţiile dintre membrii societăţii familiale sunt inspirate şi dirijate de legea „gratuităţii” care, respectând şi favorizând în toţi şi în fiecare demnitatea personală ca unicul titlu de valoare, devine primire cordială, întâlnire şi dialog, disponibilitate dezinteresată, slujire generoasă, solidaritate profundă.

Astfel, promovarea unei autentice şi mature comuniuni a persoanelor în familie devine prima şcoală de sociabilitate, de neînlocuit, exemplu şi stimul pentru cele mai ample raporturi comunitare, pentru învăţarea respectului, dreptăţii, dialogului şi iubirii.

În acest mod, aşa cum au amintit şi părinţii sinodali, familia constituie locul nativ şi instrumentul cel mai eficace al umanizării şi al personalizării societăţii, pentru că ea colaborează într-un mod original şi profund la edificarea lumii, făcând posibilă o viaţă tot mai umană, mai ales apărând şi transmiţând virtuţile şi „valorile”. Aşa cum ne învaţă Conciliul Vatican II, familie este „loc de întâlnire a mai multor generaţii care se ajută reciproc să dobândească o înţelepciune mai vastă şi să armonizeze drepturile persoanelor cu celelalte exigenţe ale vieţii sociale”106.

Ca urmare, în faţa unei societăţi care riscă să fie mereu tot mai depersonalizată şi masificată, deci inumană şi dezumanizantă, cu rezultatele negative ale atâtor forme de „evaziune” – cum sunt, de exemplu, alcoolismul, drogurile şi terorismul -, familia posedă şi descătuşează chiar şi astăzi energii formidabile capabile de a smulge omul din anonimat, de a-l menţine conştient de demnitatea lui personală, de a-l îmbogăţi cu o umanitate profundă, de a-l insera activ în ţesutul organic al societăţii cu unicitatea şi cu caracterul său irepetabil.

(din Familiaris consortio, nr. 42-43)

Documentul poate fi citit în întregime pe: http://www.ercis.ro/magisteriu/ioanpaul2exo.asp?doc=fc

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: